Clinica nu are program intre 21 decembrie - 7 ianuarie 2025

Igienizare dentară – Procedura și recomandări

periaj profesional

Stomatologii din întreaga lume recomandă pacienților să ajungă la un control de rutină la fiecare 6 luni. De asemenea, se insistă asupra periajului zilnic, însoțit de toate celelalte metode alternative de curățare a dinților. Cei care au înțeles cât de importante sunt aceste recomandări se bucură acum de o stare generală de sănătate foarte bună, nu se sfiesc să împartă zâmbete și să muște fără abțineri din alimentele preferate. Află, din rândurile următoare, ce înseamnă igienizare dentară, când se recomandă această procedură, dar și cât de mult îți poate schimba viața o simplă vizită la stomatologie.

Ce este igienizarea dentară?

Două dintre cele mai comune afecțiuni dentare sunt cariile și boala parodontală. Netratate la timp, acestea pot conduce la pierderea timpurie a dinților. Practic, în cel mai rău scenariu, o carie profundă sau parodontoza avansată ne obligă să scoatem dintele afectat și să-l înlocuim cu un implant dentar. Sigur că nu poți ajunge în acest punct peste noapte. Orice problemă, depistată în timp util, poate avea o rezolvare mult mai simplă. Cu toate acestea, ambele scenarii au în comun același punct de plecare: placa bacteriană dentară – o peliculă aderentă, formată din resturi alimentare, zaharuri și bacterii, care se formează zilnic pe dinți.

Neîndepărtată la timp (prin periaj de două ori pe zi), placa bacteriană facilitează apariția tartrului. Ce înseamnă tartru dentar? Este o acumulare de placă bacteriană mineralizată. Pentru a îndepărta această peliculă, inițial alb-gălbuie, este nevoie de o igienizare profesională. Mai concret, igienizarea dentară este un proces de curățare, efectuat doar de către un specialist în cabinetul stomatologic. Se îndepărtează depunerile acumulate atât din jurul dinților, cât și subgingival, cu precizie și zero durere. Scopul procedurii este de a menține o igienă orală optimă, prevenind afecțiunile dentare, de la cele mai mărunte până la cele mai grave.

Cum se realizează igienizarea dentară?

Igienizarea dentară se realizează, doar în cabinet, cu ajutorul echipamentelor speciale, după o analiză amănunțită a cavității bucale. De regulă, implică 3 etape (detartraj, air flow și periaj profesional), dar, în unele cazuri, putem vorbi și despre o procedură suplimentară (fluorizare). Detaliem mai jos, dar nu înainte de a-ți aminti că nu este nevoie de anestezie pentru a beneficia de o igienizare completă.

Detartrajul dentar

Nu e suficient să respecți o igienă riguroasă acasă. Bacteriile și resturile alimentare se atașează rapid de dinți și, în timp, formează acea placă bacteriană despre care vorbeam mai sus. La început, această depunere are o culoare alb-gălbuie, dar odată cu trecerea timpului, tartrul capătă un aspect mult mai inestetic, de culoare maro. Fața internă a dinților, dar și spațiile dintre dinții înghesuiți sunt mult mai predispuse la formarea tartrului. Cum așa? Pentru că e mult mai greu să cureți acasă aceste zone, oricât de mult te-ai strădui.

Odată format, tartrul nu mai poate fi îndepărtat cu pasta și periuța de dinți. Hai să vedem ce înseamnă detartraj și ce implică, mai exact această primă procedură. Cu ajutorul ultrasunetelor, se îndepărtează depozitele de tartru de pe suprafața dinților, dar și din spațiile interdentare. Este o procedură minuțioasă, care implică o curățare profundă pentru fiecare dinte în parte. E foarte posibil să simți o ușoară presiune în timp ce se îndepărtează tartrul. Este o senzație perfect normală, care nu ar trebui să-ți creeze probleme, nici în timpul, dar nici după finalizarea procedurii.

Air flow

Așa cum spuneam, igienizarea nu înseamnă doar detartraj. A doua etapă este tehnica air flow – procesul prin care se curăță depozitele moi și petele mici de pe suprafața dinților. Pentru a realiza acest pas, se folosește un aparat special care pulverizează un jet cu apă și bicarbonat de sodiu pe suprafața dinților și pe linia gingiilor. Atenție, tehnica air flow nu trebuie confundată cu albirea dentară. Deși poate curăța petele mici lăsate de alimente sau alte băuturi, air flow nu îți albește dinții.

