Infecție implant dentar: Simptome, cauze și tratament

tratament infectie implant dentar

Decizia de a opta pentru implanturi dentare nu este una care se poate lua peste noapte. Trebuie să îți dorești să faci o schimbare, să ajungi la medic, să înțelegi avantajele, dar și riscurile la care te expui dacă pe viitor nu vei avea grijă de dinții tăi. Se presupune că odată ce ai ajuns în situația de a pierde unul sau mai mulți dinți de pe arcadă, ar trebuie să dezvolți o altfel de conduită. Cu toate acestea, există persoane care se pot confrunta cu probleme complexe, precum infecție la gingie, periimplantită, dureri etc.

Cea mai mare grijă a personalelor cu implanturi dentare este aceea de a se feri de eventualele probleme care ar putea să le aducă în același punct din care au plecat – durere, disconfort la masticație, infecție sau, în cazuri extreme, pierderea dinților. Din păcate, dacă nu sunt respectate recomandările medicilor, atât în perioada de recuperare, cât și mai târziu, bacteriile pot provoca infecții puternice. Cum ajungi în punctul de a face infecție după implantul dentar, cum arată o infecție, care sunt simptomele și tratamentele disponibile? Află tot ce trebuie să știi din acest articol.

Cum arată o infecție după implantul dentar?

Pentru început, trebuie să știi că poți beneficia de garanție pentru implant dentar dacă respecți recomandările medicilor. Practic, în cazul în care organismul respinge implantul, dar tu ai respectat tot ceea ce ți s-a recomandat încă de la începutul planului de tratament, îți poți primi banii înapoi. Infecția, căci acesta este subiectul articolului nostru, apare atunci când bacteriile de la nivelul cavității bucale colonizează țesuturile din jurul implantului. Inflamația și disconfortul sunt primele semne care ar trebuie să te pună pe gânduri.

tratament pentru infectie implant dentar

Cauzele de apariție după implantul dentar

În cât timp se vindecă gingia după implant? În aproximativ 21 de zile, dar procesul de recuperare va continua. E imperativ ca în această perioadă să îți îngrijești dinții corespunzător și să optezi pentru o dietă echilibrată. Din păcate, principala cauza a infecțiilor dentare, fie că ne referim la dinții naturali ori la implanturi, este igiena deficitară. În completare, te poți confrunta cu o infecție la gingie ori cu o infecție dentară sub lucrare și din alte motive. Iată care sunt cauzele care te pot trimite de urgență la stomatologie:

  • Bacteriile: Dacă nu este îndepărtată în timp util, placa bacteriană poate afecta implantul dentar, exact așa cum afectează și dinții sănătoși. Acumularea de bacterii se poate transforma treptat în tartru. Dacă sari peste controalele de rutină, tartrul poate afecta țesuturile care susțin implanturile;
  • Boala parodontală preexistentă: Există cazuri în care pacienții care suferă de parodontoză ajung în punctul de a-și pierde dinții. Dacă țesuturile nu sunt îndepărtate complet, infecția poate afecta implantul dentar și chiar procesul de osteointegrare;
  • Complicații medicale: Poziționarea incorectă a implantului, de exemplu, poate conduce la apariția infecțiilor. La fel și lucrările protetice mult prea mari;
  • Sistem imunitar slăbit: Un sistem imunitar slab poate îngreuna procesul de vindecare și lupta organismului cu infecțiile;
  • Tutunul și alcoolul: Se recomandă ca în perioada de recuperare, pacienții să evite consumul de alcool sau tutun pentru a preveni riscul complicațiilor.
Infectie implant dentar

Simptomele unei infecții după tratamentul cu implant dentar

Există mai multe simptome specifice infecției la implant dentar. Acestea pot varia în funcție de gradul de severitate, dar și de organismul fiecărui pacient. Cele mai comune simptome sunt:

  • Durere;
  • Inflamație;
  • Umflare și roșeață;
  • Sângerare;
  • Disconfort accentuat la periaj și la contactul cu alimentele;
  • Mobilitatea implantului;
  • Pierdea implantului (în cazuri extrem de rare).

În funcție de cauzele infecției, primele simptome pot apărea mai devreme sau mai târziu. Important este să nu amâni vizita la stomatologie și să conștientizezi faptul că fără ajutor de specialitate nu poți trata pe cont propriu infecția. Atenție, toate aceste simptome sunt diferite de principalele reacții după implantul dentar. În primele zile de la inserarea implantului, te poți confrunta cu anumite simptome normale după o astfel de intervenție:

  • Durere: O durere ușoară care poate fi controlată cu ajutorul analgezicelor prescrise în cabinet;
  • Umflare: Zona de jurul implantului se poate umfla în primele zile, după care se va ameliora treptat;
  • Sângerare: În primele zile după intervenție poate apărea și o sângerare ușoară;
  • Vânătăi: Poți observa mici vânătăi la nivelul obrajilor. Acestea vor dispărea în câteva zile.

Tratamente eficiente pentru infecție

Nu putem vorbi despre implant dentar fără riscuri dacă nu ești dispus să respecți toate recomandările primite în cabinet. De la alegerea tipului de implant recomandat până la igienă – toate aceste informații îți vor fi furnizate încă de la prima întâlnire cu specialiștii. Ce se întâmplă în cazul în care se va instala infecția? Există anumite metode de tratament. În funcție de gravitatea situației, echipa medicală îți poate recomanda:

Antibiotice

În cazul infecțiilor ușoare sau moderate, se prescriu antibiotice. În funcție de caz, acestea se vor administra oral sau local (geluri sau creme care se aplică direct pe zona afectată). Rolul antibioticelor este de a elimina bacteriile care cauzează infecția și de a reduce inflamația. Trebuie să știi și că vei primi antibiotic după implant dentar pentru a spori vindecarea și pentru a reduce riscul apariției infecțiilor de orice fel. Totuși, e important să reții că antibioticele se administrează doar la recomandarea medicului, fie imediat după intervenție, fie atunci când apare vreo problemă.

Curățarea mecanică

În completare, se poate recomanda și curățarea mecanică. După igienizarea profesională se folosesc dispozitive ultrasonice pentru a curăța țesuturile care înconjoară implantul. Practic, aceste instrumente curăță bacteriile prin intermediul ultrasunetelor și permit vindecarea țesuturilor.

Tratament chirurgical

Un alt tratament pentru infecția la implantul dentar presupune efectuarea unei incizii pentru a accesa zonele contaminate. Astfel, echipa medicală va putea ajunge la țesuturile infectate, curățând zona în profunzime. Tratamentul chirurgical se recomandă în cazuri avansate, atunci când pacienții ignoră primele semne ale infecției.

În final, pacienții care poartă implanturi dentare trebuie să înțeleagă faptul că durata de viață ale acestora depinde într-o mare măsură de atenția pe care o acordă igienei orale și respectării controalelor de rutină. Ai sesizat simptomele menționate mai sus? Crezi că te confrunți cu o infecție dentară? Programează de urgență o vizită la stomatologie! Netratate în timp util, infecțiile pot conduce la pierderea implantului dentar.

Data articol: 26 august 2024
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te