Resturile alimentare si placa bacteriana provoaca aparitia marmoratiei dentare– coloratii in smalt, care ulterior se poate transforma cu usurinta in carii.
Cariile pot fi prevenite prin sigilarea dintilor, care consta in aplicarea unei rasini lichide de-a lungul suprafetei masticatorii a molarului, astfel incat sa umple lacasurile si adanciturile existente, rezultatul fiind ca resturile alimentare si placa bacteriana nu mai pot patrunde.
Sigilarea dintilor nu inlocuieste un periaj dentar corect. Dupa sigilare dintii trebuie sa primeasca in continuare tratamente cu flour, fie cu ajutorul pastelor de dinti, fie prin fluorizare in cabinetul dentar. Sigilarea si fluorizarea previn impreuna aparitia cariilor.
SIGILAREA DINTILOR NU DOARE DELOC
Nu necesita anestezie pentru ca nu se indeparteaza nimic din tesuturile dentare. Manevra este complet nedureroasa.
Sigilarea dintilor rezista in functie de dieta, obiceiurile copilului si mediul sau bucal. Procedura necesita verificare (6 luni) si inlocuire periodica .
Periajul dentar reprezinta mijlocul principal de control al placii microbiene dentare.
Fiecare pacient in parte va primi indicatii cu privire la tehnica de periaj optima in functie de situatia odontala prezenta.
SIGILAREA DINTILOR DE LAPTE
Va recomandam sigilarea dintilor temporari. Aduce un plus de rezistenta in fata cariilor dentare. Incidenta cariei dentare in urma sigilarii dintilor se reduce mult. Aceasta reprezinta metoda ideala in profilaxia cariei dentare la copii.
SIGILAREA DINTILOR DEFINITIVI
Primii molari definitivi apar in jurul varstei de 6 ani, urmatoriii molari apar in jurul varstei de 12 ani. Sigilarea molarilor trebuie facuta cat mai repede, cat mai curand dupa eruptia lor.Va recomandam cu tarie sigilarea dintilor definitivi pana la 18 ani. In acest timp mineralizarea lor se definitiveaza.