Profilaxie dentara: Ce este și de ce este importantă?

Probabil te-ai obișnuit cu toate articolele care îți prezintă cele mai eficiente tratamente pentru diferite afecțiuni dentare. Ce-i drept, tehnologia ne ajută mult aici. În momentul de față există soluții personalizate pentru cazuri complexe, soluții moderne renumite în întreaga lume. Ai dinții cariați? Se pot repara. Ți-ai pierdut dinții? Se pot înlocui. Te lupți cu o durere puternică de măsea? Se poate trata. Și totuși… câți dintre noi vorbesc despre prevenție?
Nu ar fi mai bine să facem tot ce ne stă în putință pentru a preveni? Când ai făcut ultima dată un detartraj? Vorbim în rândurile următoare despre profilaxie dentară la copii și adulți – ce este și de ce este importantă, de ce este mai ușor să prevenim decât să tratăm.
Ce este profilaxia dentară?
Hai să stabilim cel mai important detaliu – ce înseamnă profilaxie. Acest termen provine din limba greacă, fiind asociat cu „phylax”, în traducere „pază” Asta înseamnă profilaxie – să ai pază, să stai la adăpost. Cu toții știm că pentru a împiedica afecțiunile și bolile, este important să ne păzim, să ocolim factorii de risc. Este o teorie care se aplică cu succes atunci când vine vorba de sănătatea omului, încă din primele zile de viața.
Am stabilit că măsurile profilactice înseamnă prevenție. Ce este profilaxia dentară? Un set de măsuri și proceduri aplicate, în mod consecvent, pentru a împiedica dezvoltarea afecțiunilor dentare și gingivale. Prevenim formarea plăcii bacteriene, cariilor și bolilor parodontale. Prevenim, nu tratăm. De asemenea, profilaxia are rolul de a depista timpuriu primele semne de boală. Descoperite în stadii incipiente, afecțiunile dentare pot fi tratare mult mai ușor.
Vei descoperi mai jos în articol, că profilaxia se referă atât la metodele aplicate în cabinetul stomatologic, cât și la rutina de îngrijire, o rutină aplicată cu sfințenie în fiecare zi. Vizita medicală presupune o examinare completă a gurii și a dinților, igienizare și, dacă este cazul fluoridizare dentară. Scopul principal este de a curăța placa bacteriană și tartrul.
Importanța profilaxiei dentare
Chiar dacă periajul și ața dentară fac parte din rutina ta de îngrijire, placa bacteriană și tartrul își vor găsi loc pe suprafețele dinților, mai ales în spațiile greu accesibile. Aceste depuneri pot cauza probleme grave dacă nu sunt îndepărtate la timp. Mai mult, dacă există anumiți factori de risc (dinți înghesuiți, anumite boli, consumul excesiv de alcool sau tutun etc), echipa medicală va recomanda o evaluare de specialitate destul de des. De ce? Pentru că aceste depozite pot cauza probleme destul de mari dacă nu sunt îndepărtate la timp și nu, nu poți curăța tartrul de pe dinți acasă. Importanța profilaxiei dentare se reflectă în principalele avantaje. Acestea sunt:
- Prevenirea cariilor;
- Prevenirea gingivitelor;
- Prevenirea bolii parodontale;
- Îndepărtarea petelor superficiale;
- Depistarea timpurie a eventualelor probleme;
- Menținerea sănătății dentare.
