Detartraj

Este timpul ca vizita la stomatolog sa nu mai fie determinata de ingrozitoarele dureri de dinti si sa se transforme intr-o experienta placuta, iar profilaxia este cuvantul cheie. Ce inseamna profilaxie? Prevenire. In cadrul profilaxiei se realizeaza: sigilarea santurilor si fosetelor, fluorizare dentara, detartraj manual si cu ultrasunete, precum si pachete de tratament profilactic dedicate diverselor grupe de varsta si nevoi stomatologice.

profixalie
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
Totul incepe insa cu o metoda corecta de periaj si de folosire a metodele auxiliare de igienizare a cavitatii bucale (periuta interdentara, ata dentara, apa de gura si dusul bucal).

Ce este detartrajul?

Tartrul este o problema cu care ne confruntam toti, chiar daca periajul este corect efectuat. El este responsabil in cea mai mare proportie de halena bucala (mirosul neplacut al respiratiei) si de aparitia bolilor parodontale. Acesta se depune pe suprafata dintilor naturali sau artificiali, dar si sub nivelul gingiei; procesul este favorizat de saliva cu vascozitate mare, de plombele care depasesc marginile cavitatii, de lipsa masticatiei pe dintii respectivi si de periajul dentar incorect. 

E foarte important sa retineti ca, odata aparut, tartrul nu mai poate fi indepartat acasa prin periaj, ci doar in cabinetul dentar, printr-un detartraj profesional. Rolul acestuia este de a indeparta depunerile, lasand in urma lui o suprafata dentara neteda, pe care depunerea placii bacteriene sa fie mult intarziata.


Recomandam pacientilor sanatosi vizitele la 6 luni pentru control stomatologic de rutina si detartraj. Acesta se poate efectua cu ultrasunete, completat de air flow (dispozitiv ce proiecteaza un jet de aer, apa si bicarbonat de sodiu pe suprafetele dentare) si de periajul profesional. Pentru igienizarea implanturilor si a lucrarilor protetice, cabinetul dispune de aparatura si anse speciale de detartraj.

4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ce efect are tartrul asupra danturii daca nu este inlaturat?

Tartrul se formeaza in timp, prin mineralizarea placii bacteriene cu sarurile prezente in saliva. Acesta poate sa adere pe orice suprafata dura din cavitatea bucala (suprafetele dintilor, plombe, punti dentare, implanturi, aparate ortodontice). 

In afara de aspectul inestetic, tartrul este un factor important in aparitia bolii parodontale. Tartrul poate determina inflamarea  gingiei, resorbtia osului care sustine dintii determinand aparitia mobilitatii dintelui. Se ajunge pana la pierderea dintilor.

Ce beneficii ofera detartrajul

  • 1

    Previne aparitia unor afectiuni dentare si ajuta la mentinerea sanatatii intregului organism (o igiena orala precara poate duce la aparitia unor boli grave si le poate inrautati pe cele deja existente; parodontoza si bolile renale, de exemplu, reprezinta o combinatie periculoasa). 

  • 2

    Imbunatateste aspectul dintilor – odata cu eliminarea depozitelor de tartru de pe suprafata dintilor, aspectul acestora va fi mult mai placut. 

  • 3

    Ofera o respiratie mai placuta – dupa cum am mentionat deja, tartrul este unul dintre principalii vinovati atunci cand vine vorba de mirosul neplacut al respiratiei; prin indepartarea acestuia se poate obtine din nou o respiratie mai proaspata.

     

  • 4

    Ajuta la economisirea de timp si bani – datorita faptul ca poate preveni aparitia unor afectiuni dentare mai grave, a caror tratare presupune costuri mai ridicate si mai multe vizite la dentist, detartrajul dentar, indiferent de pretul sau, se va dovedi o investitie inteleapta, ce va va ajuta sa economisiti timp si bani.

Cum se realizeaza corect inlaturarea tartrului?

Tartrul poate fi indepartat fie manual, cu ajutorul unor instrumente stomatologice, fie cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Pentru cele mai bune rezultate, detartrajul este combinat cu un periaj profesional, ce va lasa suprafata dintelui neteda si lucioasa. In functie de stadiul in care se afla dantura pacientului, poate fi asociat si cu airflow-ul, ce va asigura curatarea profunda a zonelor greu accesibile. 

Pentru a oferi dintilor un plus de protectie, dupa detartrajul periodic este recomandata si fluorizarea dentara; fluorul, sub forma de gel, pasta sau lac, poate fi aplicate pe dinti prin gutiere de unica folosinta sau prin pensulare direct pe suprafata acestora. Substante cu o concentratie mai scazuta de fluor pot fi folosite la domiciliu.

