Gutiera de contenție după aparat dentar: Cât trebuie purtată?

gutiera de contentie

Zâmbetul este cel mai puternic avantaj al omului modern, dar și un mare dezavantaj pentru cei care au dinții strâmbi, aliniați incorect pe cele două arcade. În timp ce unii se nasc cu o astfel de problemă, alții ajung în acest punct din cauza unor traumatisme. Ceea ce trebuie să înțelegem încă de la început este că alinierea corectă a dinților se poate realiza la orice vârstă, cu precădere în copilărie, atunci când tratamentul este mult mai ușor.

Dacă te-ai interesat deja cu privire la tratamentul ortodontic și ți-ai făcut o idee despre ceea ce presupune un aparat dentar, înseamnă că ai auzit și despre gutiera de contenție. Citește acest articol pentru a primi toate lămuririle de care ai nevoie. Vei descoperi cât timp se poartă gutiera și care este rolul acesteia.

Ce este gutiera de contenție?

Gutiera ortodontică sau gutiera de contenție este un dispozitiv medical utilizat în ultima etapă a planului de tratament ortodontic. Este un dispozitiv transparent, care se poartă atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. Deși gutierele transparente sunt cele mai utilizate, în practică există două variante, despre care vom detalia mai jos. Până atunci, ne îndreptăm atenția asupra beneficiilor. Iată de ce este important să porți gutieră după aparatul dentar:

  • Protejează mandibula;
  • Protejează arcadele dentare;
  • Menține zâmbetul frumos și sănătos;
  • Sunt confortabile, deci pot fi purtate cu ușurință.

Putem spune că gutiera de contenție este o gutieră dentară recomandată de către medicul ortodont pentru a asigura succesul planului de tratament.

Care este rolul gutierei?

Există mai multe tipuri de aparat dentar, iar cea mai bună alegere se face în prezența medicului ortodont. Tot acesta îți va recomanda ulterior gutiera de contenție după aparatul dentar. Care este scopul? Ei bine, dinții au tendința de a se mișca în timp, de a reveni în poziția inițială. Astfel, rolul gutierei este de a împiedica dinții să se deplaseze, asigurând stabilitatea rezultatelor obținute în prima parte a tratamentului.

Cât timp se poarta gutiera după aparat dentar?

Doar un medic ortodont poate recomanda un aparat dentar și gutieră. După ce aparatul este îndepărtat, se va introduce gutiera. Pentru început, aceasta va fi purtată 24 din 24, cu excepția momentelor în care pacientul mănâncă sau se spală de dinți. După primele 2-3 luni, medicul va recomanda purtarea în timpul nopții. Deși a două variantă oferă mai multă flexibilitate, aceasta nu poate fi pusă în aplicare fără a trece prin etapa de a purta gutiera de contenție dentară pe tot parcursul zilei. Cât timp se poartă? Doar în cabinet poți primi un răspuns sigur. Perioada diferă semnificativ de la un pacient la altul, în funcție de particularitățile fiecăruia. De regulă, se renunță la ea pe parcurs, în mod treptat. În orice caz, este important să respecți întocmai recomandările echipei medicale. Atenție, deși în ultima etapă se poartă doar pe timp de noapte, gutiera de contenție este diferită de gutiera pentru bruxism.

tipuri de gutiere

Tipuri de gutiere

Deși cele mai cunoscute sunt gutiere mobile, cele transparente, care se montează ca un capac pe suprafața dinților, în practică există două opțiuni:

  • Gutiere de contenție fixe: Sunt realizate, de regulă, din oțel și arată ca un arc. Se lipsesc în spatele dinților, în așa fel încât să fie greu de sesizat. Fiind gutiere fixe, acestea se pot îndepărta doar în cabinetul medicului ortodont. Sunt mai puțin recomandate în momentul de față pentru că sunt mai greu de purtat și nu prezintă toate beneficiile pe care le aduce varianta îmbunătățită, adică cea detașabilă.
  • Gutiere de contenție mobile: Sunt realizate din materiale transparente, ceea ce înseamnă că sunt greu de observat de către persoanele cu care interacționezi. Sunt mai ușor de purtat deoarece pot fi detașate cu ușurință.

Notăm aici și faptul că există și alte tipuri de gutiere, pe lângă cele de contenție, anume: gutiere pentru bruxism, gutiere pentru albire, gutiere pentru corectarea ușoară a dinților și gutiere pentru protecție (în cazul sportivilor).

Cum trebuie îngrijită gutiera?

Spuneam că gutiera mobilă nu se poartă în timpul mesei. Cu toate acestea, gutiera trebuie curățată în fiecare zi și reaplicată după ce ți-ai făcut igiena orală. De asemenea, se recomandă ca, după masă, să-ți cureți bine dinții înainte de a pune la loc gutiera. Poate că nu este o rutină tocmai confortabilă, dar pe viitor te vei bucura de rezultatele mult dorite. În plus, medicii îți vor oferi posibilitatea de a o purta tot mai puțin, odată cu trecerea timpului. 

Cum se îngrijește gutiera? Se curăță zilnic cu apă călduță, săpun lichid sau pastă de dinți. Suplimentar, se poate ține câteva minute în substanțe speciale pentru a fi dezinfectată corespunzător. Pentru a te asigura că respecți întocmai recomandările de îngrijire, poți cere sfatul echipei medicale în cabinet, în momentul în care primești primul set de gutiere.

Așadar, gutiera de contenție este un dispozitiv medical folosit ca ultimă etapă a planului de tratament ortodontic. Scopul principal al acesteia este de a menține dinții în poziția dorită. Nu este un dispozitiv pe care îl vei purta toată viață, dar este unul care îți va schimba viața și percepția asupra propriei persoane. Contactează echipa medicală și cere mai multe informații cu privire la tratamentul ortodontic!

Data articol: 4 octombrie 2024
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te