Tratament endodontic la microscop: Avantaje, indicații și preț

Expresia „a se scoate nervul dintelui” este bine cunoscută, însă puțini știu ce presupune cu adevărat această procedură. Dinții conțin nervi, iar acești nervi pot provoca durere intensă în situația în care există o carie profundă sau o infecție. De cele mai multe ori, pentru a salva un dinte natural, medicul recomandă un tratament endodontic – tratament de canal. În ultimii ani, această procedură a evoluat și, pe fondul dezvoltării tehnologiei, astăzi se utilizează microscopul. Tehnologia modernă a îmbunătățit precizia și a crescut eficiența tratamentelor, chiar și în cazurile complexe. Standardele au fost ridicate și datorită ameliorării disconfortului. Vrei să afli mai multe despre tratamentul de canal la microscop? Citește articolul până la final!
Ce este tratamentul endodontic la microscop?
Tratamentul endodontic urmărește salvarea unui dinte afectat profund de o carie dentară, de o inflamație sau infecție. Atunci când pulpa dentară este afectată, pacientul simte o durere profundă și are nevoie de ajutor de specialitate. Pulpa dentară este un țesut moale, vascularizat, aflat în centrul dintelui. Prin tratament de specialitate, se îndepărtează zona infectată și se salvează dintele. Tratamentul endodontic la microscop urmărește îndepărtarea țesutului afectat, curățarea și dezinfectarea canalului radicular printr-o tehnică modernă, cu o vizualizare exactă a structurii interne a dintelui.
Ce presupune tratamentul endodontic la microscop?
Trebuie să facem obturație de canal! Dacă și tu ai auzit aceste cuvinte recent și te gândești doar la durere și la perioada de recuperare, trebuie să înțelegi ce presupune mai exact tratamentul endodontic și de ce este vital pentru sănătatea ta.
Tratamentul de canal curăță interiorul dintelui afectat – elimină bacteriile și țesutul degradat care cauzează durere. Cu ajutorul microscopului endodontic, medicul va putea accesa toate intrările în canale, eliminând cu precizie țesutul inflamat. Următorul pas este de a dezinfecta zona cu mare atenție. La final, se umple lăcașul creat. E puțin probabil ca dintele să poată fi reconstruit cu ajutorul unei plombe. De cele mai multe ori, la finalul procedurii, se recomandă o coroană dentară. Aceasta va oferi dintelui protecție și aspect deosebit. Se simte și arată ca un dinte natural.
Avantajele tratamentului endodontic la microscop
Spuneam mai sus că endodonția la microscop a revoluționat modul în care tratăm infecțiile pulpei dentare, a revoluționat modul în care salvăm dinții naturali. Iată câteva dinte cele mai importante avantaje oferite de un astfel de tratament:
Imagine detaliată
Microscopul endodontic ne permite să obținem o imagine clară a interiorului dinților, cu focus pe cele mai mici detalii. În acest fel putem identifica și trata eficient problemele chiar și în cazul leziunilor complexe sau în cazul canalelor radiculare strâmte.
Precizie
Precizia este unul dintre cele mai mari avantaje ale tratamentului endodontic la microscop. Pentru că avem o imagine clară, procedura este acum minuțioasă și eficientă, ceea ce înseamnă că reducem cu mult riscul de complicații, în timp ce creștem șansele de succes.
Tratamente eficiente
Cu ajutorul microscopului, se îndepărtează eficient țesutul infectat și materialele de obturație deteriorate (dacă este cazul).
Tratamente confortabile
Tratamentul endodontic la microscop se lucrează delicat, ceea ce înseamnă că disconfortul este minimizat – un mare avantaj pentru pacienții cărora le este frică de tratamentele stomatologice.
Păstrarea dinților naturali
Un tratament realizat corect asigură evitarea extracției dentare. Chiar dacă dintele a fost tratat, acesta își poate îndeplini în continuare funcțiile.
Cât durează tratamentul endodontic la microscop
Durata tratamentului variază în funcție de complexitatea cazului și de numărul de rădăcini ale dintelui. În general, pacientul poate petrece aproximativ o oră pe scaunul stomatologic, însă, în situații mai dificile, procedura poate dura mai mult. Deși majoritatea tratamentelor endodontice se finalizează într-o singură ședință, în cazul infecțiilor severe, pot fi necesare mai multe vizite la medic pentru o vindecare completă.
