Chiuretaj subgingival și paradontal: Tratarea parodontozei

tratarea parodontozei

Potrivit statisticilor, aproximativ 70% din populația globală suferă de diferite afecțiuni gingivale – de la gingivită ușoară până la parodontoză severă. În plus, aproximativ 15% din populația adultă a urmat un tratament pentru parodontoză avansată. Deși parodontoza apare în rândul adulților, aceasta poate afecta și copiii sau adolescenții.

Cum riscul crește odată cu vârsta, este indicat ca orice pacient să cunoască informațiile de bază despre parodontoza avansată și despre modalitățile prin care această afecțiune poate fi tratată. Un exemplu aici este chiuretajul subgingival și parodontal. Care este rolul acestuia în tratarea parodontozei? Găsești răspunsul în acest articol.

Ce este boala parodontală

Boala parodontală sau parodontoza (parodontita marginala cronica) este o afecțiune inflamatorie cronică. Aceasta apare la nivelul țesuturilor care susțin dinții – gingii, os și ligamente. Principala cauză este acumularea de placă bacteriană și tartru. Atunci când aceste depozite nu sunt îndepărtate la timp, apare inflamația (gingivita) și, pe fondul neglijenței, se instalează treptat parodontita avansată. Dacă gingivita se tratează ușor, parodontita avansată necesită un tratament complex. În caz contrar, parodontoza poate distruge osul și țesuturile de susținere ale dinților.

Ce este chiuretajul subgingival și parodontal

Chiuretajul subgingival și parodontal sunt proceduri stomatologice esențiale în eliminarea bacteriilor care provoacă inflamație, prevenind pierderea dinților. Câteva informații utile despre chiuretajul dentar:

Ce este chiuretajul subgingival?

Chiuretajul subgingival este procedura cu ajutorul căreia se curăță țesutul infectat aflat sub linia gingiei. Se recomandă atunci când se formează o pungă parodontală între dinte și gingie. Pungile parodontale sunt ca niște săculeți în care se acumulează bacterii. Prezența acestora nu este normală. Pentru a opri progresul bolii și pentru a reduce inflamația, echipa medicală urmărește să îndepărteze tartrul, placa bacteriană și țesuturile inflamate și micșorarea sau desființarea pungilor parodontale.

Tipuri de chiuretaj subgingival

În funcție de severitatea cazului, echipa medicală poate recomanda chiuretaj subgingival în câmp deschis sau în câmp închis:

  • Chiuretaj subgingival în câmp închis este procedura clasică, ușor de realizat, fără a necesita detașarea gingiei;
  • Chiuretaj subgingival în câmp deschis este procedura care presupune detașarea gingiei de os pentru curățarea pungilor parodontale.

Ce este chiuretajul parodontal?

Chiuretajul parodontal combină chiuretajul subgingival cu netezirea rădăcinilor dinților. Practic, țesuturile sunt curățate în profunzime și, la final, se netezesc rădăcinile. Se recomandă pacienților care au lăsat boala să avanseze și aceasta a reușit să distrugă țesuturile suport.

pacienta in timpul unui control stomatologic

De ce este necesar chiuretajul subgingival?

Chiuretajul subgingival este o procedură esențială în tratamentul bolii parodontale. Așa se îndepărtează tartrul și placa bacteriană, se elimină țesutul inflamat și se oprește evoluția bolii. De asemenea, se reduce riscul de infecții. Aceste infecții sunt principalele cauze ale abceselor dentare. De multe ori, chiuretajul dentar este o primă etapă pentru alte proceduri parodontale. Unii pacienți au nevoie de tratament laser pentru parodontoză.

Etape și procedură chiuretaj

Chiuretajul subgingival și parodontal se realizează doar de către un specialist, în cabinetul stomatologic, urmărind următoarele etape:

  • Examinare: Se evaluează stadiul bolii prin consult și evaluarea radiografiilor;
  • Pregătire: Înainte de chiuretaj, se îndepărtează tartrul și placa bacteriană de la nivelul suprafețelor dinților;
  • Anestezia: Se administrează anestezic local;
  • Chiuretajul: Cu ajutorul instrumentelor speciale, se accesează pungile parodontale și, cu mișcări precise, se îndepărtează tartrul, placa bacteriană și, dacă este cazul, țesutul deteriorat;
  • Netezirea suprafețelor radiculare: Pentru a preveni reinfectarea, țesuturile radiculare se netezesc;
  • Dezinfectarea: La final, se aplică soluții antiseptice și, dacă este cazul, un pansament parodontal pentru a proteja zona;
  • Instrucțiuni post-operatorii: Pacientul nu pleacă din cabinet fără să primească instrucțiuni detaliate cu privire la îngrijirea post-operatorie;
  • Control: După o anumită perioadă, stabilită de către echipa medicală, pacientul este așteptat la control pentru a stabili dacă este nevoie de o altă procedură.

Chiuretajul gingival vs chiuretajul subgingival

Este foarte posibil să fi auzit despre o altă procedură – chiuretaj gingival. Poate că acest termen doar a trecut pe la urechile tale atunci, dar acum te interesează. Află că există o diferență între chiuretajul subgingival și cel gingival. Explicăm:

  • Prin chiuretaj gingival se intervine lateral de pereții șanțului gingival. De acolo se îndepărtează tartrul;
  • Prin chiuretaj subgingival se intervine în profunzime, direct în șanțul subgingival și în pungile parodontale, pentru curățarea țesutului afectat.

