Endodonție: Preț și etape tratament endodontic
![Stomatolog care examineaza pacientul cu oglinda bucala](https://llldental.ro/wp-content/uploads/endodontie.jpg)
Cine nu își dorește să se bucure de o dantură sănătoasă pe tot parcursul vieții? Deși medicina modernă a evoluat suficient de mult încât să înlocuim dinții lipsă, visul oricărei persoane este să poată afișa cât mai mult timp zâmbetul natural. Deși pentru unii pare doar un vis frumos, pentru alții este o certitudine. Cu o îngrijire minuțioasă, îți poți păstra toți dinții naturali pe arcadă.
Medicul endodont are un rol bine definit aici. Acesta se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea dintelui la interior. Află, parcurgând acest articol, ce înseamnă endodonție pe înțelesul tuturor, cum arată un plan de tratament și care este prețul acestuia.
Ce este endodonția?
Prind endodonție ne referim la acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea pulpei dentare, a țesuturilor rădăcinii dintelui natural. Se recomandă intervenția în timp util pentru a conserva țesuturile sănătoase și a păstra dintele pe poziții cât mai mult cu putință. Orice infecție la rădacina dintelui poate avea o evoluție nefavorabilă. De aceea rolul endodonției și a medicului endodontist este de a preveni pierderea prematură a dinților. Vom detalia mai multe pe parcursul articolului, atât despre rolul acestei ramuri a stomatologiei, cât și despre tratamentele specifice.
Scopul și obiectivele tratamentului endodontic
Scopul unui tratament endodontic este de a menține sănătatea și integritatea dintelui natural cât mai mult timp. Astfel, se urmărește eliminarea țesutului infectat sau inflamat din interiorul dintelui și sigilarea orificiului creat. Printre principalele obiective se numără:
Eliminarea infecției: Atunci când bacteriile pătrund în pulpa dentară apare infecția. Neeliminată, această va distruge țesuturile din jur până la rădăcină. Este important să se prevină răspândirea acesteia;
Conservarea dintelui natural: Cu ajutorul tratament endodontic cu preț corect se urmărește conservarea dintelui natural, evitându-se extracția și un eventual implant;
Tratarea durerii: Analgezicele pot calma durerea pe moment, dar tratamentul endodontic elimina cauza acesteia, îmbunătățind semnificativ starea de bine a pacientului;
Restaurarea funcționalității dintelui: Pentru a elimina sursa durerii, medicul va realiza o obturație de canal. La final, orificiul este acoperit cu o plombă sau, în cazuri complexe, dintele este acoperit cu o coroană dentară. Așa se restaurează funcționalitatea acestuia.
Tehnologii moderne în endodonție
Un medic endodont care oferă servicii de calitate îți va pune la dispoziție cele mai noi tehnologii disponibile. Acum endodonția nu înseamnă durere, ci precizie, confort și durabilitate. Astfel, tratamentul endodontic se poate realiza cu ajutorul următoarelor tehnologii:
Microscopul
Microscopul este unul dintre cele mai importante instrumente folosite acum în endodonție. Datorită capacității de a mări câmpul vizual, medicul are posibilitatea de a identifica și trata canalele radiculare cu probleme complexe, chiar și pe cele curbate sau pe cele cu diferite ramificații.
Instrumente endotontice rotative
Acestea înlocuiesc instrumentele manuale tradiționale, fiind mult mai flexibile și rezistente. Marele lor avantaj este pregătirea rapidă și eficientă a canalelor radiculare. În funcție de nevoi, se poate folosi un instrument endodontic rotativ cu mișcare reciprocă sau rotativă continuă.
Instrumente de dezinfecție
Cu ajutorul instrumentelor moderne, canalele endodontice pot fi curățate rapid și cu precizie de toate bacteriile care au creat infecția. Avantajul constă și în reducerea timpului de tratament.
Aparat de radiologie dentară
Un tratament eficient are nevoie de un diagnostic precis. Aparatul de radiologie dentară ne ajută să diagnosticăm corect orice caz clinic pentru a realiza un plan de tratament care să dea randament.
