Tipuri de fatete dentare: Cum faci alegerea corecta

tipuri de fatete

Dinți drepți, fără ciobituri și clorații inestetice – așa arată un zâmbet fără cusur, un ideal în societatea modernă. Și nu vorbim aici doar despre aspectul estetic, ci și despre starea de bine, despre încrederea în propria persoană. De-a lungul timpului, numeroase studii au demonstrat faptul că oamenii sunt mulți mai fericiți atunci când sunt mulțumiți de imaginea pe care o privesc în oglindă.

Una dintre cele mai populare metode de corectare a aspectului danturii este reprezentată de fațetele dentare. Datorită evoluției din domeniul esteticii dentare, adulții de orice vârstă sunt invitați să redescopere bucuria de a zâmbi din nou, fără griji și alte insecurități. Se aplică rapid și fără durere. În plus, îngrijite corespunzător, acestea pot rezista timp îndelungat. Află, din rândurile următoare, cum alegi corect fațetele dentare și care sunt opțiunile pe care le ai la dispoziție.

Ce sunt fațetele dentare și când sunt recomandate?

Fațetele dentare sunt niște foițe fine din ceramică sau din alt material, care se aplică pe partea vizibilă a dinților, corectând diferite defecte de formă sau de culoare. Pacienții care au optat deja pentru fațete dentare se bucură în prezent de zâmbetul la care au visat în trecut, unul alb, fără colorații inestetice, fără ciobituri sau alte defecte de formă.

Cu alte cuvinte, fațetele dentare sunt potrivite pentru a remedia diferite probleme, precum: spațierile, dinții înghesuiții, colorațiile dentare, ciobiturile etc. Dacă ar fi să ne oprim, de exemplu, asupra înghesuirilor dentare, trebuie să știi că se recomandă fațete pentru dinți doar atunci când nu este necesar un tratament ortodontic. Reține și faptul că o alegere finală se va lua doar în cabinet, atunci când vom analiza situația ta și vom găsi cea mai bună soluție pentru a-ți reda strălucirea zâmbetului.

fatete dentare

Tipuri de fațete dentare

Poate ai auzit deja că există mai multe tipuri de fațete dentare, însă trebuie să mai cunoști un aspect: alegerea fațetelor dentare ține atât de propriile preferințe, cât și de nevoile specifice ale fiecărui pacient, iar aici contează foarte mult recomandarea medicului. Iată care sunt cele mai estetice tipuri de fațete:

Fațete dentare ceramice (Emax)

Foarte mulți pacienți optează pentru fațete dentare Emax sau pentru fațete din ceramică. Vorbim despre o alegere populară în rândul restaurărilor dentare. Ceramica este considerată deosebit de estetică și, în același timp, este și un material prietenos cu țesuturile gingivale. Se recomandă mai ales pentru dinții din zona frontală [1]. Iată care sunt, pe scurt, principalele avantaje oferite de fațetele din ceramică:

  • Aspect natural;
  • Transluciditate;
  • Durabilitate și rezistență la pete;
  • Pregătire minimă pentru dinții naturali;
  • Rapiditate și precizie în execuție.

Fațete dentare din zirconiu

Alți pacienți optează pentru fațete dentare din zirconiu, o altă alegere populară în rândul celor care își doresc să zâmbească fără limite. Acest material este cunoscut pentru durabilitate, dar este puțin mai opac, spre deosebire de ceramică. Se recomandă mai ales în zona posterioară a gurii (molari și premolari), unde presiunea pe dinți este cea mai mare [2]. Printre principalele avantaje, regăsim aici următoarele:

  • Aspect estetic plăcut;
  • Rezistență la uzură;
  • Biocompatibilitate;
  • Paletă largă de culori;
  • Tratament non-invaziv.

Fațete dentare din compozit

Mai există și fațete dentare din compozit. Principalul avantaj al acestora este timpul în care se pot realiza. Apoi, putem menționa și prețul, mult mai mic față de primele două opțiuni. Pe de altă parte, marele dezavantaj ține de rezistență. Compozitul nu se poate compara cu zirconiul și nici cu ceramica. Astfel că, fațetele din compozit se pot fractura mult mai ușor și, în timp, pot căpăta un aspect de îmbătrânire. Din acest motiv, in clinica noastră am ales sa nu mai facem fațete din compozit.

aplicarea fatetelor dentare

Cum se aplică fațetele dentare?

