Herpes bucal: Cauze și tratament eficient

herpes bucal

Deși sănătatea orală este o prioritate pentru tot mai mulți oameni care au înțeles rolul acesteia pentru starea generală de bine, încă există o mulțime de pacienți care se confruntă cu apariția herpesului bucal – o infecție virală care poate provoca disconfort accentuat, în timp ce afectează și partea estetică. Pentru că vorbim despre o preocupare adesea neglijată de pacienții de toate vârstele, în acest articol o să-ți oferim răspunsuri la cele mai importante întrebări. De ce apare herpesul? Cum se tratează? Se poate preveni? Află toate detaliile din rândurile următoare.

Ce este herpesul bucal?

Herpesul oral este o infecție care apare, de cele mai multe ori, la nivelul buzelor, dar se poate răspândi și la nivelul întregii cavități bucale. Vizibil este o erupție veziculoeritemoasă care provoacă durere și care, de multe ori, poate recidiva. Veziculele sunt umplute cu un lichid incolor, iar pe lângă durere, pot provoca mâncărimi, usturime sau senzația de furnicătură. Factorul declanșator este un virus, denumit în literatura de specialitate herpes simplex, cu tulpina HSV-1.

Potrivit statisticilor, una din șase persoane are nevoie de un tratament pentru herpes la buză cel puțin o dată pe parcursul vieții. Cu toate acestea, trebuie menționat și faptul că virusul rămâne în organism chiar și după ce infecția se elimină. De obicei este inofensiv dar sunt anumiți factori care îl pot reactiva, iar aici ne referim mai ales la problemele de imunitate sau episoadele de stres acut. Se poate să fi auzit și de herpes simplex 2. Acesta este virusul care provoacă herpesul genital.

Stadiile herpesului bucal

Infecția cu herpes oral prezintă 3 faze: cea primară, cea latentă și cea recurentă. Le analizăm pe rând:

  • Faza primară: Virusul pătrunde în piele, se înmulțește și provoacă leziunile din jurul gurii. Atenție, unele persoane se pot infecta, dar pot rămâne asimptomatice. Totuși, odată pătruns în organism, virusul nu mai poate fi eliminat;
  • Faza latentă: Acum virusul se retrage și începe procesul de multiplicare în celulele nervoase, iar șansele ca pacientul să prezinte anumite simptome sunt aproape inexistente. Virusul rămâne inactiv până întâlnește un factor care să-l stimuleze. La fel se întâmplă și în cazul pacienților care suferă de candidoză bucală. Atunci când există un factor care să o stimuleze, ciuperca se activează și provoacă acele mici leziuni albicioase la nivelul limbii;
  • Faza recurentă: Din cauza stresului ori pe fondul imunității scăzute, virusul se poate reactiva, provocând noi leziuni.

Simptomele herpesului bucal

tratament herpes bucal

Persoanele care au contactat virusul herpes pot resimți simptomele în mod diferit. Astfel că, pe lângă leziunile de la nivelul gurii, pot apărea și alte probleme, precum:

  • Mărirea ganglionilor limfatici;
  • Dureri de cap;
  • Episoade febrile.

De altfel, este important de menționat că leziunile se pot extinde și către alte zone ale feței, de regulă în jurul ochilor sau la nivelul nasului.

Cauze și transmitere pentru herpes bucal

Acum știi cum arată herpesul. În plus, am stabilit că la capitolul cauze pentru herpes există un virus care îți poate afecta mai mult sau mai puțin rutina. Sunt persoane care rămân asimptomatice, dar și persoane care experimentează principalele simptome cel puțin o dată în viață. Totuși, chiar și persoanele asimptomatice pot transmite virusul mai departe. Iată cum te poți molipsi cu herpes la gură:

  • Contact direct cu o persoane purtătoare (de regulă, sărut);
  • Folosirea obiectelor de igienă la comun cu o persoană purtătoare (prosoape, lenjerie de pat, veselă, periuță de dinți etc).

