Aparat dentar metalic | Oferte aparat dentar fix

aparat dentar metalic fix
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.

Dinții înghesuiți, rotiți, cei cu spațieri mult prea mari, mușcătura incorectă și problemele digestive cauzate de o masticație deficitară sunt principalele motive pentru care pacienții de toate vârstele ajung pe scaunul medicului ortodont. Deși majoritatea oamenilor consideră că tratamentele ortodontice vizează doar copiii, în realitate, chiar și adulți pot beneficia de un plan eficient de tratament, corectându-și astfel poziția dinților.

E drept că șansele de a purta aparat dentar pe o perioadă cât mai scurtă de timp sunt mult mai mari în copilărie, dar acest aspect nu ar trebui să împiedice adulții să apeleze la ajutorul specialiștilor. Zâmbetul este important atât pentru starea generală de sănătate, cât și pentru confortul psihic, iar cea mai accesibilă opțiune pentru tine poate fi aparatul dentar metalic. Află, din rândurile următoare, care sunt avantajele unui aparat ortodontic fix metalic, cum arată planul de tratament și care sunt costurile asociate.

Ce este aparatul dentar metalic?

Un aparat dentar metalic este un dispozitiv ortodontic, care se realizează în mod personalizat, având ca scop alinierea corectă a dinților. Acesta este argintiu și se montează în cabinet, pe suprafața tuturor dinților (pe una sau pe ambele arcade). Cu ajutorul presiunii care se aplică în mod constant și ghidat, dinții vor căpăta în timp o poziție corectă. Trebuie să mai știi că aparatul fix metalic este cel mai popular dispozitiv pentru corectarea poziției dinților. Iată din ce este compus:

  • Brackeți metalici: Rolul acestora este de a facilita transmiterea presiunii. Se aplică pe suprafața fiecărui dinte;
  • Arc metalic: Acesta trece prin spațiile de la suprafața brackeților și pune presiune asupra acestora;
  • Module: Sunt niște elastice care fixează arcul și brackeții, asigurându-ne că presiunea este distribuită uniform și constant.
Aparatul dentar metalic la copii

Aparat dentar metalic la copii

Menționăm și faptul că, încă de la vârsta de 7 ani, copiii pot purta aparat dentar. De multe ori, dinții par drepți, dar există probleme de ocluzie. De aceea, se recomandă o consultație de specialitate. La această vârstă, planul de tratament poate fi mult mai eficient, iar durata purtării aparatului dentar poate fi diminuantă considerabil. Ar fi ideal ca orice părinte să înțeleagă importanța controalelor periodice, chiar și în cazul dințișorilor de lapte. Mai mult, odată ce îl înveți pe cel mic să meargă frecvent la stomatologie, acesta își va dezvolta un obicei sănătos, bazat pe prevenție și responsabilitate – un mare avantaj pentru viitorul adult. Înarmează-te cu răbdare! La început, poate părea destul de dificil să-i explicit micuțului care este rolul aparatului dentar ortodontic și cum ar trebui să trateze această etapă din viața lui.

4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Avantaje vs dezavantaje ale aparatului metalic

Dacă ești una dintre persoanele care nu pun preț pe aspectul estetic, ar trebui să te gândești măcar la starea ta generală de sănătate. Poziționarea incorectă a dinților pe arcadă poate afecta profund masticația, confruntându-te cu probleme de digestie destul de serioase. De asemenea, dinții înghesuiți te împiedică să ai o igienă orală corectă, ceea ce se traduce prin carii și diferite afecțiuni inflamatorii. Punem acum în balanță avantajele și dezavantajele oferite de purtarea unui aparat dentar fix metalic.

Avantajele aparatului metalic

Sigur că există o mulțime de avantaje, aspecte deosebit de importante, confirmate de-a lungul timpului de mii de pacienți mulțumiți. Printre acestea, cele mai semnificative sunt:

  • Oferă o rezistență deosebită;
  • Este una dinte cele mai eficiente și accesibile opțiuni pentru îndreptarea dinților;
  • Este o opțiune ideală pentru copii deoarece pot opta pentru  brackeți metalici colorați;
  • Este recomandat pentru majoritatea anomaliilor de ordin dentar;
  • Brackeții se pot lipi în cel mai scurt timp, în cazul în care cad.

Adăugăm pe listă și avantajele evidente, precum:

  • Mușcătură corectată;
  • Îmbunătățirea masticației;
  • Îmbunătățirea sănătății sistemului digestiv;
  • Îmbunătățirea dicției și aspectului estetic.

Dezavantaje ale aparatului metalic 

În privința celor 3 dezavantaje, putem spune doar că acestea sunt discutabile și tratate diferit de la un pacient la altul. Mai concret, dezavantajele sunt:

  • Opțiune mai puțin estetică: Mulți consideră că, fiind vizibil pe suprafața dinților, acest tip de aparat dentar este mai puțin estetic. Totuși, dacă ar fi să aruncăm o privire asupra noilor tendințe, am observa că mulți tineri și-au făcut curaj să-și rezolve problemele de ordin dentar tocmai pentru că sunt atrași de brackeții colorați. În plus, dacă ești în continuare deranjat de aspect, ar trebui să te gândești că este doar o situație temporară. După finalizarea planului de tratament vei avea dinți drepți, perfect aliniați pe arcadă;
  • Igienă strictă: Acest punct trebuie tratat cu deosebită responsabilitate și, din punctul nostru de vedere, nu trebuie privit ca pe un dezavantaj. Purtarea aparatului dentar metalic impune o igienă riguroasă. E ceva normal, nu? Reține că periajul se realizează după fiecare masă. Doar așa eviți acumularea bacteriilor și resturilor alimentare în spațiile greu de accesat;
  • Disconfort: E drept că poate apărea un mic disconfort în primele săptămâni de purtare, dar nu trebuie să te gândești la o durere apăsătoare, greu de suportat. În plus, această senzație va dispărea de la sine în cel mult 3 săptămâni.