Beneficiile chiuretajului subgingival și parodontal

Pentru că este o procedură esențială în cazul pacienților care suferă de boala parodontală, chiuretajul subgingival și parodontal are numeroase beneficii, cele mai importante fiind:

  • Îndepărtarea depozitelor de tartru și placă bacteriană: Linia subgingivală nu poate fi accesată prin periaj sau alte tehnici alternative de curățare. Aceste depuneri pot fi îndepărtate prin chiuretaj;
  • Reducerea inflamației și a pungilor parodontale: Inflamația se reduce prin eliminarea bacteriilor. Așa se ameliorează și simptomele specifice – sângerare, roșeață, gingii umflate etc;
  • Oprirea evoluției bolii: Chiuretajul ajută la stoparea progresiei bolii, menținând stabilitatea dinților;
  • Pregătirea pentru alte proceduri: Chiuretajul este un pas esențial pentru succesul altor proceduri, unde se dorește să se lucreze într-un mediu oral sănătos.

Recuperarea după chiuretajul subgingival

Ai urmat un tratament pentru parodontoză? Știi cât de sensibilă este perioada de recuperare? Dacă îți dorești să te recuperezi rapid și bine, trebuie să respecți întocmai recomandările primite în cabinet. Aceste recomandări vizează menținerea igienei, administrarea corectă a medicației (dacă este cazul) și câteva interdicții:

  • Evită să consumi alimente și băuturi până când dispare efectul anesteziei;
  • Evită să consumi alimente și băuturi la temperaturi extreme în primele două zile;
  • Evită tutunul și alcoolul cel puțin 3 zile de la intervenție;
  • Evită exercițiile fizice intense în prima zi. Odihnește-te;
  • Nu folosi ață dentară în prima zi.
tanara asistenta in cabinetul stomatologic

Preț chiuretaj subgingival și paradontal

Vrei să beneficiezi de un chiuretaj subgingival cu preț corect? Programează o întâlnire cu specialiștii în zâmbete? La LLL Dental, chiuretajul subgingival închis efectuat de către medic pe arcada costă 1300 RON. Chiuretajul subgingival deschis pentru ½ din arcadă costă 1300 RON.

Riscuri și complicații după chiuretaj subgingival si parodontal

După chiuretajul subgingival și parodontal apar anumite simptome. Sunt normale. Dacă acestea persistă, este recomandat să te adresezi echipei medicale. Dacă durează doar câteva zile, înseamnă că totul este în regulă și că te poți întoarce la obiceiurile tale. Ne referim aici la:

  • Sensibilitate dentară: Dinții pot fi sensibili la contactul cu alimentele și băuturile reci, fierbinți sau acide;
  • Durere și inflamație: Este normal să simți durere în primele zile. Normală este și inflamația. De aceea se prescriu analgezice și antiinflamatoare;
  • Retracție gingivală: Există și cazuri în care gingiile se retrag într-o poziție mai apropiata de cea reală a osului deja retras.

Îngrijirea postoperatorie după chiuretajul subgingival parodontal

La capitolul îngrijire postoperatorie, pacientul trebuie să acorde atenție igienei orale și controalelor regulate:

  • Igienă orală: Se recomandă periajul regulat (de două ori pe zi, timp de două minute), utilizarea aței dentare (pentru a elimina resturile alimentare prinse în spațiile greu de curățat cu periuța, fie ea clasică ori electrică) și dușul bucal. De asemenea, este esențial ca toți pacienții, nu doar cei care suferă de parodontoză, să folosească apă de gură pentru a reduce bacteriile de la nivelul cavității bucale.
  • Controale regulate la stomatologie: După controlul postoperator, pacientul trebuie să ajungă regulat la stomatologie pentru a preveni recidiva bolii. Acest scenariu poate fi real.

Așadar, atunci când este realizat corect și combinat cu o igienă orală riguroasă, chiuretajul ajută la stoparea progresiei parodontozei și la îmbunătățirea stării generale a gingiilor.

Întrebări frecvente (FAQ)

Când nu se recomandă chiuretajul subgingival?

Chiuretajul subgingival nu este recomandat atunci când gingia este extrem de inflamată, când boala parodontală a avansat și dinții sunt mobili și când pacienții suferă de anumite afecțiuni sistemice. De asemenea, chiuretajul subgingival nu este recomandat în sarcină.

Chiuretajul gingival doare?

Pentru că se realizează sub anestezie locală, chiuretajul subgingival și parodontal nu doare.

Care este diferența dintre detartrajul subgingival și chiuretajul parodontal?

Detartrajul subgingival este o procedură care îndepărtează placa bacteriană și tartrul de sub linia gingivală. În schimb, chiuretajul parodontal este o intervenție mai profundă.

Cum poate fi prevenită boala parodontală?

Prevenția bolii parodontale implică o igienă orală riguroasă și controale stomatologice regulate.

Bibliografie

Clínica Puyuelo, When to perform a dental curettage?, ww.clinicapuyuelo.es, https://www.clinicapuyuelo.es/en/blog/when-to-perform-a-dental-curettage/

Dra. Concha Gross (2023, January 27) Important aspects about dental curettage, https://www.clinicadentalgrossdentistas.com/, https://www.clinicadentalgrossdentistas.com/en/dental-curettage/

Kseniya Perminova (2024, May 24) Curettage as a method of gingival surgery, https://ohi-s.com/, https://ohi-s.com/articles-videos/curettage-as-a-method-of-gingival-surgery/

Data articol: 3 aprilie 2025
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te