Clinica nu are program intre 21 decembrie - 7 ianuarie 2025

Demineralizarea dinților: Cauze si tratament

demineralizare dinti

Tentațiile alimentare sunt la tot pasul, stresul ne acaparează de cele mai multe ori, iar stilul viață dezorganizat caracterizează acum rutina tot mai multor persoane active din punct de vedere social. Toate acestea sunt principalele cauze care provoacă demineralizarea dinților – primul pas spre apariția cariilor dentare. Descoperă, pe parcursul acestui articol, care sunt instrumentele necesare pentru a depista, trata și preîntâmpina o astfel de problemă.

Ce este demineralizarea dinților și care sunt cauzele?

Dinții demineralizați reprezintă primul stadiul al cariilor dentare și trebuie să te trimită cât mai repede la clinică. Prin procesul de demineralizare, toate mineralele din smalț încep să se dizolve și conduc treptat la slăbirea rezistenței dinților. Pe înțelesul tuturor, demineralizarea constă în apariția unor mici pete albicioase pe suprafața vizibilă a dinților. În timp, aceste se pot mări și netarate, vor conduce către probleme mai grave. Consumatorii de cafea, pot observa mult mai rapid cum aceste pete, inițial albe, se închid ușor la culoare.

Demineralizarea apare din cauza nivelului de fluor scăzut. Fluorul este cel care menține sănătatea și rezistența dinților în lupta cu bacteriile. Din acest motiv se recomandă să mergi la un control stomatologic periodic, la fiecare 6 luni. Vom depista micile probleme în stadiu incipient, vom interveni rapid, iar rezultatul va contribui atât la sănătatea și estetica danturii, cât și menținerea unui stil de viață sănătos.

Printre principalele cauze de demineralizare a dinților se numără:

  • Alimentele și băuturile acide sau cele care conțin mult zahăr: Aciditatea în exces, dar și zahărul pot favoriza dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucală, contribuind la crearea unui mediu prielnic pentru apariția acelor mici pete albe și demineralizarea dinților;
  • Tulburări alimentare: Pe lângă excesele prezentate mai sus, trebuie să menționăm și persoanele care suferă de anorexie sau bulimie. Din cauza acizilor din stomac, prin contactul cu saliva, smalțul se poate eroda în timp;
  • Igienă orală neadecvată: Persoanele care omit să-și perieze dinții sau care abordează o tehnică de periaj ineficientă se pot confrunta cu apariția plăcii bacteriene;
  • Deficitul de fluor: Dacă dieta zilnică nu conține alimente bogate în fluor, iar acest mineral esențial pentru sănătatea dinților lipsește și din produsele de îngrijire, riscul apariției primelor semne de demineralizare va fi unul mult mai mare;
  • Nerespectarea controalelor regulate: E important să faci un consult stomatologic la fiecare 6 luni. Odată ce depistăm problemele în stadii incipiente, îți vom propune un plan de tratament personalizat, ușor de administrat și suportat, cum ar fi, de exemplu, un tratament pentru întărirea dinților.

Alte cauze pot fi: afecțiuni gastro-enterologice, existența unor infecții sau inflamații, consumul excesiv de cofeină și alăptarea prelungită (în cazul bebelușilor). De altfel, pacienții care suferă de bruxism se pot confrunta la un moment dat și cu demineralizarea dinților din cauza efectului pe care scrâșnirea dinților îl are asupra smalțului.

Simptomele asociate demineralizării dinților

Simptomele demineralizării dinților pot fi diferite de la o persoană la alta, dar de regulă, primele semne care ar trebui să te pună pe gânduri sunt acele mici pete albicioase. Le poți observa cu ușurință pe suprafața dinților. Acestea îți oferă primul indiciu, unul peste care nu ar trebui să treci cu vederea. În timp, petele se vor adânci și se vor transforma în carii dentare. În plus, tot odată cu trecerea timpului, pot apărea și alte simptome asociate cu demineralizarea dinților:

  • Dinți sensibili la contactul cu alimente și băuturi reci sau calde;
  • Disconfort accentuat în timpul procesului de masticație;
  • Respirație urât mirositoare.
cauze demineralizare dinti

Diagnosticul și tratamentele asociate demineralizării dinților

Dacă respecți indicațiile primite în cabinet, dar și intervalul de timp stabilit pentru a veni la o consultație de rutină, demineralizarea dinților nu ar trebui să fie un subiect care să-ți ridice mari semne de întrebare. Pe de altă parte, dacă ești genul de persoană care pune sănătatea dentară pe ultimul loc, atunci este recomandat să faci o programare încă din momentul în care depistezi primele semne, cele menționate mai sus. Diagnosticul se pune doar de către un specialist, chiar și atunci când simptomele sunt destul de evidente.

În ceea ce privește tratamentul pentru demineralizarea dinților, acesta se realizează după un plan destul de simplu, unul care nu va implica durere sau disconfort.

Fluorizarea

Principalul tratament care va stimula remineralizarea dinților constă în aplicarea unui gel pe suprafața afectată. Fluorizarea dinților este o procedură care se realizează în clinică, rapid și fără durere, contribuind la întărirea smalțului și rezistenței acestuia în lupta cu bacteriile. Dinții devin mai puternici, petele albe dispar, iar zâmbetul tău va arăta bine în doar câteva minute. E adevărat că există și diferite geluri pe care le poți aplica în confortul propriei case, dar se recomandă ca întreaga procedură să aibă loc la clinică.

Periajul și detartrajul profesional

Pentru că placa bacteriană contribuie activ la distrugerea smalțului, este important ca fiecare pacient să facă, la un interval de 3 – 6 luni, un detartraj profesional. Acesta are un rol important și în tratamentul celor care se prezintă la cabinet cu dinți demineralizați. Se elimină placa bacteriană din spațiile interdentare, dar și riscul apariției cariilor, în timp ce zâmbetul tău este pregătit să strălucească.

Tot în planul de tratament, în funcție de caz, pot fi incluse și sigilările dentare sau albirea profesională.

tratament demineralizare dinti

Factori de risc asociați demineralizării dinților

Pe termen lung, demineralizarea dinților poate avea un impact semnificativ asupra sănătății dentare, conducând în tăcere către carii si complicațiile acestora, boala parodontală și, mai târziu către pierderea dinților. În plus, poate contribui și la apariția inflamațiilor și altor afecțiuni gingivale, iar pe termen lung va avea un impact negativ asupra stării generale de sănătate.

Prevenția demineralizării dinților

Fie că vorbim despre demineralizarea dinților la copii sau la adulți, prevenția este cea mai bună metodă prin care orice pacient poate sta departe de tratamentele complexe și, în stadii avansate, destul de costisitoare. Iată ce trebuie să știi:

  • Optează pentru o dietă echilibrată, cu cât mai puțin zahăr și băuturi acidulate. Nu trebuie să renunți deloc la ele, ci doar să le consumi cu moderație;
  • Creează-ți o rutină zilnică de îngrijire, care să conțină periaj, ață dentară și apă de gură;
  • Nu sări peste controalele stomatologice regulate. În acest fel, vom depista și vom trata la timp orice problemă.

Prin urmare, demineralizarea dinților este o problemă care ar trebui să te pună imediat pe gânduri. Deși, în stadiu incipient, poate părea inofensivă, lucrurile se schimbă pe parcurs, odată ce micile pete albicioase se măresc și își schimbă culoarea.

Data articol: 12 februarie 2024
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te