Este dureroasa aceasta procedura?

Detartrajul este o procedura non-invaziva si lipsita de durere. Este totusi posibil sa apara o sensibilitate dentara si recomandam folosirea unei paste de dinti cu fluor. Dupa detartraj, se indicata evitarea consumului de alimente si lichide colorate si a variatiilor de temperatura.

Cat costa detartrajul?

Cat costa detartrajul?

Preturile procedurilor de detartraj in Bucuresti pot varia de la o clinica la alta, in functie de starea danturii si de ce alte proceduri mai sunt necesare. La LLL Dental, pretul unui detartraj dentar cu ultrasunete este de 300 RON. 

Va stam la dispozitie si cu mai multe pachete profilactice din care vom alege unul potrivit pentru dumneavoastra. Gruparea manoperelor in ”pachete”  le reduce costul.

  • Pachetul Med

    Este pachetul de profilaxie de baza, continand detartraj cu ultrasunete si periaj profesional. Este recomandat in general pacientilor fara probleme parodontale (retractii gingivale si osoase, pungi parodontale) si fara depuneri de tartru subgingival.
    Ultrasunetele “sparg” si mobilizeaza tartrul, iar jetul de apa al piesei de detartraj spala fragmentele de tartru, raceste suprafata dentara si “maseaza” gingia, avand un efect calmant asupra ei.
    Orice detartraj cu ultrasunete este completat de periajul profesional efectuat cu o pasta profilactica cu fluor. In urma periajului se vor obtine  suprafete netede si curate. Detartrajul cu ultrasunete si periajul profesional sunt recomandate la un interval de 3-6 luni, in functie de igiena pacientului.

  • Pachetul Kid

    E destinat copiilor, recomandat la 6 luni. Prima vizita la dentist trebuie sa se intample in jurul varstei de 3 ani, chiar daca nu exista probleme dentare. Astfel copilul se va obisnui cu personalul medical si va accepta prezenta acestuia in viata sa. Pentru inceput se vor efectua periaje profesionale, urmand ca ulterior (atunci cand tartrul isi face aparita) sa se efectueze Pachetul Kid.

    In cadrul acestui pachet de profilaxie, copilul va beneficia de un instructaj de igiena pe intelesul sau vom identifica zonele dentare care necesita o ingrijire mai atenta cu ajutorul revelatorilor de placa bacteriana, vom indeparta tartrul cu ajutorul ultrasunetelor,  iar dupa ce vom face un periaj profesional, vom aplica pe dinti fluorul ce va oferi protectie impotriva cariilor.

  • Pachetul Profi

    Este un pachet de profilaxie mai complex, destinat cu precadere pacientilor cu coloratii (pe suprafata dentara). Fumatorii sunt  ”abonati”  la fiecare 3-4 luni pentru acest pachet de profilaxie in urma caruia rezultatele  sunt spectaculoase.

    Airflow-ul, care  este punctul  forte al acestui pachet de profilaxie, este un dispozitiv care utilizeaza un jet de apa, aer si pulbere de bicarbonat de sodiu. Prin jetul “proiectat” de airflow se asigura o curatenie intensa a zonelor mai greu accesibile (zonele intradentare si sub lucrarile fixe cimentate pe dinti).

    Acest pachet de profilaxie asociaza un detartraj ultrasonic cu airflow-ul si periajul profesional. La sfarsitul tratamentului profilactic se maseaza gingiile cu acid hialuronic pentru a le reda supletea si elasticitatea, iar dumneavoastra va veti bucura de o senzatie de prospetime si de o respiratie placuta.

  • Pachetul implanto

    Este pachetul de profilaxie destinat detinatorilor de lucrari pe implanturi dentare. Este asemanator cu Pachetul Profi, insa punctul sau forte este ansa de carbon pentru detartraj. Aceste anse sunt special concepute pentru a curata implanturile. Ansele, fiind din carbon, sunt “blande” cu suprafata implantului si totusi “ferme” cu depunerile de tartru si placa bacteriana de pe suprafata implanturilor.

    Se pot utiliza atat ansele de carbon ce pot fi atasate la piesele Kavo cu ultrasunete,  cat si instrumentarul manual din carbon, in functie de situatia dentara a pacientului.

