Plombe – Terapie Odontala – Bucuresti
Pierderea de substanta dentara poate fi cauzata de caria dentara, de o serie de obiceiuri vicioase, unele anomalii genetice si defecte congenitale.Terapia odontala poate interveni de asemenea asupra petelor, marmoratiilor, fisurilor din santuri si fosete. Dupa indepartarea cariei (tesuturile alterate), in dinte ramane o cavitate ce trebuie obturata. Putem face asta direct, in cabinet, prin plombe, sau indirect, în laborator, prin incrustatii.
MATERIALE RESTAURATORII PENTRU PLOMBE DENTARE
Dintre materialele folosite in practica stomatologica pentru restaurarea dentara directa (plombe) putem aminti: ionomerii de sticla (glass-ionomerii), compozitele dentare si compomerii.
- GLASIONOMERII
Elibereaza fluor care intareste structurile dentare. Necesita cavitati minim invazive. Sunt estetice, apropiindu-se de culoarea naturala a dintilor. Estetica lor este buna dar nu perfecta. Au avantajul de a face priza in mediu umed. Sunt recomandate la copii, pentru plombele dentare (obturatiile) ale dintilor temporari, dar si la adulti pentru restaurarea dintilor posteriori. Nici rezistenta nu este foarte mare avand durata de viata intre 2 si 5 ani.
- COMPOZITELE DENTARE
Sunt cele mai folosite materiale in practica stomatologica pentru realizarea plombelor dentare. Aceste materiale de obturatie sunt folosite cu succes atat pe dintii frontali (estetica perfecta), cat si pe cei posteriori, unde alaturi de estetica trebuie sa intervina si o rezistenta deosebita. Prin alegerea culorilor din aproximativ 30 de nuante si 4 opacitati diferite, plombele dentare invizibile au devenit un obiectiv realizabil. Au proprietati optice deosebite, cum ar fi opalescenta si fluorescenta similara dintilor naturali precum si fotomimetism (imprumuta din culoarea tesutului dentar cu care intra in contact).
- COMPOMERII
Sunt materiale de plombe hibride, care poseda o parte din proprietatile compozitelor dentare, cat si din cele ale glassionomerilor. Aceste materiale sunt ionic active, eliberand fluor, intr-o cantitate mai redusa, cu efect benefic pentru structurile dentare. Au in schimb rezistenta crescuta la uzura fata de glasionomeri.
OBTURATIA DE BAZA
Exista situatii in care limita inferioara a cavitatii de restaurat este situata profund in apropierea pulpei dentare (nerv). Protectia suplimentara a plagii dentinare se face prin obturatiile de baza. Hidroxidul de calciu asigura tratamentul medicamentos si stimuleaza mecanismele de reparatie locala. Rezulta un cost suplimentar al plombelor pentru cavitatile profunde unde aplicam obturatie de baza.
OBTURATIILE DENTARE (PLOMBE) SI REZISTENTA IN TIMP
Sunt factori care pot influenta rezistenta si culoarea plombelor dentare cum ar fi: obiceiurile vicioase, traumatismele, consumul exagerat de cafea, fumatul, igiena deficitara, dar si indisponibilitatea pacientului pentru controalele si igienizarile periodice profesionale.