Periaj profesional

Cu ajutorul periajului profesional, se netezește suprafața dinților și se elimină eventualele reziduuri ale plăci bacteriene. Se folosește un instrument asemănător cu periuța electrică de acasă, care curăță în profunzime, prin intermediul vibrațiilor. De asemenea, pe dinți se aplică o pastă specială.

Tratamente cu fluor

În funcție de particularitățile fiecărui caz clinic în parte, se poate aplica, la final, un tratament cu fluor. Acesta are rolul de a întări smalțul dentar și de a preveni apariția cariilor. Este un tratament recomandat, de regulă, celor mici.

Beneficiile igienizării dentare

Știi de ce e bine să faci detartraj, air flow și periaj profesional regulat? O igienizare profesională te poate ține departe de afecțiuni dentare dureroase și costisitoare. Iată câteva avantaje pentru zâmbetul tău:

  • Aspect estetic: Pe lângă eliminarea acelor depozite gălbui sau maronii, igienizarea poate îndepărta și micile colorații alimentare. Zâmbetul tău va arăta mai bine ca niciodată;
  • Prevenirea afecțiunilor dentare: Prin eliminarea plăcii bacteriene, se reduce la minimum riscul de apariție a cariilor sau afecțiunilor gingivale;
  • Respirație proaspătă: Odată ce au fost îndepărtate depozitele de tartru, vei simți o îmbunătățire considerabilă în privința respirației. Va fi mult mai ușor să porți conversații în public.

Frecvența ideala pentru igienizarea dentară

Pentru a sta departe de riscurile și complicațiile asociate igienei orale deficitare, se recomandă o igienizarea profesională de cel puțin două ori pe an sau așa cum ți s-a recomandat în cabinet, în urma consultației de specialitate. În paralel, se insistă asupra rutinei de îngrijire pentru acasă: periaj de două ori pe zi, ață dentară și duș bucal (pentru a elimina resturile alimentare blocate interdentar) și clătirea cu apă de gură. Cere mai multe detalii în cabinet! E important să știi cum se realizează igiena corectă după implantul dentar și nu numai.

Durata igienizării dentare

Durata procedurii poate varia de la un pacient la altul, în funcție de cantitatea de tartru și de starea de sănătate a gingiilor. În aproximativ 30 de minute, orice pacient se poate bucura de un zâmbet reîmprospătat și încrezător.

Recomandări după igienizarea dentară

Deși igienizarea este o procedură care se realizează destul de rapid, fără durere sau alte probleme și chiar se recomandă să te întorci imediat la activitățile de rutină, există câteva recomandări de care trebuie să ții cont în primele zile. Iată ce să nu faci după detartraj, dar și ce să prioritizezi:

  • Poți mânca imediat ce ieși din cabinet, dar se recomandă ca în primele zile să eviți alimentele foarte reci sau foarte calde, care pot irita gingia;
  • Evită alimentele și lichidele acide pentru câteva zile;
  • Evită alimentele care pot să pătrundă sub gingie sau care pot să se prindă în spațiile interdentare: semințe sau migdale, de exemplu;
  • Folosește o pastă de dinți pentru dinți sensibili. După detartraj, poți simți o ușoară sensibilitate dentară. Este absolut normală și va trece în 2-3 zile;
  • Nu consuma băuturi alcoolice. Acestea pot deshidrata gingiile, încetinind procesul de vindecare.

În final, trebuie să demontăm cele trei mituri cu privire la igienizarea dentară: detartrajul este dureros, igienizarea poate deteriora smalțul și e suficient să îți cureți dinții acasă. Nimic mai fals. E important să ai o igienă riguroasă atât dimineață, cât și seara, dar trebuie să treci și pe la stomatologie, de cel puțin două ori pe an. Doar așa te poți bucura de un zâmbet frumos și sănătos pe termen lung. Programează o primă întâlnire cu specialiștii și cere mai multe detalii atunci când simți că ai nevoie de informații suplimentare! Zâmbetul tău chiar merită tot ce este mai bun.

Data articol: 3 iunie 2024
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te