Odontologie – Servicii stomatologice complete
Dintii au un rol foarte important in viata noastra. Ei ne ajuta sa mestecam alimentele, sa vorbim si ne influenteaza si aspectul fizic. Tocmai de aceea, sanatatea acestora trebuie sa fie o preocupare constanta. In cazul aparitiei unor leziuni ce le afecteaza structura, este foarte important sa se intervina cat mai repede pentru a le restabili integritatea si a preveni aparitia unor complicatii. Aici intervine odontologia.
de 3 generatii, cream zambete sanatoase
cele mai noi tehnologii si proceduri
garantie pentru fiecare lucrare
Ce este odontologia?
Odontologia sau odontoterapia este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu tratarea leziunilor dentare. Acestea se impart in doua categorii:
- Leziuni carioase;
- Leziuni necarioase (leziuni provocate de uzura dentara, distrofii, fracturi).
Principalul motiv pentru care pacientii se prezinta la stomatolog il reprezinta leziunile carioase. Caria dentara este cea mai comuna afectiune dentara la nivel global, estimandu-se ca peste 2 miliarde de oameni din intreaga lumea se confrunta cu aceasta problema[3] ce poate fi considerata un adevarat flagel al lumii moderne. Aparitia cariilor este pusa pe seama unei combinatii de factori, de la bacterii pana la alimentele bogate in zaharuri pe care le consumam si lipsa unei bune igiene orale. Daca nu sunt tratate, pot duce la dureri dentare severe, infectii, chiar si pierderea dintilor.
Cand este necesar consultul odontologic?
Este recomandat sa te prezinti la medic pentru un consult odontologic oricand observi aparitia unor simptome specifice cariilor dentare:
- Aparitia de colorarii rezistente la nivelul santurilor si fosetelor;
- Coloratii in zonele punctelor de contact dentare si pierderea transluciditatii smaltului;
- Dureri dentare;
- Senzatia de gust si miros neplacut (halena) ce provine din zona interdentara unde se intalneste si smalt pigmentat;
- Pierdere de substanta dentara in diverse proportii, insotita de jena.
Consultul odontologic este necesar si atunci cand dintii tai au suferit leziuni de alta natura ce afecteaza integritatea structurii dentare.
Tratamente odontologice disponibile la LLL Dental
Tratamente odontologice disponibile la LLL Dental
Tratamentul cariilor presupune in primul rand indepartarea tesuturilor dentare alterate. Dupa curatarea cariilor, urmeaza dezinfectia cavitatilor rezultate si protejarea plagii dentinare restante. In etapa restauratorie, vom reconstitui morfologia si aspectul pierdut, pentru a reintegra estetic si functional dintele afectat, prin obturatii dentare (plombe) sau incrustatii dentare.
Obturatia dentara
Plomba reprezinta tratamentul odontologic restaurator al unui dinte deteriorat de carii, prin care i se reda functia si forma normala. Pentru realizarea acesteia se pot folosi diferite tipuri de materiale dentare, printre care si:
- Ionomerii de sticla (glasionomerii) – sunt recomandate pentru plombarea dintilor temporari la copii, dar si pentru restaurarea dintilor posteriori la adulti; se apropie de culoarea naturala a dintilor, au o estetica buna, desi nu perfecta, si au avantajul de a face priza in mediu umed; necesita cavitati minim invazive si nu au o durata de viata foarte, rezistand, de regula, intre 2 si 5 ani;
- Compozitele dentare – sunt cele mai folosite materiale pentru realizarea plombelor dentare; estetica perfecta si rezistenta deosebita le recomanda atat pentru plombarea dintilor frontali, cat si a celor posteriori; printre proprietatile pentru care le fac atat de apreciate se numara opalescenta si fluorescenta similara dintilor naturali, precum si fotomimetismul (imprumuta din culoarea tesutului dentar cu care intra in contact).
Compomerii – sunt materiale de plombe hibride, care poseda o parte din proprietatile compozitelor dentare si ale glasionomerilor, desi sunt mai rezistente la uzura decat acestia din urma; aceste materiale sunt ionic active, eliberand fluor, intr-o cantitate mai redusa, cu efect benefic pentru structurile dentare.
Incrustatiile
Incrustatiile sunt obturatii create in laborator, recomandate ca alternativa la plombele dentare clasice in acele situatii in care pierderea tesutului dentar este importanta din punct de vedere cantitativ. Cu ajutorul incrustatiilor sau INLAY-urilor se pot reface unul sau doi pereti ai unui dinte, unul lateral interdentar si unul ocluzal, refacand punctele de contact ale dintilor si protejand papila interdentara de presiunile masticatorii.
Ca si obturatiile dentare clasice, pot fi realizate din mai multe materiale: portelan, rasini compozite sau metal pretios (aur). Portelanul ramane insa materialul preferat in cosmetica dentara datorita multiplelor sale calitati: este durabil, rezistent, iar aspectul este identic cu cel al structurilor dentare naturale.
In comparatie cu obturatiile clasice, incrustatiile se remarca prin calitatile superioare:
- Forma dintelui este refacuta printr-o modelare detaliata in laborator;
- Punctul de contact interdentar este refacut;
- In urma indepartarii cariei sau a obturatiei vechi, tesutul dentar ramas este protejat de incrustatie;
- Adaptarea marginala este superioara, iar estetica sporita;
- Gingia este si ea protejata pentru ca se reface conturul dintelui;
- Rezista mai mult in timp decat o obturatie clasica;
- Culoarea portelanului nu se modifica in timp si nici nu coloreaza dintele.
Pentru restabilirea integritatii dintilor afectati de leziuni carioase si necarioase se mai poate apela si la lucruri protetice precum coroanele si fatetele.
Lista preturilor serviciilor odontologice
MANOPERA | PRET |
---|---|
Prepararea si obturarea cavitatilor cu ionomeri de sticla GC FUJI IX – include obturatia de baza | 300 RON |
Prepararea si obturarea cavitatilor cu o singura suprafata (CL.I) cu compozit fotopolimerizabil (include obturatia de baza) | 300 RON |
Prepararea si obturarea cavitatilor cu doua suprafete (CL.II, CL. V) cu compozit fotopolimerizabil-include obturatia de baza | 400 RON |
Prepararea si obturarea cavitatilor cu trei suprafete (M.O.D.) cu compozit (include obturatia de baza) – | 450 RON |
Prepararea si obturarea cavitatilor frontalilor (CL. III, IV) cu compozit fotopolimerizabil (include obturatia de baza) | 450 RON |
Obturatie ancorata cu pivot fibra de sticla tip cytec – | 375 RON |
Obturatii de baza | 0 RON |
Incrustatie IPS e.max® Ceram (High Esthetics) | 1250 RON |
Intrebari frecvente
-
Este normal sa ma doara dupa obturatie?
Este posibil sa apara o sensibilitate moderata dupa realizarea unei obturatii dentare. In cazul in care aceasta nu cedeaza dupa cateva zile, te rugam sa ne contactezi.
-
Cat timp rezista o plomba?
Durata de viata a unei plombe este influentata de mai multi factori, inclusiv materialele din care este realizata, igiena orala si existenta altor probleme dentare. In general, va rezista timp de mai multi ani.
-
Ce trebuie să fac daca mi-a cazut plomba?
Programeaza-te cat mai repede la o consultatie pentru a se putea stabili cauzele problemei si optiunile de tratament potrivite.