Cu alte cuvinte, dezavantajele nu reprezintă motive de îngrijorare sau motive pentru care tu să bați pasul pe loc. Chiar dacă ai depășit vârsta de 20 de ani, trebuie să știi că îți poți corecta poziția dinților cu ajutorul medicului ortodont. Imaginează-ți doar cum s-ar schimba viața ta în viitor, atunci când vei zâmbi cu încredere, fără să-ți ascunzi dinții înghesuiți sau dinții cu spațieri mult prea mari!

Care sunt etapele tratamentului?

Pentru că vorbim despre un plan de tratament personalizat și destul de complex, totul începe cu o consultație. Medicul ortodont va analiza cavitatea bucală și îți va recomanda un set de investigații imagistice. Așa se pot stabili toate corecțiile necesare. Urmează apoi alte etape:

  • Realizarea modelului de studiu: Se ia o amprentă pentru a se realiza un model de studiu. Astfel, cavitatea orală se poate analiza amănunțit, fără ca tu să te afli pe scaunul din cabinet;
  • Igienizarea profesională: Înainte de toate, se va face o igienizare profesională, urmată de tratarea celorlalte probleme dentare (exemplu: carii);
  • Montarea aparatului dentar: Aparatul se montează fără disconfort, iar întreaga procedură nu ar trebui să dureze mai mult de 2 ore;
  • Aplicarea brackeților: Înainte de a se plasa brackeții, dinții sunt curățați și uscați. Se aplică un acid care va demineraliza ușor suprafața, apoi un lipici special care se întărește cu ajutorul unei lămpi. Brackeții se fixează cu ajutorul unui material special, care se fixează cu lampa;
  • Montarea arcului și ligaturilor: Arcul metalic va trece prin toți brackeții, fiind fixat de ligaturi. Astfel, arcul va rămâne în poziția dorită, punând presiune continuă pe dinți.

Ceea ce trebuie să rețină fiecare pacient este că un tratament complet durează între 1 și 2 ani, în funcție de gravitatea anomaliilor dentare. De asemenea, perioada preconizată inițial poate fi prelungită sau scurtată. Vei afla toate aceste detalii încă de la prima consultație.

Cât costă aparatul dentar metalic?

Pentru mulți, prețul aparatului dentar reprezintă un prim factor decizional. De ce? Pentru că varianta metalică este deosebit de accesibilă pentru mai mute categorii de pacienți. În linii mari, costul total este compus din:

  • Costurile din etapa de diagnostic – Consultație, realizarea modelului de studiu, radiografii etc;
  • Costurile din etapa de montare –  Dacă aplicarea aparatului metalic fix pe o singură arcadă costă 3.500 RON, prețul se dublează în cazul pacienților care au nevoie de corecții pe ambele arcade;
  • Costurile cu controalele lunare – Dacă porți aparat dentar, trebuie să te prezinți periodic la stomatologie, mult mai des decât o făceai înainte. Pe lângă controale, se adaugă și igienizările regulate.

Costul total se va calcula în cabinet, la prima consultație. Cert e că poți beneficia și tu de un aparat dentar fix metalic cu preț corect dacă ceri ajutorul specialiștilor LLL Dental.

igiena aparat dentar metalic

Igiena corecta orala din timpul tratamentului

Nu trebuie să îți faci griji în privința igienei orale. Dacă respecți indicațiile primite în cabinet, nu vei avea probleme pe parcursul planului de tratament. Iată care sunt cele mai utile sfaturi pe care le poți aplica:

  • Spală-te pe dinți după fiecare masă. E regula de aur în igiena orală corectă, cea care se aplică pacienților care poartă aparat dentar metalic și nu numai;
  • Adaugă în rutină ața dentară, apa de gură și dușul bucal. Metodele alternative vin în completarea periajului, asigurându-te că elimini resturile prinse între spațiile interdentare;
  • Optează pentru o pastă de dinți cu fluor pentru a contribui la eliminarea depunerilor de placă bacteriană;
  • Optează pentru o periuță de dinți moale;
  • Nu agresa dinții, pereiază-i ușor, fără să aplici presiune;
  • Schimbă periuța de dinți regulat, de preferat după fiecare lună de utilizare;
  • Nu ezita să cureți brackeții și firele.

În completare, trebuie să eviți alimentele lipicioase sau crocante. Optează pentru o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și substanțe nutritive! De asemenea, trebuie să amintim de controalele regulate, care vor fi destul de dese, dar și de igienizările profesionale. Cumva există un cumul de factori care contribuie la menținerea igienei orale pe parcursul planului de tratament.

În final, orice pacient merită să zâmbească încrezător. Dacă până acum ai ezitat să faci o programare la ortodont, înseamnă că acest articol a fost realizat pentru tine. Stabilește chiar acum o primă întâlnire cu echipa medicală!

programează-te