Gingii inflamate si dureroase: Cauze, tratament si prevenție

gingii inflamate si dureroase

Știai că gingiile sănătoase indică, de cele mai multe ori, faptul că pacienții au o igienă orală corespunzătoare și nu prezintă complicații majore la nivelul dinților? Altfel spus, gingiile pot indica o bună sănătate orală.

Din altă perspectivă, culoarea roșiatică a țesutului fibros, dar și sensibilitatea la atingere pot confirma prezența anumitor afecțiuni. Orice pacient trebuie să știe care sunt cauzele ce favorizează apariția acestor probleme, dar și care sunt opțiunile de tratament și modalitățile de prevenție. Citește acest articol pentru a afla cât mai multe detalii despre una dintre cele mai des întâlnite probleme cu care se confruntă pacienții de orice vârstă.

Cauzele gingiilor inflamate și dureroase

De cele mai multe ori, cauzele gingiilor inflamate și dureroase țin de o igienă orală necorespunzătoare, dar există și alte motive, precum:

  • Placa bacteriană – Chiar și cei care și-au construit o rutină de igienă orală foarte bine pusă la punct, una care să conțină atât periaj, cât și curățare cu ață dentară sau duș bucal și clătire cu soluții antiseptice, au nevoie de îndepărtarea plăcii bacteriene. Aceasta este o peliculă fină formată din bacterii, care se așează pe suprafața dinților. Neîndepărtata la timp, poate produce inflamații, dar și alte complicații. În timp de câteva luni placa bacteriană se transformă în tartru (piatră), care neindepartat la timp (măcar o dată la 6 luni) poate produce multe probleme parodontale, inclusiv parodontoza.
  • Frica de stomatolog – Deși am creat un subiect de sine stătător, placa bacteriană se îndepărtează cu ajutorul detartrajului și tehnicilor speciale în cabinet, iar aici intervine o frică nefondată. Foarte mulți pacienți amână vizitele la stomatologie, fiindu-le teamă, ceea ce este total greșit. Controalele stomatologice regulate au un efect semnificativ în menținerea sănătății orale. În plus, în cadrul unui control de rutină, pacienții nu vor simți deloc durere.
  • Obiceiurile vicioase – Cei care fumează excesiv sunt și cei care se confruntă adesea cu gingii inflamate, dar și cu depuneri semnificative de bacterii la nivelul cavității bucale. Din acest motiv, pacienții fumători trebuie să programeze o vizită la stomatologie la un interval maxim de 6 luni.
  • Carențele de vitamina C – Persoanele care prezintă o lipsă acută de vitamina C pot avea probleme cu gingiile din două considerente: această vitamină ajută în procesul producției de colagen, un proces deosebit de important pentru țesuturile care susțin dinții și stimulează celulele care produc anticorpi, un proces esențial în lupta organismului împotriva bacteriilor prezente la nivelul cavității bucale.
  • Abcesul dentar – Un abces dentar netratat poate cauza inflamații severe la nivelul gingiilor. Acesta este o infecție localizată care apare de obicei din cauza unei carii profunde, a unei leziuni dentare sau a unei afecțiuni parodontale avansate. Pe lângă inflamație și durere, abcesul poate duce la complicații serioase dacă nu este tratat la timp de un medic stomatolog.

Alți factori de risc pot fi și: diabetul zahar, dezechilibreze hormonale, răspunsul organismului la diferite medicamente sau dinții înghesuiți. De altfel, gingiile inflamate sunt și rezultatul altor afecțiuni, precum herpes sau diferite alte alergii.

Tot aici putem discuta și despre recuperarea după implantul dentar, dar și despre gingiile inflamate la femeile însărcinate. Le analizăm pe rând și ne oprim, pentru început la implantul dentar. Printre principalele reacții ale organismului după o astfel de procedură se numără: durere și stare de disconfort, gingie inflamată, febră ușoară și mici sângerări. Este absolut normal să te confrunți cu toate aceste simptome la început, dar în situația în care inflamația nu dispare complet în decurs de câteva zile, trebuie să ceri ajutor specializat.

Femeile gravide se confruntă adesea cu un răspuns mai lent al organismului în lupta cu bacteriile, iar acest lucru se întâmplă pe fondul hormonilor. Tratamentul pentru gingie umflată pe timpul sarcinii trebuie corelat cu limitările specifice acestei perioade. Îndepărtarea prin detartraj a depozitelor de tartru este de obicei suficientă. Pe de altă parte, de cele mai multe ori, inflamația se retrage imediat după naștere, fără să necesite alte intervenții.

Simptomele gingiilor inflamate și dureroase

Pacienții care au nevoie de un tratament pentru gingii inflamate și dureroase se confruntă cu anumite simptome specifice, precum:

  • Senzație de usturime sau senzație de mâncărime;
  • Senzație de disconfort la contactul cu alimentele și lichidele reci sau fierbinți;
  • Disconfort în timpul periajului;
  • Sângerare în timpul periajului;
  • Modificarea aspectului gingiilor.

