Punte dentară pe implanturi: Beneficii și avantaje

punte dentara

Cât timp a trecut de când te-ai uitat ultima dată cu bucurie în oglindă? Lipsa unuia sau mai multor dinți de pe arcadă contribuie mai mult decât crezi la scăderea stimei de sine, dar și la deteriorarea relațiilor interpersonale. Nu e deloc plăcut să te simți stânjenit, să nu poți zâmbi cu încredere, să te izolezi social și să ratezi numeroase oportunități din cauza unei probleme care se poate rezolva ușor dacă ceri ajutorul specialiștilor.

În momentul de față, pacienții (adulți) de toate vârstele au la dispoziție numeroase opțiuni de restaurare dentară: de la implant dentar până la punte dentară și punte dentară pe implanturi. Se pare că ți-am stârnit interesul. Află mai multe detalii din rândurile următoare.

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este un dispozitiv medical folosit pentru a înlocui rădăcina naturală a dintelui pierdut, susținând o coroană dentară sau o altă lucrare protetică. Acesta se inserează în osul maxilar sau mandibular, iar succesul planului de tratament se reflectă în rezultatul perioadei de osteointegrare (modul în care dispozitivul din titan fuzionează cu osul pacientului). Cum există mai multe tipuri de implanturi dentare, potrivite pentru diferite cazuri clinice și situații mai mult sau mai puțin complicate, soluția optimă pentru zâmbetul tău va fi aleasă de către echipa medicală. Doar un specialist îți poate construi un plan de tratament personalizat și bine pus la punct.

Ce este puntea dentară pe implanturi?

Pentru mulți pacienți, cea mai bună variantă de restaurare dentară este o punte fixă pe implanturi dentare. Pentru a înțelege cât mai bine acest concept, ne oprim la puntea dentară tradițională – o lucrare protetică ce folosește drept suport dinții naturali, cei aflați de o parte și de alta a spațiului edentat. Deși rezultatul final este unul deosebit de estetic, această opțiune nu este recomandată pentru pacienții care au mai mult de 3-4 dinți lipsă, decât dacă se mărește numărul de implanturi folosite că sprijin. Presiunea care s-ar pune pe implanturile de sprijin ar fi , în acest caz, mult prea mare și ar putea conduce la pierderea sau degradarea acestora.

Puntea dentară pe implanturi este o soluție sigură și durabilă, iar motivul este unul cât se poate de intuitiv: sprijinul este dat de un implant dentar, nu de către dinții naturali. Astfel, se pot monta unul sau mai multe implanturi în os pentru a susține coroanele dentare. Numărul implanturilor va fi stabilit în cabinet, în funcție de nevoile specifice ale fiecărui pacient. În cazul celor care au pierdut majoritatea dinților de pe arcadă sau sunt edentați total, se poate recomanda și un implant dentar all on 6.Te regăsești în această situație? La prima consultație, vei primi toate informațiile necesare pentru a alege cea mai bună alternativă.

Punte dentara pe implanturi

Care sunt avantajele punții dentare pe implanturi?

Discutăm acum despre beneficiile punții dentare pe implanturi, dar nu înainte de a-ți aminti că doar un medic îți poate recomanda această soluție de restaurare dentară. Există situații în care pacienții se prezintă la stomatologie cu diferite așteptări, dorind să urmeze un plan de tratament similar cu al unei cunoștințe. În realitate, fiecare pacient are propriile nevoi, iar planul de tratament se adaptează acestora. Revenim la beneficii și le enumerăm pe rând:

  • Rezistență îndelungată: Comparativ cu punțile dentare tradiționale, cele realizate pe implanturi oferă o rezistență mult mai mare. Cu o îngrijire corespunzătoare, o punte dentară pe implanturi poate rezista peste 15 ani;
  • Stabilitate: Pentru că implantul dentar înlocuiește rădăcina naturală a dintelui, odată integrat în osul maxilar sau mandibular, acesta devine un suport ferm și rezistent pentru coroanele atașate;
  • Conservarea dinților naturali: Așa cum spuneam mai sus, puntea pe implanturi nu depinde de dinții naturali, ci de acel mic dispozitiv medical care are rolul de a înlocui rădăcina dintelui natural. Astfel, se elimină posibilitatea ca dinții de susținere să se uzeze în timp;
  • Prevenirea pierderilor osoase: Odată ce un dinte este îndepărtat de pe arcadă, structura osoasă începe să se resoarbă treptat. Implantul dentar previne acest proces, prin stimularea țesutului osos;
  • Restaurarea funcției de masticație: Punțile pe implanturi au o funcționalitate similară cu a dinților naturali, îmbunătățind masticația, dar și dicția.

Putem enumera aici și alte avantaje, precum:

  • Compatibilitatea biologică: Implanturile dentare sunt realizate din titan sau alte materiale biocompatibile, la fel și punțile dentare. Așa se reduce riscul de respingere de către organism;
  • Confort: Punțile dentare pe implanturi se simt la fel de bine ca dinții naturali. De regulă, pacienții se adaptează destul de ușor cu aceste lucrări.
avantajele puntii dentare pe implanturi

Cum se realizează puntea dentară pe implanturi?

Fie că ai nevoie de o punte dentară pentru 3 dinți, ori pentru 14 dinți, primul pas către noul tău zâmbet începe în cabinetul stomatologic, la o primă consultație. Se examinează cazul tău clinic și ți se vor prezenta cele mai bune opțiuni de tratament. Imediat după, urmează etapa de pregătire – atunci când se realizează radiografiile și se stabilește un plan personalizat de tratament. Cea mai complexă parte urmează întocmai etapele implantului dentar, cu:

  • Anestezie locală;
  • Inserarea implanturilor;
  • Atașarea lucrării protetice temporare;
  • Amprentarea;
  • Realizarea punților dentare definitive.

Totuși, este important de menționat și faptul că întreaga procedură poate dura mai mult sau mai puțin de la un pacient la altul. De exemplu, în cazul celor care suferă de resorbție osoasă, se va realiza și o altă procedură (adiție de os).  

Ce alegi între implant dentar și punte dentară pe implanturi?

Implant sau punte dentară? Încă nu știi ce să alegi? Pentru a-ți răspunde la această întrebare e important să știi care este principala diferență dintre punte dentară și implant dentar. Aici ne referim la faptul că implantul este un dispozitiv medical care înlocuiește, în mod artificial, rădăcina dintelui pierdut, în timp ce puntea pe implanturi dentare este lucrarea protetică fixată pe implanturi pentru a înlocui dinții lipsă. Cu alte cuvinte, puntea este folosită pentru a înlocui mai mulți dinți lipsă dintr-o anumită zonă a gurii, iar implantul este folosit pentru a înlocui un singur dinte sau mai mulți dinți individual.

Prin urmare, puntea dentară pe implanturi este considerată o soluție eficientă și convenabilă pentru înlocuirea dinților lipsă, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții pacienților. Programează o primă consultație și vezi care sunt opțiunile disponibile pentru cazul tău clinic!

Data articol: 22 februarie 2024 (ultima actualizare: 16 ianuarie 2025)
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te