Avantajele tratamentului endodontic la microscop
Cauți un endodont în București? Tratamentul endodontic a reușit să schimbe total domeniul stomatologiei datorită preciziei cu care sunt analizate canalele radiculare. Menționăm aici o serie de avantaje:
- Precizie: Chiar și cele mai mici detalii ale anatomiei dentare pot fi identificate cu ajutorul tratamentului endodontic la microscop;
- Îndepărtarea completă a infecției: Pentru că permite o vizualizare precisă, echipa medicală poate îndepărta în totalitate țesutul infectat. Astfel se evită eventualele tratamente suplimentare;
- Conservarea țesuturilor sănătoase: Datorită preciziei de care dă dovadă tratamentul endodontic la microscop, se pot salva mai multe țesuturi dentare sănătoase. E o veste excelentă, în condițiile în care dorința comună a medicilor și pacienților este aceea de a menține dinții puternici și sănătoși cât mai mult timp;
- Reducerea timpului petrecut în cabinet: Datorită eficienței, tratamentul poate fi realizat într-un timp cât mai scurt;
- Confort sporit: Pacientul nu simte durere și nici disconfort.
Etapele tratamentului endodontic
De regulă, tratamentul endodontic devine o reală necesitate atunci când o carie a ajuns la nivelul camerei pulpare. Un astfel de scenariu nu apare peste noapte. Cariile evoluează în timp, dar iată că, netratate cu responsabilitate, pot conduce la infecție. Odată ce iei legătura cu echipa medicală, va fi necesar să faci o radiografie dentară. Urmează consultația și crearea planului de tratament. La modul general, tratamentul endodontic presupune următoarele etape:
- Pregătirea canalelor: Aici intervin sistemele rotative despre care aminteam mai sus. Este o etapă esențială, una de care depinde succesul tratamentului;
- Scoaterea nervului: Odată ce infecția a ajuns la nervul dintelui, acesta trebuie îndepărtat. Această etapă se realizează cu ajutorul unor substanțe care dezinfectează temeinic canalul radicular;
- Obturația: La final, canalul radicular tratat se sigilează, iar pacientul poate să-și reia rutina, urmând o serie de recomandări primite în cabinet.
Prețul tratamentului endodontic
Tratamentul endodontic la microscop cu preț accesibil este soluția ideală pentru salvarea dinților afectați de infecții severe. Costul variază de la caz la caz, în funcție de dintele care urmează să fie tratat, dar și de eventualele complicații. Pentru a-ți face o idee, un tratament endodontic la microscop pentru incisivi sau canini costă 750 RON, în timp ce un tratament endo la microscop pentru premolari costă 900 RON la clinica noastră. Consultă lista de prețuri și ia legătura cu specialiștii!
Durata și recuperarea după tratamentul endodontic
E greu de estimat cât durează un tratament endodontic. De ce? Pentru că fiecare caz are propriile particularități. Astfel, tratamentul poate fi realizat într-o singură ședință, simplu și rapid, sau în mai multe vizite la stomatologie. Numărul canalelor radiculare, curbura acestora și severitatea infecției sunt doar câțiva factori care influențează durata planului de tratament.
În privința recuperării, trebuie menționat faptul că disconfortul sau durerea sunt absolut normale. De aceea se prescriu analgezice. Atenție! Acestea se administrează conform prescripției medicale. Pe lângă durere, este firesc ca dintele tratat să fie sensibil la presiune sau la temperaturi extreme în primele zile. La fel de normal este să observi o ușoară umflare a gingiei în zona în care s-a lucrat. Urmează cu strictețe prescripția medicală, menține igiena orală și evită alimentele dure, crocante sau lipicioase! Așa vei accelera perioada de recuperare.
În final, endodonția reprezintă o ramură esențială a stomatologiei moderne, dedicată salvării și menținerii dinților naturali prin tratamente precise și minim invazive. Tu ce ai făcut azi pentru zâmbetul tău?
Întrebări frecvente
Când este necesar un tratament de canal?
Tratamentul endodontic este necesar atunci când durerile sunt persistente, când apare sensibilitate la rece sau cald și când apare inflamația. Contactează echipa medicală încă de la primele semne de îngrijorare!
Tratamentul de canal doare?
Tratamentul endodontic nu este dureros deoarece se realizează sub anestezie locală. Disconfortul se instalează mai târziu, după ce tratamentul a fost finalizat și dispare efectul anesteziei. Pentru această etapă se prescriu analgezice.
Dintele rămâne fragil după tratamentul de canal?
Da, dintele capătă o anumită sensibilitate după tratamentul endodontic. De aceea, se recomandă restaurarea cu o coroană dentară.
Ce se întâmplă dacă dintele nu se tratează la timp?
Într-o astfel de situație infecția se va răspândi către alte zone ale capului.