Incrustatii dentare

Caria dentara este cea mai frecventa afectiune stomatologica si unul dintre principalele motive pentru care pacientii se adreseaza medicului stomatolog.[4] De obicei, tratamentul presupune indepartarea tesuturilor alterate si refacerea dintelui cu o plomba sau, in functie de cat de extinsa este distructia acestuia, acoperirea sa cu o coroana.[1] Mai exista insa o optiune, una cu calitati superioare obturatiilor clasice: incrustatia dentara.

femeie la dentist control

Ce sunt incrustatiile dentare?

Exista situatii in care pierderea tesutului dentar este importanta din punct de vedere cantitativ. In astfel de cazuri, recomandam incrustatiile ca alternativa la clasica obturatie coronara. Incrustatiile sau INLAY-urile sunt obturatii (plombe) turnate in laboratorul de tehnica dentara, care pot reface unul sau doi pereti ai unui dinte, unul lateral interdentar si unul ocluzal, refacand punctele de contact ale dintilor si protejand papila interdentara de presiunile masticatorii. Incrustatiile au proprietati mecanice mai bune decat plombele, fiind indicate in special în cazul refacerii contactului dintre dinti. 

Sunt folosite in momentul in care mai multe suprafete dentare sunt afectate, fiind modelate astfel incat sa nu existe nicio diferenta fata de dintele pe care urmeaza sa se cimenteze sau fata de dintii vecini. Dupa amprentare, se realizeaza în laborator micropiese din ceramica presata sau din materiale compozite, ce sunt ulterior cimentate cu adezivi speciali.

femeie fericita la clinica dentara

Tipuri de incrustatii dentare

Exista doua tipuri principale de incrustatii dentare: 

  • Inlay – un inlay este o restaurare realizata in laborator, mai mare decat o plomba obisnuita, care este plasata intre cuspizii dintelui; 
  • Onlay – este termenul folosit pentru a descrie acele restaurari care acopera si unul sau mai multi cuspizi; sunt asemanatoare cu coroanele dentare, dar, spre deosebire de acestea, nu acopera integral dintele.[2][3]
Detalii
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Materiale folosite pentru realizarea incrustatiilor dentare

Materiale folosite pentru realizarea incrustatiilor dentare

Incrustatiile dentare pot fi confectionate din portelan, rasini compozite sau din metal pretios (aur). 

Diferenta dintre aceste trei tipuri de materiale nu se rezuma la aspectul final al lucrarii. In alegere materialului se va tine cont nu doar de estetica, ci si de localizarea dintelui asupra caruia se va interveni, dar si prezenta unor obiceiuri vicioase.[2]

Portelanul ramane materialul preferat in cosmetica dentara datorita aspectului estetic, natural, si a multiplelor sale calitati: este durabil, rezistent si aspectul este identic cu cel al structurilor dentare naturale.

Beneficiile tratamentelor cu incrustatii dentare

Comparand cu obturatiile clasice, se observa calitatile superioare ale incrustatiilor:

  • Forma dintelui este refacuta printr-o modelare detaliata in laborator;
  • Punctul de contact interdentar este refacut;
  • Culoarea portelanului nu se modifica in timp si nici nu coloreaza dintele;
  • In urma indepartarii cariei sau a obturatiei vechi, tesutul dentar ramas este protejat de incrustatie; 
  • Adaptarea marginala este superioara, iar estetica sporita;
  • Gingia este si ea protejata pentru ca se reface conturul dintelui;
  • Rezista mai mult in timp decat o obturatie clasica.

Cum se stabileste pretul incrustatiilor dentare?

Pretul incrustatiilor dentare se stabileste in functie de tipul acestora si materialele folosite. De exemplu, pretul unei incrustatii ceramice va fi mai mare decat al uneia realizate din rasini compozite.   

Ca in cazul oricarui alt tratament stomatologic, sunt insa si alti factori care pot influenta costul acestuia: experienta tehnicianului dentar, experienta medicului stomatolog, laboratorul de tehnica dentara etc. Este motivul pentru care preturile incrustatiilor dentare in Bucuresti pot varia de la o clinica la alta. Lista preturilor serviciilor de stomatologie oferite de LLL Dental poate fi consultata aici.

Intrebari frecvente

  • Care sunt contraindicatiile incrustatiilor dentare?

    Lista contraindicatiilor incrustatiilor dentare include: 

    • Pierderea semnificativa de substanta dentara dura; 
    • Carii mici, incipiente; 
    • Igiena orala precara; 
    • Bruxism sau alte obiceiuri parafunctionale (ex: rosul unghiilor, al creioanelor sau al pixurilor).

    Puteti afla daca sunteti un candidat bun pentru incrustatii dentare sau ar trebui sa apelati la alte optiuni programandu-va la o consultatie.

  • Cum se ingrijesc corect incrustatiile dentare?

    Dintii cu incrustatii dentare au nevoie de aceeasi ingrijire ca si cei naturali. Spalati-va pe dinti de cel putin doua ori pe zi, folositi ata dentara pentru a curata si spatiile interdentare si nu uitati de apa de gura. De asemenea, tineti cont de faptul ca o rutina corecta de ingrijire a dintilor ar trebui sa includa si controale stomatologice periodice, fie ca aveti sau nu motive sa banuiti existenta unei probleme la nivelul cavitatii orale.

  • Care este durata de viata a unei incrustatii?

    In medie, aceasta poate rezista in jur de 10 ani. Ca si in cazul altor lucrari dentare insa, durata de viata a unei incrustatii depinde mai multi factori, inclusiv materialele din care este realizata si cat de atent este ingrijita. 

    Caria este o afectiune comuna, una adesea descoperita prea tarziu. Incrustatiile dentare sunt o alternativa la obturatiile clasice, la care se poate apela atunci cand caria este prea mare pentru a fi suficienta o plomba dentara, dar prea mica pentru a fi necesara o coroana dentara.[3] Stabilirea celei mai bune optiuni de tratament se poate face insa numai in urma unui consult stomatologic. Va asteptam la clinica noastra stomatologica din Bucuresti pentru a decide impreuna care este cea mai buna solutie pentru problema dentara cu care va confruntati.

Bibliografie:

1  “Dental Cavities: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2022, medlineplus.gov/ency/article/001055.htm. Accessed 23 Aug. 2022.

2 “Inlays and Onlays | Your Indirect Dental Filling Options.” Your Dentistry Guide, 28 Mar. 2019, www.yourdentistryguide.com/inlays-and-onlays/. Accessed 23 Aug. 2022.

3 Napitu, Amanda. “Amanda Napitu.” Dentaly.org, 19 July 2022, www.dentaly.org/us/cosmetic-dentistry/#Inlays_and_onlays. Accessed 23 Aug. 2022.

4 World. “Oral Health.” Who.int, World Health Organization: WHO, 15 Mar. 2022, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/oral-health. Accessed 23 Aug. 2022.

programează-te