Indicațiile tratamentului endodontic la microscop
Pentru că microscopul endodontic permite vizualizarea detaliată a canalelor și ramificațiilor acestora, este folosit în diferite contexte, facilitând obținerea unor rezultate foarte bune, minimalizand apariția complicațiilor. Iată cum arată lista cu indicații pentru tratamentul endodontic:
- Tratamentul canalelor radiculare complexe: Se recomandă pentru tratarea canelelor înguste, dificil de curățat prin intermediul metodelor convenționale;
- Îndepărtarea instrumentelor fracturate: Dacă se întâmplă ca un instrument endodontic să se fractureze în interiorul canalului, se va folosi microscopul pentru localizare și îndepărtare;
- Tratamentul perforațiilor radiculare: Perforațiile pot apărea pe fondul unor leziuni dentare. Microscopul ne ajută să le identificăm și să tratăm;
- Chirurgie endodontică;
- Reluarea tratamentelor endodontice: În cazul în care tratamentul endondontic inițial nu a funcționat, se recomandă microscopul.
Durerea după un tratament endodontic
Tratamentul endodontic la microscop se realizează sub anestezie, deci cu zero disconfort pentru pacient. Totuși, după ce trece efectul anestezicului, se instalează durerea. Este o durere ușoară spre moderată, absolut firească, care se ține sub control cu ajutorul analgezicelor prescrise. De asemenea, zona va fi inflamată câteva zile. Există și simptome care ar trebui să te trimită de urgență la stomatologie:
- Durere intensă și persistentă
- Febră
- Umflătură
- Dificultăți de respirație
Prețul tratamentului endodontic la microscop
Prețul pentru tratamentul endodontic la microscop este mai mare decât costul tratamentului tradițional pentru că implică utilizarea unor echipamente de ultimă generație. Prețul diferă în funcție de complexitatea cazului și de poziționarea dintelui. De exemplu, un tratament endo la microscop pentru incisiv sau canin costă 750 RON, un tratament endo la microscop pentru molar costă 1.100 RON, în timp ce îndepărtarea unui corp străin costă 450 RON. Consultă lista de prețuri! Atenție, prețurile nu includ restaurarea protetică. Întreabă medicul cât costă un dinte de porțelan.
Așadar, utilizarea microscopului în endodonție permite tratarea canalelor radiculare cu acuratețe maximă și eliminarea riscului de reinfectare, fiind recomandat în special pentru cazurile complexe.
Întrebări frecvente
Ce trebuie să fac după tratamentul endodontic?
Se recomandă evitarea alimentelor dure până la aplicarea coroanei dentare. Igiena orală și controale periodice se află printre principalele recomandări.
Ce se întâmplă dacă nu tratez un dinte care necesită tratament endodontic?
O astfel de abordare conduce la complicații grave, precum extinderea infecției la dinții vecini sau, mai rău, pierderea dintelui.
Există riscuri sau efecte secundare ale tratamentului endodontic la microscop?
Riscurile sunt minime. Cel mai important de menționat este că poate apărea fractura dentară dacă dintele nu este protejat corespunzător. De aceea se recomandă coroana dentară.
Se poate face tratament endodontic la microscop în cazul unui dinte cu coroană deja montată?
Da, cu mențiunea că aceasta se va înlocui dacă nu mai oferă protecția necesară.
Cât de durabil este un tratament endodontic la microscop?
Dacă este realizat corect și dacă dintele este protejat cu o coroană dentară, tratamentul poate dura pentru tot restul vieții.
Bibliografie
Urszula Leończak (2024, March 25). Root canal treatment under a microscope – everything you need to know, warsawdentalcenter.pl, https://warsawdentalcenter.pl/en/root-canal-treatment-under-a-microscope-everything-you-need-to-know/
Dr. Kurbe (2023, November 8). Endodontics under the microscope – Advantages, https://drkurbe.com/, https://drkurbe.com/en/endodontics-under-the-microscope-advantages/
Luxdentica. Root canal treatment under a microscope, https://www.luxdentica.pl/, https://www.luxdentica.pl/en/leczenie-kanalowe-pod-mikroskopem
Endodontica. Endodontics – root canal under the microscope, https://endodentica.pl/en, http://endodentica.pl/en/endodontics-root-canal-under-the-microscope/