Sigilare dinți: Avantajele și procedura de sigilare dentară
Cariile pot apărea la orice vârstă, mai ales în copilărie. Dacă adulții se mai pot abține de la dulciuri, pentru cei mici zahărul este destul de tentant. De multe ori le este greu să respecte o rutină completă de îngrijire, să-și curețe corect dințișorii și să accepte faptul că medicul dentist este, de fapt, cel mai bun prieten al dintilor dumneavoastră.
Rolul părinților este de a ghida copiii, de a le oferi exemple concrete și de a prioritiza vizitele la cabinet. Există stomatologie pentru copii și diferite metode prin care dințișorii și măseluțele pot fi protejați de placa bacteriană, tartru și carii. Ai auzit despre procedura de sigilare a dinților? Ce presupune mai exact și care sunt avantajele? Află toate detaliile din acest articol.
Ce este sigilarea dentară?
Sigilarea dinților este o procedură preventivă, realizată în special copiilor, dar poate fi recomandată și adulților. Cu ajutorul acestei proceduri se protejează dintele de bacteriile și acizii de la nivelul cavității bucale. Toate acestea sunt responsabile de formarea cariilor. Drept urmare, tehnica presupune aplicarea unui material (sigilant) pe suprafața mesticatorie a dintelui. De regulă, se recomandă pentru molari și premolari. Practic, toate șanțurile dentare sunt umplute cu acest sigilant pentru a crea o barieră puternică împotriva bacteriilor.
Întreaga procedură este non-invazivă și se realizează în mai multe etape. Pentru început, dintele este curățat și uscat. Apoi, se aplică o substanță care are rolul de facilita prinderea sigilantului. Se curăță dintele, se usucă din nou și, în cele din urmă se aplică sigilantul. Pentru a se întări, se folosește o lampă UV (ultraviolete) specială, așa cum se folosește și în cazul plombei, după ce se curăță o carie dentară.
Tipuri de sigilanți dentari
Există mai multe materiale cu ajutorul cărora se realizează procedura de sigilare dentară. Iată care sunt principalii sigilanți dentari:
- Sgilanți pe bază de rășină: Aceștia sunt cei mai populari sigilanți dentari. Se aplică rapid, se usucă la fel de rapid și au o durabilitate crescută;
- Sigilanți cu ionomer de sticlă: Este un material care se diferențiază prin capacitatea de a elibera fluor pe durata prezenței sale în cavitatea bucală. Se recomandă adesea în cazul dinților parțial erupți;
- Sigilanți cu ionomer de sticlă modificat cu rășină: Și acești sigilanți sunt recunoscuți pentru proprietatea de a elibera fluor, oferind o rezistență mecanică deosebită.
Beneficiile sigilării dinților
Firește că aceste sigilări dentare oferă avantajul de a feri dinții de formarea cariilor. Este, așa cum spuneam mai spus, o procedură preventivă care acoperă șanțurile de pe suprafețele de mestecat, locuri în care resturile alimentare și bacteriile se întâlnesc, facilitând depunerile de placă bacteriană. Pe lângă protejarea smalțului dentar, sigilarea dentară oferă și alte avantaje. Acestea sunt:
- Prevenție: Sigilanții previn și alte probleme cu care se pot confrunta dinții ajunși la maturitate. Cele mai comune sunt tratamentele de canal sau resaturările dentare;
- Întărirea smalțului dentar: Datorită eliberării de minerale și fluor, sigilantul contribuie la întărirea smalțului dentar. Este un mare plus pentru o dantură sănătoasă;
- Durabilitate: Deși sunt expuși la forțe constante, sigilanții sunt rezistenți în timp. De altfel, aceștia pot fi verificați constant, înainte de fiecare igienizare dentară și reînnoiți dacă este cazul;
- Economie: Pe termen lung, sigilantul dentar înseamnă economie de timp și de bani.
Când și pentru cine este recomandată sigilarea dentară?
Așa cum ai înțeles, procedura de sigilare dentară este adresată tuturor pacienților, de la cel mai mic până la cel mai mare. Detaliem:
Sigilarea dentară la copii și adolescenți
Procedura de sigilare dinți la copii se realizează imediat ce erup primii molari, de regulă în jurul vârstei de 6 ani. Este foarte important ca părinții să ajungă cât mai devreme cu cei mici la stomatologie pentru a preveni apariția cariilor. Atenție, sănătatea dințișorilor de lapte este la fel de importantă ca sănătatea dinților permanenți. Pierderea prematură a acestora poate conduce la probleme de aliniere pe cele două arcade.
Sigilarea dinților la adulți
Deși suntem mai familiarizați cu procedura de sigilare masele la copii, echipa medicală poate recomanda această tehnică și în rândul adulților – celor care au nevoie de o protecție suplimentară. În orice caz, doar un medic îți poate spune dacă ai sau nu nevoie de sigilare dentară.
Îngrijirea dinților sigilați
Pentru a menține sigilantul în cea mai bună formă, pacientul are datoria de a-și îngriji dinții riguros. Iată ce trebuie să faci:
- Menține igiena orală: Sigilanții oferă protecție împotriva cariilor, dar nu înseamnă că trebuie să uităm de beneficiile spălatului pe dinți. O igienă riguroasă presupune periaj zilnic, dimineața și seara, însoțit de folosirea aței dentare și apei de gură;
- Mergi regulat la stomatolog: Se recomandă ca pacienții se programeze un detartraj la fiecare 6 luni. Nu rata întâlnirea cu specialiștii! Pe lângă curățarea minuțioasă, echipa medicală va analiza sigilantul dentar;
- Evită alimentele dure și lipicioase: Bomboanele, caramelele și acadelele sunt foarte tentante pentru copii, dar ar fi bine să le evităm pe cât posibil. Alimentele dure pot deteriora sigilanții;
- Rezolvă problema scrâșnitului din dinți: Persoanele care suferă de bruxism trebuie să discute cu medicul stomatolog despre opțiunile de protecție. Pe termen lung, dinții se pot deteriora puternic.
Contraindicații și precauții ale sigilării dentare
Punctăm câteva aspecte importante și la acest capitol. Există o serie de contraindicații și precauții pe care trebuie să le cunoști:
- Unii pacienți pot fi alergici la materialele folosite. Astfel, se poate recomanda un test de sensibilitate;
- Sigilarea dentară este contraindicată atunci când există carii profunde;
- Sigilarea dentară nu înlocuiește igiena orală;
- Sigilarea dentară trebuie privită ca pe un instrument suplimentar de protejare, ca pe un instrument de prevenție.
Dezavantajele și limitările sigilării dinților
Ne îndreptăm acum atenția asupra dezavantajelor pentru că și aici există câteva informații pe care trebuie să le cunoști. Iată care sunt acestea:
- Sigilanții dentari nu rezistă pe viață. Aceștia se înlocuiesc după câțiva ani;
- Neaplicați corespunzător, sigilanții pot deveni o problemă. Există riscul de a sigila bacteriile în șanțurile și fosetele dentare;
- Sigilanții nu pot fi aplicați în cazul dinților obturați.
Așadar, sigilarea dentară este o procedură non-invazivă, recomandată copiilor, dar și adulților care au nevoie de o protecție suplimentară împotriva cariilor. Este o procedură care se realizează rapid, doar în cabinetul medicului stomatolog, care aduce numeroase avantaje pe termen lung. Nu uita că doar medicul îți poate spune dacă tu sau copilul tău aveți nevoie de această protecție suplimentară. Programează o întâlnire cu specialiștii LLL și vezi cum îți poți proteja dantura!