Cele mai eficiente metode de profilaxie dentară
Cele mai bune metode de prevenție pentru afecțiunile dentare sunt: respectarea regulilor de igienă în fiecare zi și controalele regulate la stomatologie. În linii mari, așa arată profilaxia. Analizăm acest subiect și îl împărțim în două categorii:
Metode de profilaxie dentară în cabinetul stomatologic
Sigur ai auzit despre metodele de profilaxie dentară în cabinet, doar că nu știai că le poți asocia cu acest termen. Așadar, o vizită la clinică poate însemna:
Igienizare dentară
Prin igienizare dentară ne referim la curățarea profesională a dinților – cea mai importantă procedură în profilaxia dentară. Iată ce presupune:
- Detartraj dentar: Cu ajutorul ultrasunetelor, se elimină depunerile de tartru. Cum aceste depozite nu pot fi îndepărtate cu periuța și ața dentară, reprezintă principalul factor de risc în cazul cariilor;
- Periaj profesional: După detartraj, medicul curăță în profunzime dinții prin periaj profesional. În această etapă se elimină placa bacteriană, se îndepărtează petele superficiale și se lustruiește smalțul dentar;
- Air flow: Cu ajutorul unui jet de apă care conține bicarbonat de sodiu, se curăță în profunzime spațiile interdentare și suprafețele dinților, fără ca smalțul să fie afectat. Prin air flow dentar se elimină petele și stratul superficial de tartru, se previne parodontoza și respirația urât mirositoare și se scade riscul de sângerări gingivale.
Fluorizarea dentară
Într-o lume ideală, guvernată de zâmbete largi, complete și 100% estetice, toată lumea ar avea dinți perfecți, cu smalț puternic și zero predispoziții stomatologice. Din păcate, mulți pacienți au nevoie de fluorizare dentară – o procedură profilactică ce previne apariția cariilor prin întărirea smalțului dentar. Se aplică un gel sau o substanță cu fluor pentru a proteja dinții, oferindu-le rezistența de care au nevoie.
Sigilarea dentară
Ți-ai analizat vreodată dinții cu atenție? Multe persoane prezintă mici șanțuri la nivelul suprafețelor dentare. Aceste șanțuri permit pătrunderea resturilor alimentare. Odată ajunse aici, acestea nu pot fi îndepărtate cu ușurință. De aceea, se recomandă sigilarea dinților. Bacteriile și resturile alimentare prinse în acele șanțuri facilitează apariția cariilor.
Profilaxia ortodontică
Încadrăm și profilaxia ortodontică aici, deși nu trebuie să se realizeze conform unui calendar. Este suficient să mergi la medicul ortodont o singură dată pentru a stabili că ai o mușcătură corectă și că dinții sunt aliniați corespunzător pe cele două arcade.
Dacă ești purtător de aparat dentar, atunci trebuie să faci detartraj profesional de mai multe ori pe an. Aparatul dentar îngreunează manevrele de curățare a dinților și gingiilor, iar acest lucru trebuie compensat cu o preocupare suplimentară.
Metode de profilaxie dentară acasă
Pentru a-ți menține zâmbetul sănătos și radiant, fix așa cum arată în momentul în care părăsești cabinetul stomatologic, trebuie să îți creezi o rutină riguroasă acasă. Sunt câteva reguli pe care trebuie să le respecți. Nimic greu, nimic ieșit din comun, doar activități uzuale, pe care trebuie să le repeți dimineața și seara.
Periajul dentar
Se recomandă să te speli pe dinți de două ori pe zi, timp de două minune, cu mișcări circulare și atente, fără a agresa gingiile. Optează pentru o pastă de dinți cu fluor și o periuță moale sau medie, pe care să o schimbi regulat.
Utilizarea aței dentare
Poate folosești o periuță electrică. Poate că este cea mai performantă de pe piață. Chiar și așa, aceasta nu va putea curăța perfect spațiile interdentare. Ceea ce înseamnă că resturile alimentare pot rămâne prinse acolo. Utilizarea aței dentare vine în completarea periuței de dinți, contribuind la prevenirea dezvoltării bacteriilor.
Clătirea cu apă de gură
Pentru protecție suplimentară împotriva cariilor, se recomandă clătirea cu apă de gură. Folosește apă de gură după periaj și ață dentară pentru a neutraliza acizii – cei care erodează smalțul. Reține că apa de gură antibacteriană previne inflamarea gingiilor.
Cât de des trebuie făcută profilaxia dentară?
În general, se recomandă profilaxia dentară la fiecare șase luni, dar această recomandare se poate schimba în funcție de nevoile individuale. Unii pacienți au nevoie de curățări mai frecvente din cauza unor factori de risc. Cu alte cuvinte, frecvența cu care trebuie să se programeze o vizită la stomatologie variază de la o persoană la alta.
