Strungăreața (Diastema): Cum poți corecta spațiul dintre dinți?
![diastema](https://llldental.ro/wp-content/uploads/strungareata.jpg)
Ai auzit vreodată de diastemă? Mai gândește-te! Poate că acest termen nu îți sună cunoscut, dar sigur știi ce este strungăreața – acel spațiu dintre dinți care, în funcție de caz, poate fi privit ca pe un avantaj sau dezavantaj. Deși sunt multe persoane care consideră strungăreața ca fiind atractivă, de cele mai multe ori, pacienții care se află în această situație cer ajutorul medicilor pentru a o corecta.
Tot ce trebuie să faci este să te adresezi celui mai bun medic ortodont în București și să urmezi planul de tratament propus. Spre surprinderea multora, spațiul dintre dinți poate fi corectat. Află de aici cum poți scăpa de strungăreață.
Ce este strungăreața (diastema)?
Strungăreața este un spațiu între dinți, unul vizibil care, deși nu pune în pericol sănătatea orală, pentru multe persoane reprezintă un defect estetic. Acest spațiu, vizibil cu ochiul liber, poate apărea între oricare doi dinți de pe arcadă, dar se manifestă cu precădere între incisivii centrali superiori. Deși poate varia ca dimensiuni, aceasta este destul de vizibilă când persoana în cauză zâmbește.
Deși vorbim despre o problemă întâlnită atât în cazul celor mici, cât și în cazul adulților, fenomenul este unul trecător în rândul majorității copiilor. De multe ori, strungăreața dispare în momentul în care erup dinții permanenți. Practic, mulți copii au strungăreață în perioada dințișorilor de lapte, dar asta nu înseamnă că aceasta va fi permanentă.
Cauzele strungăreței
Strungăreața la copii și adulți apare din mai multe cauze. Ai fi surprins să afli că există o listă întreagă de motive, de la factori genetici până la obiceiuri nocive. Iată despre ce este vorba:
Genetica
Potrivit studiilor, copiii care au în familie persoane cu strungăreață sunt mult mai predispuși să dezvolte această problemă. De altfel, la capitolul genetică vorbim și despre:
- Alinierea dinților pe arcadă: Dacă dinții sunt aliniați incorect în raport cu maxilarul sau mandibula, spațiul rămas liber se va transforma în strungăreață;
- Prezența arcadelor prea mari: Dacă maxilarul sau mandibula este mult mai mare în raport cu dinții, aceștia din urmă vor crește influențați de acest surplus de spațiu;
- Lipsa unor dinți de pe arcadă: Dacă lipsesc unul sau mai mulți dinți de pe arcadă se vor crea anumite goluri. Acestea vor determina dinții din stânga și dreapta să formeze anumite spații inestetice;
- Dinți laterali subdezvoltați sau deformați: Dacă incisivii laterali sunt ușor deformați, se va crea un spațiu prielnic pentru formarea diastemelor. Sunt persoane care au diasteme pe ambele părți.
Cauze legate de stilul de viață
Multe mămici refuză să le dea bebelușilor suzetă. De ce? Pentru că această metodă de alinare nu face decât să pună o presiune constantă asupra maxilarelor și, în special, asupra dinților frontali. Același lucru se întâmplă și în cazul suptului degetelor.
Cauze medicale
Există persoane care se nasc cu fren labial mărit. Frenul este acel pliu care leagă buza de sus de gingie. Dacă frenul este prea mare, incisivii centrali superiori vor avea de suferit. Strungăreața creată din cauza problemelor parodontale nu este naturală. Dinții își schimbă poziția în mod nefiresc. În plus, se poate ajunge și la pierderea acestora.
Tipuri de strungăreață
Înainte de a afla cum te ajută un aparat dentar, trebuie să știi că există mai multe tipuri de strungăreață. Iată criteriile de clasificare:
Tipuri de strungăreață în funcție de localizare
Spuneam mai sus că strungăreața poate apărea între oricare doi dinți, fie că ne referim la arcada inferioară ori la cea superioară. Totuși, aceasta este mai frecvent întâlnită între incisivii frontali superiori. În termeni medicali, acest tip de strungăreață se numește diastemă mediană și mulți își doresc să o corecteze.
Tipuri de strungăreață în funcție de momentul apariției
Există oameni care se nasc cu această particularitate și oameni care o dobândesc. În acest sens, putem spune că există două mari categorii: strungăreață congenitală (de regulă o trăsătură transmisă genetic de la părinți) și strungăreață dobândită (apare odată cu dinții permanenți).
Tipuri de strungăreață în funcție de spațiile dintre dinți
În această categorie încadrăm strungăreața primară și strungăreața secundară. Cea primară se referă la spațiul dintre dinții de lapte, iar cea secundară se referă la spațiul dintre dinții permanenți. Cea din urmă poate fi cauzată inclusiv de malocluzie sau de pierderea unui dinte de pe arcadă.