Factorii care declanșează herpesul bucal

Odată pătruns în organism, carențele de vitamine și, în general, stresul vor facilita declanșarea virusului care favorizează apariția herpesului la buză. Cu toate acestea, există și alți stimuli pentru virusul herpes simplex, iar aici ne referim la:

  • Expunerea excesivă la soare;
  • Radiații;
  • Sarcină;
  • Dereglări hormonale;
  • Menstruație;
  • Istoric cu episoade asemănătoare;
  • Anumite intervenții chirurgicale;
  • Anumite proceduri de înfrumusețare facială;
  • Diferite alergii sezoniere.

Diagnostic și tratament pentru herpesul bucal

cauze herpes bucal

De multe ori, un simplu herpes poate fi greu de diagnosticat, iar motivul este unul cât se poate de simplu: simptomele pot fi asociate și cu o reacție alergică la anumite alimente sau produse cosmetice. Totuși, poți sta departe de complicații și tratarea necorespunzătoare a episoadelor recurente dacă mergi la un control stomatologic periodic. Echipa medicală îți poate oferi tot suportul necesar pentru a descoperi cauzele, dar și pentru a primi un tratament rapid pentru herpes.

Diagnostic pentru herpes

Pentru a confirma diagnosticul, se pot face anumite teste de laborator, printre care: culturi virale, analize de sânge și biopsii. Sigur că un specialist poate recunoaște herpesul doar în urma examenului fizic, însă analizele sunt folositoare pentru a avea o imagine 100% reală, dar și pentru a stabili un plan de tratament eficient.

Tratament pentru herpes bucal

Un tratament pentru herpes se recomandă doar de către un specialist și poate fi diferit de la o persoană la alta. De regulă, se recomandă unguente pentru infecții virale, antivirale orale și antibiotice orale ori cu aplicare locală.

Pentru că vindecarea leziunilor poate dura și 2 săptămâni, echipa medicală poate face și o serie de recomandări, care să vină în completarea tratamentului specific. Aici ne referim la:

  • Menținerea zonei uscate;
  • Menținerea igienei orale și clătirea cu apă de gură;
  • Evitarea alimentelor fierbinți, sărate, acidulate sau condimentate;
  • Evitarea atingerii zonei. Odată ce zona este atinsă cu regularitate, procesul de vindecare va fi întrerupt. În plus, așa se poate răspândi infecția. E suficient să duci mâna la gură și să intri în contact cu o altă persoană.

Prevenția herpesului bucal

Deși poți combate herpesul bucal cu tratament, există câteva sfaturi cu ajutorul cărora poți preveni infecția cu virusul declanșator. Iată care sunt acestea:

  • Evită contactul cu persoanele infectate;
  • Folosește-ți propriile obiecte de îngrijire;
  • Folosește balsam de buze și creme cu protecție solară;
  • Spală-ți mâinile cât de des cu putință;
  • Evită folosirea veselei și tacâmurilor igienizate necorespunzător.

Herpes bucal la copii și femei însărcinate

În cazul copiilor și femeilor însărcinate, herpesul bucal se manifestă și se transmite exact așa cum am menționat mai sus. E important să-i învățăm pe cei mici să nu împartă mâncarea și apa cu alte persoane și să nu sărute pe buze alți copii. E o practică destul de frecventă la noi în țară, una care poate avea efecte destul de grave.

În cazul gravidelor, în al doilea trimestru de sarcină, mămica poate transmite virusul către făt și neintervenit la timp, acesta poate provoca meningită, leziuni la nivelul pielii, dar și la nivelul organelor, pierderea auzului sau văzului.

Așadar, herpesul bucal este o infecție virală cauzată de virusul herpes simplex. Deși nu există tratament pentru eliminarea acestui virus, există remedii pentru a trata leziunile, dar și o serie de modalități de prevenție. Cere ajutorul specialiștilor!

Data articol: 19 aprilie 2024
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te