Profilaxia dentară la copii și adulți
Așa cum probabil ai dedus până aici, profilaxia dentară este esențială atât pentru adulți, cât și pentru copii. Aceasta include o serie de măsuri preventive, pe care copiii și părinții acestora ar trebui să le pună în aplicare. Sunt măsuri de prevenție care se realizează acasă și la stomatologie.
Profilaxia dentară la copii
Profilaxia dentară la copii previne cariile. Acestea sunt mult mai frecvente în rândul prichindeilor din cauza consumului de zahăr, care, atenție, se regăsește și în majoritatea medicamentelor pe care le administrăm până la o anumită vârstă. De asemenea, se asigură o dezvoltare dentară sănătoasă (mușcătură corectă și dinți puternici) și formarea unor obiceiuri de igienă orală corecte. Câteva măsuri:
- Periaj de două ori pe zi, cu pastă de dinți specifică vârstei;
- Ață dentară, sub supravegherea părinților;
- Vizite regulate la stomatologie;
- Sigilarea dentară (pentru a proteja dinții de carii);
- Fluorizare pentru a întări smalțul.
Profilaxia dentară la adulți
În cazul adulților, profilaxia este importantă pentru a preveni cariile și problemele gingivale, pentru menține sănătatea generală și un zâmbet frumos. Câteva măsuri:
- Igienă riguroasă;
- Vizite periodice la stomatologie;
- Dietă echilibrată;
- Hidratare corespunzătoare.
Prețul profilaxiei dentare
La Clinica LLL DENTAL, prețul profilaxiei dentare variază în funcție de nevoile pacientului. De exemplu, pachetul Profilaxie KID costă 300 RON, iar pachetul Profilaxie MED costă 350 RON. Poți opta pentru Profilaxie ORTO sau Profilaxie IMPLANTO – ambele costă 500 RON. Consultă lista de prețuri pentru a identifica pachetul sau serviciul care te interesează.
Așadar, adoptarea unor obiceiuri corecte de îngrijire orală poate face diferența între un zâmbet sănătos și tratamente costisitoare în viitor. Programează chiar acum o întâlnire cu specialiștii!
Întrebări frecvente (FAQ)
Sunt necesare radiografiile dentare?
În general, pacienții cu dinți sănătoși sunt încurajați să realizezi o radiografie dentară la fiecare 2-3 ani.
Profilaxia dentară doare?
Profilaxia dentară nu este dureroasă. Doar pacienții foarte sensibili sau cu frică de dentist optează pentru anestezie. De asemenea, sensibilitatea și disconfortul din primele ore sunt absolut firești. Intensitatea este mică, nu necesită analgezice.
Cât durează o ședință de profilaxie dentară.
Profilaxia dentară se realizează în 30-45 de minute, dar există și cazuri în care durează mai mult. Dacă achiziționezi pachetul profilaxie PARO, de exemplu, poți sta pe scaunul din cabinet până la 1h și 50 de minute.
Detartrajul afectează smalțul dinților?
Nu, detartrajul nu afectează smalțul. Este o procedură sigură.
Ce obiceiuri trebuie evitate pentru a preveni problemele dentare?
Este bine să eviți consumul excesiv de zahăr, fumatul, mestecatul gheții sau unghiilor și utilizarea dinților pentru a deschide ambalaje.
Bibliografie
Dra. Concha Gross (2023, May 18). The importance of dental prophylaxis: Keep your smile radiant and healthy! www.clinicadentalgrossdentistas.com, https://www.clinicadentalgrossdentistas.com/en/dental-prophylaxis/
Cleveland Clinic (2022, January, 01). Impacted Wisdom Teeth my.clevelandclinic.org,
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22296-impacted-wisdom-teeth
Sherry Christiansen, (2023, October 24). What Is Dental Prophylaxis?
Another name for a dental cleaning and checkup www.verywellhealth.com,