Clinica nu are program intre 21 decembrie - 7 ianuarie 2025

Componentele unui implant dentar: Cele 3 elemente

Domeniul medical a evoluat enorm în ultima perioadă și, datorită tehnologiei, suntem convinși că va înregistra un avans fulminant în viitor. Astăzi, sănătatea dentară reprezintă o prioritate pentru mulți, mai ales că fiecare dintre noi poate beneficia de un plan de tratament complet personalizat. Am putea spunea că am ajuns în punctul în care nimic nu este imposibil și că fiecare problemă își găsește o rezolvare dacă apelăm la specialiștii din domeniu.

Cum lipsa dinților afectează o mare parte din populație, tot mai mulți pacienți au beneficiat deja de un implant dentar – un dispozitiv medical de mici dimensiuni, realizat de regulă din titan, care se introduce chirurgical în osul maxilar sau mandibular. Rolul acestuia este de a înlocui rădăcina dintelui lipsă. Pentru că vorbim despre un plan de tratament personalizat, este indicat să cunoști care sunt componentele unui implant dentar chiar înainte de a ajunge pe scaunul medicului stomatolog.

componentele unui implant dentar

Componentele unui implant dentar 

Doar aruncând o simplă privire, poți observa cu ochiul liber că implantul dentar este format din 3 componente. Le analizăm pe rând tocmai pentru că ne dorim ca fiecare pacient să fie complet documentat.

Implantul propriu-zis

Implantul propriu zis seamănă cu un șurub. Este componenta cheie a întregului sistem, influențând puternic costul, procesul de vindecare și durata de viață. Acest mic șurub se introduce în os pentru a înlocui rădăcina dintelui care lipsește, oferind o bază solidă pentru coroana dentară. Lungimea implantului dentar poate varia semnificativ de la un pacient la altul.  În funcție de particularitățile fiecărui caz în parte și de volumul osos disponibil, echipa medicală recomandă cea mai bună opțiune.

Bontul

Bontul dentar are un rol cheie. Acesta se atașează implantului pentru a face legătura cu coroana dentară sau pentru a ajuta gingia să se vindece în jurul implantului. Ne îndreptăm acum atenția în două direcții pentru că există bont de vindecare și bont protetic:

  • Bont de vindecare: Este o componentă temporară care se folosește în perioada de vindecare, ajutând gingia și țesuturile din jurul implantului să se vindece sănătos. De regulă, bontul de vindecare rămâne atașat implantului pana la realizarea lucrării protetice pe implant.
  • Bont protetic: Este componenta care se atașează ulterior, cea care face legătura permanentă între implantul propriu zis și coroana dentară.

Coroana dentară

Coroana dentară este partea vizibilă a întregului sistem, o componentă care oferă rezistența și estetica de care are nevoie implantul. De regulă se realizează din ceramică sau zirconiu – două materiale tolerate foarte bine de organismul uman. Deoarece coroana definitivă se atașează după perioada de osteointegrare, pacientul va purta o vreme o coroana provizorie.

Procedura de inserare a implantului dentar

Inserarea implantului se realizează în mai multe etape, atent calculate încă de la prima întâlnire cu specialiștii. Iată care sunt etapele implantului dentar:

  • Consultația: Pentru a determina tipul de implant de care pacientul are nevoie, se va realiza o radiografie dentară. În cazuri mai complexe, va fi nevoie și de alte investigații. Odată ce avem toate aceste investigații, putem lua o decizie finală, creionând un plan personalizat de tratament;
  • Pregătirea pentru inserarea implantului dentar: În această etapă se fac extracții, dacă este necesar și o igienizare profesională, urmând ca apoi să se realizeze anestezia. Aceasta din urmă are rolul de a-i oferi pacientului tot confortul de care are nevoie;
  • Inserarea implantului dentar: Implantul se inserează după ce se face o incizie în gingie. După aceea se creaza un lăcaș în os pentru a integra implantul. La final, incizia se suturează. Această etapă este cea mai complexă, iar timpul dedicat depinde mult de complexitatea cazului și, în mod evident, de numărul de implanturi inserate;
  • Osteointegrarea: Este nevoie de o perioadă de câteva luni pentru ca implantul să fuzioneze cu osul. Atenție, țesuturile moi se vindecă în primele două săptămâni, dar implantul va fuziona cu osul într-un interval de 3-6 luni;
  • Scoaterea firelor: Firele de sutură se scot în cabinet, la aproximativ 10-20 de zile. Este o etapă care se realizează rapid cu zero durere;
  • Etapa protetică: Dacă inițial pacientul poartă o coroană dentară provizorie, după ce se încheie etapa de osteointegrare, va alege o coroană dentară definitivă.
proteza dentara

Avantajele și dezavantajele implanturilor dentare 

Am scris mai sus despre implantul dentar și componentele acestuia. Am continuat cu procesul de implantare, iar acum am ajuns la una dintre cele mai interesante părți – avantajele și dezavantajele implantului dentar. Analizăm pe rând și trasăm concluziile la final:

Avantajele implanturilor dentare

  • Funcționalitate optimă
  • Estetică deosebită
  • Stabilitate
  • Durabilitate
  • Încredere în sine crescută
  • Prevenirea pierderii osoase
  • Îngrijire ușoară
  • Versatilitate

Dezavantajele implanturilor dentare

În privința dezavantajelor, mulți consideră implantul dentar o investiție serioasă, dar pe termen lung este o soluție economică. De asemenea, mulți aduc în discuție faptul că implică o procedură chirurgicală. Totuși, este o procedură sigură și, cel mai important, minim invazivă.

În concluzie, implantul dentar, cu toate cele 3 componente esențiale, este o soluție durabilă și confortabilă care îți poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

Data articol: 5 decembrie 2024
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te