Impactul strungăreței asupra sănătății și esteticii
Așa cum menționam în introducere, sunt persoane care vor să intervină asupra strungăreței și persoane care o poartă cu zâmbetul pe buze. Ne oprim acum asupra celor care sunt deranjați de această particularitate. Iată cum diastema poate impacta sănătatea și estetica:
- Pentru cei care sunt nemulțumiți de prezența diastemei, impactul asupra stimei de sine este semnificativ. Acești oameni devin în timp stânjeniți de propriul aspect, evită să zâmbească, să vorbească în public și, de multe ori, chiar să se privească în oglindă. O astfel de situație afectează profund viața personală, cariera și, până la urmă, interacțiunile sociale;
- Din păcate, diastema poate provoca probleme de sănătate orală. Spațiile mult prea mari dintre dinți permit acumularea de resturi alimentare. Neîndepărtate în timp util, acestea facilitează apariția cariilor și, mai târziu, a problemelor gingivale;
- În unele cazuri, strungăreața afectează funcția de masticație și dicția. Imaginează-ți doar cum ar arăta o zi din viața ta în această situație – să nu te poți bucura de preparatele preferate, să nu te poți alimenta corect și să îți fie greu să ții un discurs.
Metode de corectare a strungăreței (diastemei)
Sigur ai ajuns aici pentru că vrei să afli cum poți corecta strungăreața. Ei bine, medicul îți poate recomanda fie un aparat dentar pentru strungăreață, fie fațete dentare. Le analizăm pe rând și tragem concluziile mai târziu.
Corectarea strungăreței cu aparat dentar
Nu poți corecta strungăreața acasă. Ai nevoie de un consult medical specializat și de un plan de tratament personalizat. Doar un medic orotodont te poate ajuta să iei cele mai bune decizii și, în final, să obții aspectul estetic la care ai visat ani buni. Aparatele dentare pentru strungăreață sunt adesea recomandate datorită eficienței de care dau dovadă.
În funcție de severitatea cazului, medicul îți poate recomanda un aparat dentar metalic sau unul invizibil. Aparatul metalic este opțiunea clasică. Sigur îl știi – acel aparat cu brackeți metalici ușor de sesizat atunci când zâmbești.
Există și posibilitatea de purta un aparat dentar invizibil. Este mult mai greu de observat în gură, ceea ce îl face ideal pentru persoanele cu o stimă de sine scăzută, pentru cei care nu își doresc să arăte lumii întregi că lucrează la corectarea acestei particularități.
Ambele opțiuni sunt folosite pentru a umple spațiile dintre dinți. Cum se întâmplă totul? În timp, cu ajutorul aplicării unei forțe direcționate, care va împinge dinții în poziția corectă. Și pentru că am adus în discuție „timpul”, trebuie menționat faptul că planul de tratament cu aparat dentar diferă de la un pacient la altul în funcție de complexitatea nevoilor.
Corectarea strungăreței cu fațete dentare
Strungăreața poate fi corectată și cu ajutorul fațetelor dentare, dar trebuie să existe anumite condiții. În primul rând, diastema trebuie să aibă dimensiuni reduse, deci să fie foarte mică. Apoi, dinții nu ar trebui să fie unii voluminoși. În orice caz, dacă ți se propune această soluție, trebuie să știi că fațetele pot fi aplicate doar pe dinții sănătoși (fără carii, infecții și alte probleme) atât în cazul copiilor (când există real această necesitate), dar mai ales în rândul adulților.
Există și cazuri mult mai severe, acolo unde echipa medicală poate propune implanturi și punți dentare, tratamente chirurgicale, refacerea osului sau terapie cu laser. Tratamentul chirurgical, de exemplu, este necesar atunci când frenul labial are dimensiuni mult prea mari.
Prevenirea diastemei
Menționam mai sus că există două posibilități – fie te naști cu această trăsătură genetică, fie se dezvoltă pe viitor. Iată cum poate fi prevenită diastema dobândită:
- Folosirea corectă a suzetelor și biberoanelor: Este recomandat ca părinții să încurajeze copiii să renunțe devreme la suzetă. Utilizarea prelungită poate conduce la apariția strungăreței;
- Prevenirea traumelor de ordin dentar: Cei care practică sporturi de contact sunt sfătuiți să poarte gutiere de protecție. De altfel, există și o regulă universal valabilă pentru toți pacienții – evitarea folosirii dinților drept ustensile pentru a deschide diferite ambalaje;
- Corectarea obiceiurilor vicioase: Împingerea limbii în spatele dinților și suptul degetului se numără printre cele mai frecvente obiceiuri vicioase în rândul copiilor. Corectarea acestora este esențială.
Prin urmare, diastema este spațiul dintre dinți care apare, de cele mai multe ori, în partea din față. Deși există persoane care se mândresc cu această particularitate și o tratează ca pe un adevărat avantaj estetic, de cele mai multe ori aceasta reprezintă un motiv de insecuritate. Majoritatea persoanelor cu strungăreață sunt deranjate de prezența acesteia și caută soluții pentru a o corecta.