    Igiena orala reprezinta factorul determinant de care depinde durata de viata si succesul post operator al unui implant dentar. La fiecare sedinta de detartraj se va efectua un control al implanturilor dentare. Controalele periodice facute odata cu Pachetul Implanto se vor efectua in primul an din 3 in 3 luni. Daca igiena pacientului este adecvata si nu apar inflamatii gingivale, dupa un an se pot efectua igienizari profesionale la 6 luni. Totusi, igienizarile se vor stabili in functie de necesitatile pacientului, urmarindu-se cantitatea de tartru moale si dur depus, aspectul gingiei din jurul implanturilor si aspectul lucrarii protetice pe implanturi.

    In general, implantul dentar dispune de mai putine bariere anatomice si functionale decat dintele natural. In consecinta, igiena dintilor pacientului trebuie sporita de cea profesionala din cabinetul nostru. Sanatatea implanturilor dumneavoastra depinde foarte mult de efortul personal depus pentru o igiena orala impecabila si de igienizarile profesionale periodice facute de noi.

  • Pachetul Paro

    Este poate cel mai complex pachet de profilaxie, continand pe langa manoperele uzuale (detartraj ultrasonic, airflow, periaj profesional) si o manopera usor chirurgicala, si anume chiuretajul subgingival. Acest pachet de profilaxie este destinat pacientilor parodontopati cu gingivite, retractii gingivale si pungi parodontale. Se incearca indepartarea tartrului atat supragingival, cat si subgingival si indepartarea tesuturilor formate in pungile parodontale – tesuturi de granulatie ce mentin inflamatia si determina osul sa se retraga. 

    Chiuretajele subgingivale se realizeaza cu instrumentar specific, chiurete Gracey, fiecare chiureta fiind conceputa sa indeparteze tartrul atasat de radacina dentara si totodata sa deretentivizeze suprafata radiculara a dintelui. 

    Va recomandam ca acest pachet de profilaxie sa fie repetat la fiecare 3-4 luni. Dupa indepartarea tartrului si a placii bacteriene, la sfarsitul tratamentului se va aplica pe gingie o substanta care  contine  antibiotic, astfel incat sa fie redusa la minim inflamatia. In detinerea acestui “control” asupra bolii parodontale, dumneavoastra aveti un aport foarte important intretinand o igiena dentara riguroase in perioadele dintre intalnirile cu igienistii nostri.

  • Pachetul Orto

    Este destinat pacientilor aflati in tratamente ortodontice, cu aparate ortodontice fixe. Stim cu totii ca existenta unei zone retentive in cavitatea bucala inseamna o igiena mult ingreunata. Tocmai din acest motiv, noi incercam sa stabilizam igiena pacientilor nostri prin asistenta profilactica. O igiena deficitara duce la gingivite si zone de demineralizare pe smalt, ce pot deveni carii.

    Pachetul Orto, pe langa indepartarea placii bacteriene, a tartrului cu anse de carbon si airflow, aduce si un aport important de fluor prin fluorizarea efectuata la sfarsitul tratamentului profilactic. Fluorizarea ofera o protectie notabila a smaltului impotriva atacurilor acide ale placii bacteriene.

    Pacientii aflati in tratament ortodontic sunt monitorizati atent la fiecare control ortodontic lunar si la fiecare igienizare efectuata o data la 3 luni.

    Toti pacientii pot beneficia de un pachet de profilaxie personalizat, in functie de nevoi si posibilitati. Aici poate fi consultata lista cu preturi pentru detartraj dentar, precum si pentru celelalte servicii pe care le punem la dispozitia pacientilor nostri, de la consultatii pana la radiologie dentara si parodontologie.

De ce sa optezi pentru tratamente de profilaxie de la clinica LLL Dental

Indiferent de cat de corect ar fi efectuat periajul dintilor acasa, tartrul tot poate sa apara. Controalele stomatologice regulate si igienizarea completa a cavitatii bucale ajuta la prevenirea unor afectiuni dentare mai grave si eliminarea necesitatii de a avea nevoie tratamente mai complexe

Atunci cand aveti nevoie de un detartraj in Bucuresti este important sa optati pentru o clinica cu o buna reputatie, cu medici cu experienta si dotari de inalta calitate. LLL Dental indeplineste toate aceste conditii. 

Ne mandrim cu traditia noastra de familie si cu experienta acumulata in cei peste 60 de ani de activitate a celor trei generatii de medici dentisti care ne reprezinta si cu 6 cabinete stomatologice dotate si amenajate la standarde inalte. 

O echipa bine antrenanta in tainele stomatologiei va asteapta pentru a avea grija de sanatatea dintilor dumneavoastra. Tot ce trebuie sa faceti este sa va programati!

Mai multe despre Profilaxie

programează-te