De altfel, atunci când inflamația nu este tratată corespunzător, gingiile pot căpăta un aspect umflat, crescând semnificativ în volum.

gingii dureroase

Tratamentul gingiilor inflamate și dureroase

Pentru a opri infecția și pentru a reduce inflamația, există două tipuri de tratament: chirurgical și nechirurgical.

  • Tratamentul nechirurgical – În prima etapă se realizează un detartraj și un periaj profesional, eliminându-se placa bacteriană. Apoi, se curăță zonă cu ajutorul soluțiilor antiseptice și, în funcție de nivelul inflamației, se pot aplica diferite tratamente medicamentoase.
  • Tratament chirurgical – Pacienții care ajung la stomatologie, prezentând un stadiu avansat al infecției sunt supuși unui tratament chirurgical. Concret, se curăță întreaga zonă afectată, prin intermediul unui chiuretaj subgingival. Apoi, se elimină bacteriile dintre dinte și țesutul gingival, totul sub anestezie locală.

Pentru că tratamentul chirurgical este mai complex, se recomandă ca pacienții să se prezinte la stomatologie încă de la primele semne. Netratată la timp, inflamația se poate transforma în gingivită – prima etapă a bolii parodontale.

Îngrijirea gingiilor inflamate și dureroase acasă

Cauți remedii pentru a trata gingia inflamată cu tratament aplicat acasă? Ar trebui să te oprești, pentru început la stomatologie. Imediat după realizarea tratamentului de specialitate, se recomandă o atenție deosebită în ceea ce privește îngrijirea gingiilor. Iată câteva sfaturi utile:

  • Folosește o periuță de dinți moale pentru a nu agresa gingiile deja inflamate;
  • Folosește o pastă de dinți cu revelator de placă bacteriană. Aceasta va colora în verde depozitele de placă bacteriană de pe dinți și va fi mai ușor să identifici zonele în care ar trebui să insiști în procesul de curățare;
  • Folosește apa de gură indicate în urma consultului stomatologic. Este foarte posibil să fie necesar să înlocuiești, pentru o perioadă determinată de timp, vechea apă de gură, cu una care să conțină clorhexidină cu o concentrație de până la 0,2%.

Tot acasă se pot administra și diferite tratamente cu efect antiinflamator, doar la recomandarea specialistului.

De multe ori, chiar și în cazul în care tehnica de periaj a fost corectata, pot există o serie de factori care împiedică o curățare adecvată a dinților, iar aici ne referim la: carii, plombe mult prea voluminoase, aparate dentare etc.

tratament gingii inflamate si dureroase

Complicațiile asociate gingiilor inflamate

Într-o primă fază, inflamația afectează doar țesutul de la suprafață. Netratată la timp, din păcate, această inflamație superficială se poate transforma în parodontoză, afectând țesuturile de susținere din jurul dinților. Cea mai mare problemă este că, de multe ori, pacienții ajung atât de târziu la clinică, încât sunt nevoiți să apeleze la implanturile dentare. Ceea ce încercăm să subliniem este faptul că orice infecție minoră poate cauza complicații pe termen lung, doar dacă nu este tratată în timp util. Astfel, se recomandă ca pacienții să apeleze la ajutor de specialitate imediat ce observă primele simptome menționate mai sus.

Prevenirea inflamației gingiilor

Pentru a preveni inflamația gingiilor trebuie să optezi pentru un stil de viață sănătos și să nu amâni vizitele la stomatologie. Mai concret:

  • Spală-te pe dinți de două ori pe zi și completează-ți rutina de îngrijire cu ață dentară și apă de gură;
  • Încearcă să reduci consumul excesiv de alcool și tutun;
  • Gestionează cu atenție episoadele stresante;
  • Optează pentru o dietă echilibrată, bogată în vitamine și substanțe nutritive;
  • Programează o vizită la stomatologie la fiecare 6 luni. Astfel, vei beneficia de o evaluare corectă a stării de sănătate a gingiilor, dar și de curățări profesionale.

Așadar, gingiile inflamate și dureroase trebuie tratate corespunzător, în cabinetul stomatologic. Deși mulți pacienți primesc ulterior anumite indicații pentru a reduce inflamația acasă, pentru început este importat să faci o programare la un consult de specialitate. Netratată la timp, o ușoară inflamație poate conduce către gingivită, iar de aici către boală parodontală și pierderea dinților mai este doar un singur pas. Ai grijă de zâmbetul tău și prioritizează vizitele la clinică!

Data articol: 8 ianuarie 2024 (ultima actualizare: 16 ianuarie 2025)
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te