Dinți strâmbi: Fațete sau aparat dentar?

dinti strambi

Aspectul plăcut al propriului zâmbet ne oferă mai multă siguranță și încredere, ne face să ne privim cu ochi buni și să afișăm în public o imagine de care suntem mândri cu adevărat. Nu o spunem doar noi, ci și numeroasele studii și cercetări care au explorat această zonă. Astăzi, când evoluția tehnologică își face simțită prezența pe toate planurile, există numeroase tratamente stomatologice care ne pot ajuta să obținem un zâmbet perfect. Fațetele dentare și aparatul dentar sunt două dintre cele mai populare opțiuni în acest sens. Ai dinții strâmbi și te-ai săturat să-ți ascunzi zâmbetul în spatele palmelor? Află, din rândurile următoare, care este opțiunea ideală pentru tine.

Problemele asociate cu dinții strâmbi

Fie că ai dinții strâmbi în față ori pe toată arcada, trebuie să știi că această problemă nu te afectează doar din punct de vedere estetic. Odată ce dinții nu sunt aliniați corespunzător, periajul nu se poate realiza peste tot. De aici și până la apariția cariilor sau a altor probleme asociate cu o igienă orală deficitară mai este doar un singur pas. Există mai multe tipuri de anomalii dentare, acestea fiind clasificate după forma dinților, după poziția sau mărimea acestora. Cele mai des întâlnite sunt:

  • Hiperdonția: Așa cum reiese din nume, pacienții care suferă de hiperdonție au mai mult de 32 de dinți pe arcadă;
  • Hipodonția: În sens invers, hipondția se referă la absența naturală a mugurilor dentari de pe arcadă;
  • Microdonția: Aici facem referire la pacienții care au unul, mai mulți sau chiar toți dinții de mărime mai mică, spre deosebire de dimensiunile normale;
  • Macrodonția: La polul opus, există pacienți care au dinții mult prea mari (de regulă, caninii din partea superioară erup în afara liniei), iar înghesuirile dentare sporesc apariția cariilor;
  • Probleme asociate cu mușcătura: ocluzie adâncă, ocluzie inversă, ocluzie deschisă.

De asemenea,  în rândul copiilor există și un alt fenomen – dinți crescuți în gingie. În acest caz, dacă nu se intervine la timp, rădăcinile dinților vecini pot fi distruse.

aparat dentar

Aparat dentar pentru dinții strâmbi

De cele mai multe ori, pacienții sunt îndrumați să opteze pentru corectarea dinților strâmbi cu ajutorul aparatului dentar sau a gutierelor pentru îndreptat dinții. Sigur că se recomandă un plan de tratament încă din perioada copilăriei sau adolescenței, atunci când rezultatele se pot obține mult mai rapid. Pe de altă parte, și pacienții adulți pot cere ajutorul specialiștilor în ortodonție. Poți purta aparat dentar la orice vârstă și, cu siguranță, vei observa o îmbunătățire majoră atât în ceea ce privește aspectul estetic, cât și funcționalitatea dinților tăi.

Tipuri de aparate dentare pentru corectarea dinților strâmbi

Există aparate dentare mobile și fixe. Prima opțiune este recomandată copiilor, atunci când pe arcadă încă mai există și dinți de lapte. În schimb, aparatul dentar fix este utilizat de adolescenții și adulții de toate vârstele. Acesta poate fi realizat din materiale metalice, materiale ceramice sau din safir. Cea mai modernă metodă de a îndrepta dinții este folosind alignere digitale (de exemplu: INVISALIGN).

Avantajele aparatului dentar

În privința avantajelor, putem creiona o întreagă listă. Iată care sunt principalele motive pentru care ar trebui să programezi cât mai repede o întâlnire cu specialiștii:

  • Aparatul dentar este personalizat, în funcție de nevoile specifice ale pacientului;  
  • Aparatul dentar oferă rezultate durabile, fără a afecta smalțul dinților;
  • Există opțiuni variate de tratament, de la aparate dentare clasice, până la aparate dentare cu bracketi colorați sau invizibili;
  • Aparatul dentar este recomandat atât copiilor, cât și adulților.

Limitările aparatului dentar

În ceea ce privește limitările, trebuie să știi încă de la început că rezultatele mult dorite vor apărea în timp (de regulă, între 6 și 18 luni). În plus, purtarea aparatului dentar implică și un efort din partea pacientului, în sensul că este recomandat să te speli pe dinți după fiecare masă. Disconfortul pe care îl vei simți în primele zile va dispărea odată cu trecerea timpului și îți poți relua cu ușurință rutina, cu o atenție sporită în ceea ce privește igiena orală.

dinți strambi

Fațete dentare pentru dinții strâmbi

Pentru că rezultatele apar mult mai rapid, pacienții de toate vârstele vor să afle dacă pot purta fațete dentare pe dinți strâmbi. Răspunsul este da, însă trebuie să adăugăm aici și câteva limitări. Prin definiție, oamenii poartă fațete dentare pentru a corecta diferite defecte de culoare, formă, dimensiune, mici fracturi sau mici modificări de poziție. Astfel, fațetele sunt niște foițe subțiri din material ceramic, care acoperă suprafața vizibilă a dinților, îmbunătățindu-le considerabil aspectul.

Tipuri de fațete dentare

Putem spune că fațetele dentare au devenit un trend în rândul celor care visează la un zâmbet perfect. Fie că vorbim despre cele din ceramică ori despre cele din zirconiu, rezultatul este unul singur: dinți egali, albi și perfect aliniați. Poți afla cum se pun fațetele dentare încă de la prima întâlnire cu specialiștii, atunci când ți se va prezenta cea mai bună opțiune pentru zâmbetul tău.

Avantajele fațetelor dentare

Printre principalele avantaje oferite de fațetele dentare, se numără și: posibilitatea de a obține un zâmbet perfect într-un timp cât mai scurt, conservarea structurii dentare, corectarea multiplelor imperfecțiuni și îmbunătățirea stimei de sine.

Limitările fațetelor dentare

Ne întoarcem acum la ceea ce spuneam mai sus: există și câteva limitări în privința fațetelor dentare. Da, acestea pot corecta micile defecte de formă, dar nu pot reprezenta o soluție de tratament pentru înghesuirile dentare mult prea mari, nici pentru dinții foarte subțiri sau pentru cei care au crescut în poziții nefirești.

Ce alegi între fațete și aparat dentar?

Deși, de cele mai multe ori, suntem tentați să credem că doar noi știm ceea ce ni se potrivește cel mai bine, atunci când vine vorba despre sănătate, doar specialiștii sunt cei care vor lua o decizie finală. Sigur că e mult mai ușor să optezi pentru fațete dentare. Sunt estetice, se aplică destul de rapid, iar cu o îngrijire serioasă, pot rezista pentru mult timp. Totuși, în unele cazuri, dinții strâmbi pot fi corectați doar cu ajutorul aparatului dentar.

În final, îți reamintim că stomatologia modernă poate trata dinții strâmbi cu soluții personalizate, adaptate nevoilor specifice fiecărui pacient. Atât fațetele cât și aparatul dentar îți pot readuce zâmbetul pe buze. Trebuie doar să alegi ceea ce ți se potrivește.

Data articol: 20 februarie 2024 (ultima actualizare: 16 ianuarie 2025)
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te