OBTURATIILE DENTARE

 

Pierderea de substanta dentara poate fi cauzata de caria dentara, de o serie de obiceiuri vicioase, unele anomalii genetice si defecte congenitale.Terapia odontala poate interveni de asemenea asupra petelor, marmoratiilor, fisurilor din santuri si fosete. Dupa indepartarea cariei (tesuturile alterate), in dinte ramane o cavitate ce trebuie obturata. Putem face asta direct, in cabinet, prin plombe, sau indirect, în laborator, prin incrustatii.

Plombele dentare le realizam din mai multe tipuri de materiale, care au calitati diferite. Le alegem in functie de fiecare situatie. Astfel  pentru o cavitate mare si profunda putem ajunge să folosim două sau chiar trei materiale (obturatie tip sandwich). Materialele placute dintelui se pun la baza, urmate de materiale mai rezistente şi mai estetice. Aceste alternative in alegerea tipului de material pentru plombe si cerinta clinica de a se realiza obturatia in unul sau mai multe straturi diferite determina existenta unor preturi diferite. 

 

MATERIALE RESTAURATORII PENTRU PLOMBE DENTARE 

 

Dintre materialele folosite in practica stomatologica pentru restaurarea dentara directa (plombe) putem aminti: ionomerii de sticla (glass-ionomerii), compozitele dentare si compomerii.

  •  
   • GLASIONOMERII

Elibereaza fluor care intareste structurile dentare. Necesita cavitati minim invazive. Sunt estetice, apropiindu-se de culoarea naturala a dintilor. Estetica lor este buna dar nu perfecta. Au avantajul de a face priza in mediu umed. Sunt recomandate la copii, pentru plombele dentare (obturatiile) ale dintilor temporari, dar si la adulti pentru restaurarea dintilor posteriori. Nici rezistenta nu este foarte mare avand durata de viata  intre 2 si 5 ani.

   • COMPOZITELE DENTARE

Sunt cele mai folosite materiale in practica stomatologica pentru realizarea plombelor dentare. Aceste materiale de obturatie sunt folosite cu succes atat pe dintii frontali (estetica perfecta), cat si pe cei posteriori,  unde alaturi de estetica trebuie sa intervina si o rezistenta deosebita. Prin alegerea culorilor din aproximativ 30 de nuante si 4 opacitati diferite, plombele dentare invizibile au devenit un obiectiv realizabil. Au proprietati optice deosebite, cum ar fi opalescenta si fluorescenta similara dintilor naturali precum si fotomimetism (imprumuta din culoarea tesutului dentar cu care intra in contact).

   • COMPOMERII

Sunt materiale de plombe hibride, care poseda o parte din proprietatile compozitelor dentare, cat si din cele ale glassionomerilor. Aceste materiale sunt ionic active, eliberand fluor, intr-o cantitate  mai redusa, cu efect benefic pentru structurile dentare. Au in schimb rezistenta crescuta la uzura fata de glasionomeri.

 

OBTURATIA DE BAZA 

 

Exista situatii in care limita inferioara a cavitatii de restaurat este situata profund in apropierea pulpei dentare (nerv). Protectia suplimentara a plagii dentinare se face prin obturatiile de baza. Hidroxidul de calciu asigura tratamentul medicamentos si stimuleaza mecanismele de reparatie locala. Rezulta un cost suplimentar al plombelor pentru cavitatile profunde unde aplicam obturatie de baza.

 

OBTURATIILE DENTARE (PLOMBE) SI REZISTENTA IN TIMP 

 

Sunt factori care pot influenta rezistenta si culoarea plombelor dentare  cum ar fi: obiceiurile vicioase, traumatismele, consumul exagerat de cafea, fumatuligiena deficitara, dar si indisponibilitatea pacientului pentru controalele si igienizarile periodice profesionale.

 
la inceput
 

Plombe | Bucuresti sector 2 Calea Mosilor 296