FRICA DE DENTIST. Cui i-e frica de dentist?

barbat teama dentist

 

 

Cui i-e frica de dentist?

Revista Esquire: Care sunt cele mai inspaimantatoare lucruri din cabinetul unui dentist?

Dr.Claudiu Lupascu: Cred ca vizita in sine reprezinta un motiv suficient de inspaimantator. O buna parte din timpul alocat pentru o consultatie este dedicat intelegerii temerilor pacientilor si pregatirii psihologice. Desigur, raman instrumentele de lucru, pe care nu le putem ascunde sau deghiza. Si cred ca cele mai inspaimantatoare sunt: turbina, seringa cu acul la vedere, lampa aprinsa in ochi ca la Securitate si atitudinea plina de mister a personalului medical.

Revista Esquire: Cum ar arata un top al motivelor pentru care pacientii se tem de dentist?

Dr.Claudiu Lupascu: Teama de durere, experiente anterioare negative (ale lor sau ale cunoscutilor), teama de anestezie (de ace), lipsa controlului in scaunul dentistului si, clar, nota de plata.

sanatate_esquire03_14-page-001Revista Esquire: Cei mai tematori pacienti sunt barbatii sau femeile?

Dr.Claudiu Lupascu: Intre reactia barbatilor si cea a femeilor la dentist e o mare diferenta. Barbatii curajosi, adica cei care ajung pana la urma la dentist, reprezinta doar 30% din totalul pacientilor care vin in mod regulat la stomatolog. Atitudinea lor in fata dentistului m-a facut sa ma intreb ce cauta barbatii la razboi, in conditiile in care este clar ca femeile sunt mult mai curajoase. Si lor le este teama de dentist, insa ele isi infrunta problemele, spre deosebire de barbati, care aleg sa le ignore sau sa le evite. Daca frica de injectii, sunetul aparatelor din cabinet sau neplacerea de a sta pe scaunul dentistului sunt temeri comune barbatilor si femeilor, lipsa controlului este o problema mai mare pentru barbati.

Revista Esquire: Si de lamentat, cine se lamenteaza cel mai mult?

Dr.Claudiu Lupascu: Barbatii nu se lamenteaza asa de mult. Este suficienta aparitia unei doctorite sau asistente, atunci criza dispare si lasa sa se vada doar o transpiratie inghetata. Daca sunt intrebati daca le este frica, vor raspunde:”Mie? Niciodata”. Spre deosebire de femei insa, barbatii cer ajutor mai repede la durere, chiar si la un simplu detartraj solicita anestezia locala.

Revista Esquire: In stomatologia moderna, mai exista tratamente sau proceduri dureroase?

Dr.Claudiu Lupascu: Vestea buna este ca exista tehnici si materiale care pot face durerea inexistenta. Durerea care nu poate fi facuta sa dispara complet: intepatura pentru anestezie (dar poate fi mult diminuata).

Revista Esquire: Ce metode au pacientii pentru a-si tine sub control fobia?

Dr.Claudiu Lupascu: Variaza foarte mult: de la vizite regulate la psiholog pana la cateva pahare de whisky. Ultima motoda noi nu o recomandam decat daca administrarea are loc cu o seara inainte de vizita la dentist.

Revista Esquire: Ce metode aveti dumneavostra pentru a linisti pacientii si a-i ajuta sa urmeze tratamentul de care au nevoie?

Dr.Claudiu Lupascu: Fobia se dezvolta mai ales din ceea ce auzi la cei din jurul tau. In acest caz, cea mai eficienta atitudine este furnizarea de informatii corecte, pentru a obtine increderea pacientilor. Noi folosim anastezia la toate manoperele care pot provoca durere si pregatim pacientul pentru tot ce urmeaza sa i se intample. De multe ori inventam si un buton ON/OFF pentru a oferi controlul. Incurajam pacientii sa ne opreasca la orice urma de disconfort, chiar daca e vorba de o durere vaga sau chiar de un “gadilici” pe nas. Acolo unde frica este mai mare sau manoperele mai complicate- operatii complexe-, putem apela la diferite tipuri de sedare. Astfel, si pentru cel mai fricos pacient din lume, manoperele stomatologice nu mai traumatizeaza, ci doar vindeca.

 

Dr. Claudiu Lupascu medic specialist in Implantologie, Parodontologie, Stomatologie Generala, Radiodiagnostic Dentar,
Data articol: 21 octombrie 2014
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te