Primul pas spre un zâmbet perfect îl vei face la prima consultație, atunci când specialiștii vor analiza cazul tău și îți vor recomanda un plan personalizat de tratament. Apoi, vei trece prin alte etape, după cum urmează:

  • Pregătirea dinților naturali: se realizează o curățare profesională și, imediat după, se șlefuiesc dinții doar pe suprafața cărora urmează să se aplice fațetele dentare;
  • Scanarea digitală: Cu ajutorul tehnicilor moderne, se va realiza design-ul fațetelor;
  • Alegere formei și culorii: Fie că vorbim despre fațetele din ceramică sau despre cele din zirconiu, paleta de culori este una variată. Astfel, îți poți alege o nuanță care să se potrivească bine cu restul dinților de pe arcadă, cei care nu vor fi acoperiți cu fațete;
  • Aplicarea fațetelor: Pentru aplicarea fațetelor se folosesc adezivi speciali și atât dinții naturali, cât și foițele din material ceramic sau zirconiu sunt curățate foarte bine înainte de acest pas.

Recomandări înainte și după aplicarea fațetelor dentare

Spuneam mai sus că prima consultație este deosebit de importantă pentru felul în care va arăta, pe viitor, zâmbetul tău. Încă de la prima întâlnire, fiecare pacient este invitat să fie cât mai sincer și realist. Este ideal ca specialistul să-ți cunoască istoricul medical, dar și viziunea cu privire la rezultatul final.

Referitor la perioada de după aplicarea fațetelor, există două mari recomandări: efectuarea controalelor stomatologice la fiecare 6 luni și menținerea unei igiene orale corespunzătoare. Rutina zilnică de îngrijire nu se diferențiază cu nimic față de rutina obișnuită pentru dinții naturali, dar joacă un rol crucial în longevitatea fațetelor dentare [3]. Tot aici, putem menționa și faptul că starea de disconfort, care se poate instala imediat după ce dispare efectul anesteziei, va dispărea complet în câteva zile.

Contraindicații fațete dentare

De regulă, fațetele dentare sunt sigure și eficiente, fiind apreciate de adulții de toate vârstele, cei care au înțeles cât de important este zâmbetul în sfera socială. Cu toate acestea, există anumite contraindicații, despre care vom discuta încă de la prima întâlnire. Ne referim aici la:

  • Boli parodontale;
  • Afecțiuni ale țesutului gingival;
  • Bruxism;
  • Malocluzie;
  • Dinți subțiri sau dinți puternic erodați;
  • Dinți devitali (se folosesc coroanele dentare in locul fațetelor [4]).

De menționat este și faptul că dinții cariați nu pot fi acoperiți cu fațete dentare. Astfel că, pacientul va primi, pentru început, un tratament pentru îndepărtarea cariilor și, mai târziu, va trece prin etapele necesare aplicării fațetelor.

Așadar, fațetele dentare au devenit tot mai populare în rândul pacienților care visează la un zâmbet frumos, puternic, dar mai ales, sănătos. Azi, când tehnologia a avansat atât de mult, îți poți transforma și tu visul în realitate. Programează o primă consultație și îndrăznește să zâmbești așa cum nu ai mai făcut-o de multă vreme!

Surse:

[1] Karimi, M., Hashemikamangar, S. S., & Farahani, S. (2023). Veneer crowns in anterior endodontically‐treated teeth: A case report with 1‐year follow‐up. Clinical Case Reports, 11(11), e8084. https://doi.org/10.1002/ccr3.8084

[2] Daou, E. E. (2014). The Zirconia Ceramic: Strengths and Weaknesses. The Open Dentistry Journal, 8(1), 33–42. https://doi.org/10.2174/1874210601408010033

[3] Olley, R. C., Andiappan, M., & Frost, P. M. (2018). An up to 50-year follow-up of crown and veneer survival in a dental practice. The Journal of Prosthetic Dentistry, 119(6), 935–941. https://doi.org/10.1016/j.prosdent.2017.06.009

[4] Krump, M., & Krumpova, Z. (2021). Esthetic Rehabilitation of Anterior Dentition with Different Types of Ceramic Restorations: Two Case Reports. European Journal of Dentistry, 16(01), 234–239. https://doi.org/10.1055/s-0041-1732805

Data articol: 1 ianuarie 2024
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te