Tipuri de aparate dentare: Cum faci alegerea corectă?

aparat dentar

De multe ori, pacienții observă încă de la vârste fragede problemele de aliniere dentară sau problemele de ocluzie, dar preferă să tragă de timp. Motivul? Lipsa informării. Suntem tentați să spunem că aparatul dentar este destinat doar copiilor, suntem obișnuiți doar cu aparatele clasice și ușor inestetice, ne este teamă de scaunul medicului ortodont și nu știm că prețul aparatelor dentare a devenit mult mai accesibil în prezent.

Ți s-a spus că ai nevoie de aparat dentar? Să știi că așteptarea prelungită nu va face decât să-ți afecteze starea generală de sănătate. De ce să aștepți când poți face primii pași către zâmbetul perfect? Mergi la cea mai bună clinică stomatologică în București și alege corect pentru sănătatea ta. Sunt mai multe tipuri de aparate dentare – fiecare fiind potrivite pentru anumite categorii de pacienți. Cum faci cea mai bună alegere? Citește articolul până la final și mergi pregătit la prima întâlnire cu specialiștii!

Tipuri de aparate dentare

Spuneam că există mai multe tipuri de aparate dentare, ceea ce înseamnă că e imposibil să nu găsești o variantă ideală pentru tine atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.

Aparate dentare fixe

Cele mai cunoscute tipuri de aparat dentar sunt cele fixe, adică cele care pot fi montate și îndepărtate doar de către medicul ortodont în cabinet. Ca o primă informație, orice aparat dentar fix este compus din brackeți (se lipesc pe suprafața fiecărui dinte), arc ortodontic (un fir subțire care trece prin fiecare bracket), ligaturi (sunt benzile elastice care fixează arcul de brackeți), benzi și inele (se folosesc în zona molarilor pentru a crea o bază solidă). Iată ce opțiuni ai:

  1. Aparat dentar metalic – Cel mai comun tip de aparat dentar, cu un raport calitate-preț apreciat de marea majoritate a pacienților. Cei care pot trece peste faptul că aparatul metalic este vizibil se pot bucura de un plan de tratament eficient. Pentru cei mai îndrăzneți, există posibilitatea de a personaliza aparatul dentar cu brackeți colorați și elastice în aceeași nuanță;
  2. Aparat dentar ceramic – Acest tip de aparat dentar este o variantă mult mai estetică a aparatului metalic. Brackeții sunt realizați din material ceramic și sunt albi sau în nuanțe apropiate de culoarea dinților. De ce este tot mai apreciat în momentul de față? Pentru că, datorită culorii brackeților, aparatul este mai puțin vizibil în public;
  3. Aparat dentar safir – Tot o variantă cu mult mai estetică clasicului aparat metalic, aparatul din safir este transparent și se potrivește foarte bine cu nuanța dinților naturali. Mulți pacienți consideră că aceasta este cea mai avantajoasă opțiune pentru îndreptarea dinților.  

Aparate dentare linguale

Marele avantaj al acestor aparate dentare ține de partea estetică. Pentru că se aplică pe partea internă a dinților (care vine în contact cu limba), aparatul lingual este mai greu de sesizat în timp ce porți o conversație. Principiul de funcționare este similar cu cel al aparatelor dentare clasice, prezentate mai sus.

Aparate dentare mobile

Dacă ai acasă un prichindel a cărui dantură prezintă înghesuiri ușoare, s-ar putea să i se recomande un aparat dentar mobil. De regulă, acest tip de aparat dentar se recomandă copiilor, până când apar dinții definitivi. Este realizat dintr-o bază acrilică (care poate fi colorată) și elemente metalice (care ajută la corectarea poziției dinților). Aparatul dentar se îndepărtează și se igienizează cu ușurință acasă.

Aparatele dentare gutieră

Cum există mai multe tipuri de aparat dentar, pacienții pot opta inclusiv pentru soluții confortabile din toate punctele de vedere.  Aparatele de tip gutieră nu conțin brackeți sau sârme, sunt invizibile și ușor de igienizat. Atenție, gutierele se schimbă regulat.

tipuri de aparat dentar

Ce tip de aparat dentar sa alegi?

Cu atât de multe opțiuni, poate părea destul de dificil să iei o decizie corectă. Adevărul este că există mai multe tipuri de aparat dentar la preț avantajos, dar doar un ortodont îți poate spune ce ți se potrivește cu adevărat.

Beneficiile aparatului dentar

Purtarea aparatului dentar aduce beneficii considerabile atât pentru sănătate, cât și pentru estetică și stare de bine. Iată care sunt cele mai importante beneficii:

  • Alinierea corectă a dinților pe arcadă;
  • Corectarea mușcăturii;
  • Prevenirea cariilor și bolilor gingivale;
  • Reducerea durerilor de cap;
  • Reducerea disfuncțiilor articulare;
  • Creșterea stimei de sine.

În concluzie, există mai multe tipuri de aparat dentar. Mergi la un prim consult ortodontic și lasă-te pe mâna specialiștilor! Zâmbetul tău merită să fie admirat.

Întrebări frecvente

Care este cel mai bun tip de aparat dentar?

Cel mai bun tip de aparat dentar este cel care se potrivește nevoilor specifice și care se adaptează preferințelor estetice.

Este dureros să porți aparat dentar?

Nu este dureros să porți aparat dentar, dar trebuie să știi că la începutul planului de tratament poți simți disconfort și sensibilitate. Aceste simptome vor dispărea odată ce te acomodezi.

Ce se întâmplă dacă se rupe un bracket sau un arc?

În astfel de situații se recomandă să ajungi cât mai repede la cabinet pentru a le înlocui. Pe termen lung, pierderea brackeților poate întârzia progresul tratamentului.

Data articol: 29 august 2024 (ultima actualizare: 16 ianuarie 2025)
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te