Detartrajul: ce este si de ce ai nevoie de el?

ce este detartrajul

Detartrajul este una dintre cele mai cunoscute si frecvent efectuate proceduri stomatologice. Realizat la intervalele recomandate, acesta poate ajuta la prevenirea mai multor afectiuni dentare, la mentinerea sanatatii dintilor si la imbunatatirea aspectului zambetului. Ce presupune un detartraj dentar profesional si care este rolul sau poti afla in randurile de mai jos.

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedura stomatologica ce presupune indepartarea depozitelor de tartru de pe suprafata dintilor. Acest lucru se poate face fie manual, cu ajutorul unor instrumente speciale, fie folosind un dispozitiv conectat la un aparat cu ultrasunete.

De obicei, este combinat cu proceduri precum periajul profesional al dintilor, airflow-ul si fluorizarea dentara. Toate aceste proceduri fac parte din categoria tratamentelor de profilaxie dentara si au un rol foarte important in prevenirea afectiunilor care pot afecta dintii si gingiile.

Ce presupune o sedinta de detartraj?

dentist cu pacient detartraj

O sedinta de detartraj include mai multe etape. Vom începe prin a indeparta depozitele mari de tartru de pe suprafata dintilor si din spatiile interdentare cu ajutorul unui aparat de detartraj cu ultrasunete.

Acest dispozitiv produce niste vibratii foarte puternice care slabesc acele depozite de tartru de care vrem sa scapam si le fac mai usor de indepartat, pulverizand in acelasi timp si un jet de apa care indeparteaza resturile mai mici si previne supraincalzirea dintilor. Daca este necesar, se poate interveni si cu instrumente manuale.

Urmatorul pas consta in utilizarea airflow-ului, un dispozitiv ce emite un jet de aer, apa si bicarbonat de sodiu pe suprafetele dentare si ne permite sa ajungem si  la acele spatii mai greu accesibile, ajutand in acelasi timp si la indepartarea coloratiilor inestetice.

Sedinta de detartraj va continua cu un periaj profesional al dintilor. Folosind periute si paste de dinti speciale, vom lustrui si peria suprafata acestora, lasand-o neteda si lucioasa.

Pentru a oferi cat mai multa protectie dintilor, recomandam completarea detartrajului cu fluorizarea dentara, ce presupune aplicarea unor substante speciale, disponibile sub forma de gel, pasta sau lac, pe suprafata acestora, fie prin pensulare, fie prin intermediul unor gutiere de unica folosinta

Procedura este una neinvaziva si nedureroasa. Poate aparea un oarecare disconfort, in special atunci cand s-a acumulat foarte mult tartru ce trebuie indepartat. De asemenea, ai putea sa constati o oarecare sensibilitate dentara.

Cand si de ce este necesar detartrajul?

In general, se recomanda efectuarea unei astfel de proceduri de 2 ori pe an, insa cat de des se face detartrajul in realitate depinde de starea danturii fiecarui pacient in parte.

De exemplu, daca suferi de xerostomie (gura uscata) sau parodontoza, daca fumezi ori esti predispus la formarea de tartru pe dinti ai putea avea nevoie de o astfel de procedura mai des. Acelasi lucru este valabil si in cazul persoanelor care, din diverse motive, nu isi pot curata corect dintii.

Dupa cum mentionam mai sus, principalul rol al acestei proceduri este acela de a indeparta depozitele de tartru de pe suprafetele dentare si interdentare. Tartrul apare atunci cand placa bacteriana, acea pelicula lipicioasa care se formeaza in mod constant pe suprafata dintilor, nu este indepartata corect si i se permite sa se intareasca.

Placa bacteriana poate fi indepartata prin periajul dintilor, cu conditia ca acesta sa fie corect efectuat, si folosirea atei dentare. Nu acelasi lucru se poate spune insa despre tartru. Odata format, acesta nu mai poate fi indepartat decat intr-un cabinet de stomatologie. Detartrajul nu se poate face acasa.

Motivul pentru care se insista atat de mult pe necesitatea indepartarii corecte a tartrului este acela ca poate avea un impact negativ semnificativ asupra sanatatii tale orale. Daca nu se intervine, in timp, acesta poate cauza carii, respiratie urat mirositoare, sensibilitate dentara, gingivita si parodontita, chiar si pierderea dintilor.

Depozitele de tartru de pe dinti iti vor afecta si aspectul zambetului. Spre deosebire de placa bacteriana, care este aproape invizibila, tartru poate fi vazut cu ochiul liber; culoarea sa variaza de la alb sau galben pana la maro sau chiar negru (cu cat mai mult ramane pe dinti, cat atat mai inchis la culoare va deveni) si tinde sa apara mai intai la nivelul liniei gingiilor si in spatiile interdentare, adica in acele locuri mai dificil de curatat.

Care sunt beneficiile detartrajului?

Efectuat periodic, detartrajul are mai multe beneficii: 

  • Previne bolile parodontale;
  • Ajuta la mentinerea sanatatii orale si la prevenirea afectiunilor dentare; 
  • Imbunatateste aspectul zambetului, putand chiar sa-ti daca dintii sa para mai albi si mai stralucitori;  
  • Te ajuta sa scapi de respiratia urat mirositoare; 
  • Contribuie la prevenirea necesitatii unor proceduri mai complexe si costisitoare, ceea ce iti va permite sa economisesti timp si bani.

Tartrul reprezinta o problema comuna, cu care oricine se poate confrunta, chiar daca este foarte atent la igiena sa orala. Important este sa se intervina cat mai repede pentru indepartarea sa si singura modalitate de a face asta este prin intermediul detartrajului.

Nu uita sa te programezi periodic pentru o curatare profesionala a dintilor. Pretul unui detartraj nu este unul foarte ridicat si beneficiile unei astfel de proceduri sunt numeroase.

Bibliografie:

  1. Abellon, Candice. „How to Remove Plaque and Tartar.” Healthline, Healthline Media, 9 Apr. 2019, www.healthline.com/health/tartar-removal. Accessed 8 Dec. 2022.
  2. „Plaque vs. Tartar: What Are the Differences?” Verywell Health, 2021, www.verywellhealth.com/plaque-vs-tartar-5195721. Accessed 8 Dec. 2022.
  3. Napitu, Amanda. „What’s a Scale and Polish? Tartar Removal, Teeth Cleaning at a Dentist” Dentaly.org, 20 Sept. 2022, www.dentaly.org/en/oral-hygiene/scale-and-polish/. Accessed 8 Dec. 2022.
  4. Parker, Hilary. „What Is Tartar? 6 Tips to Control Buildup.” WebMD, WebMD, 23 Sept. 2008, www.webmd.com/oral-health/guide/tartar-dental-calculus-overview. Accessed 8 Dec. 2022

Data articol: 19 ianuarie 2023
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te