Sinuzita maxilară: Simptome, tratament și indicații
Sinuzita maxilară este una dintre cele mai comune afecțiuni ale căilor respiratorii – o problemă frecventă în rândul pacienților de toate vârstele. Vorbim despre o afecțiune ORL ce poate fi depistată în cabinetul stomatologic chiar și la un simplu control de rutină. Cum există o serie de simptome specifice, dar și diferite opțiuni de tratament, orice pacient ar trebui să se familiarizeze cu acest subiect. O înțelegere mai bună a sinuzitei maxilare ajută la recunoașterea timpurie a primelor semnale de alarmă. Dezvoltăm subiectul pe parcursul acestui articol. Citește-l până la final.
Ce este sinuzita maxilară?
Sinuzita maxilară este o infecție adesea întâlnită în sfera ORL, de cele mai multe ori cu cauze dentare. Practic, aceasta presupune extinderea infecțiilor dentare în sinusurile maxilare care se afla în apropierea rădăcinilor dentare. Sinuzita maxilară de origine dentară se numește în practică sinuzită odontogena.
Mai concret, fiecare om are 4 perechi de sinusuri – maxilare, frontale, etmoidale și sfenoidale. Fiecare dintre acestea comunică prin intermediul unor mici deschizături. Din păcate, toate pot fi afectate de sinuzita odontogena, alte cauze frecvente fiind de ordin viral sau bacterian.
Cauzele sinuzitei maxilare
Sinuzita maxilară poate fi cauzată de mai mulți factori. Iată care sunt principalele cauze:
- Infecții virale: Răceli obișnuite sau viruși care conduc la acumularea de mucus ori blocarea drenajului;
- Infecții de ordin bacterian: O infecție virală persistentă poate permite colonizarea bacteriilor;
- Infecții fungice: Apar, de cele mai multe ori, în rândul pacienților cu un sistem imunitar slăbit;
- Probleme de ordin dentar: Infecții dentare sau extracții dentare;
- Alergii: Rinita alergică, de exemplu, poate provoca inflamarea mucoasei sinusurilor;
- Deviația de sept: Această afecțiune poate bloca drenajul sinusurilor. Așa crește riscul de inflamație;
- Prezența polipilor nazali: Și polipii pot bloca sinusurile, împiedicând drenajul;
- Expunerea la diverși factori iritanți: Fumul de țigară, substanțele poluante sau chimice pot inflama, de asemenea, mucoasa nazală;
- Sistem imunitar slăbit: Unele tratamente și boli cronice sensibilizează organismul și îl face mult mai vulnerabil în fața infecțiilor;
- Refluxul gastro esofagian: Inflamația mucoasei poate fi cauzată și de refluxul gastro esofagian.
Notăm aici un aspect deosebit de important. Principalele cauze specifice rămân: gripa, răceala, rinita alergică și bacteriile (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae și Moraxella catarrhalis). De asemenea, igiena orală deficitară în cazul pacienților care poartă aparat dentar favorizează dezvoltarea bacteriilor și apariția infecțiilor.
Tipuri de sinuzită maxilară
În funcție de cauza afecțiunii, dar și de durata acesteia, sinuzita poate fi clasificată diferit. Putem spune, de altfel, că există mai multe tipuri de sinuzită:
În funcție de durata afecțiunii
- Sinuzită maxilară acută: De regulă, durează mai puțin de o lună și principalele cauze sunt infecțiile, bacteriile sau alergiile. Sinuzita acută apare brusc și necesită tratament medicamentos;
- Sinuzită subacută: Durează între o lună și trei luni, cauzele fiind infecțiile netratate corespunzător. Poate necesita tratament suplimentar;
- Sinuzita cronică maxilară: Aceasta persistă mai bine de trei luni, iar principalele cauze sunt infecțiile fungice, problemele anatomice, alergiile și polipii nazali. Deși simptomele sunt mult mai suportabile comparativ cu sinuzita acută, constanța acestora este supărătoare;
- Sinuzita recurentă: Pe fondul imunității slăbite, pot apărea patru sau chiar mai multe episoade de sinuzită acută într-un singur an.
În funcție de cauza apariției
- Sinuzită virală: Un tip de sinuzită asociat de regulă cu răceala. Atenție, poate evolua către o infecție bacteriană dacă nu este tratată corespunzător;
- Sinuzita bacteriană: Din cauza bacteriilor care colonizează mucusul, acest tip de sinuzită necesită un tratament mult mai complex, de regulă pe bază de antibiotic. Atenție, doar un medic poate prescrie antibiotic pentru sinuzita maxilară;
- Sinuzită fungică: Apare pe fondul ciupercilor dezvoltate în sinusuri;
- Sinuzita odontogenă: Apare din cauza unei infecții de ordin dentar;
- Sinuzită alergică: Apare, de regulă, în rândul pacienților care sunt sensibili la polen, praf ori la părul de animale.
În funcție de localizare și extindere
- Sinuzita maxilară unilaterală: Afectează un singur sinus;
- Sinuzita maxilară bilaterală: Afectează ambele sinusuri.
De asemenea, există: sinuzită maxilară complicata cu extindere la sinusurile adiacente.
Simptomele sinuzitei maxilare
Vorbim în continuare despre sinuzita maxilară și simptomele acesteia. De regulă, această afecțiune se manifestă prin:
- Durere la nivelul feței, mai ales în jurul obrajilor și ochilor. Durerea se poate agrava la mișcare;
- Durere de dinți. Durerea este mult mai persistentă în jurul arcadei superioare;
- Secreții nazale și mucus acumulat în gât. Secrețiile nazale se pot transforma în rinoree – o secreție excesivă de culoare galben verzui;
- Nas înfundat și respirație urât mirositoare;
- Pierderea parțială a mirosului;
- Stări febrile;
- Tuse;
- Oboseală excesivă.
Diagnosticul sinuzitei maxilare
Diagnosticul sinuzitei maxilare nu se pune acasă de către un membru al familiei, ci în cabinetul medicului.
Pentru început, va avea loc o discuție pe parcursul căreia pacientul va prezenta simptomele, durata acestora și istoricul de sănătate. După aceea, urmează evaluarea secrețiilor nazale, evaluarea cavității bucale și rinoscopia. De regulă, toate acestea sunt suficiente pentru a pune un diagnostic, dar există situații în care medicul poate recomanda:
- Fibroscopia nazală: Cu ajutorul unui tub subțire, echipa medicală poate verifica gradul de inflamație, prezența secrețiilor și polipilor;
- Testarea alergiilor – Se testează alergiile la pacienții care suferă de sinuzită cronică;
- Biopsie – Se ia o probă din țesutul nazal și se analizează la microscop;
- Investigați imagistice – Se poate aproba sinuzita maxilară la radiografie ori se poate recomanda o tomografie computerizată.
Tratamentul sinuzitei maxilare
După ce a fost diagnosticată corect, sinuzita se tratează în funcție de simptome, evoluție și durată. De cele mai multe ori se recomandă spălarea căilor nazale pentru drenajul secrețiilor, acțiune urmată de folosirea decongestionatelor nazale care reduc secrețiile mucoasei. În paralel, se pot recomanda următoarele:
- Spray-uri sau pastile antialergice;
- Glucocorticosteroizi intranazali topici;
- Glucocorticosteroizi sistemici;
- Analgezice pentru a controla durerea;
- Antibiotice.
Atenție, doar un medic poate recomanda un tratament pentru sinuzita maxilară. De asemenea, trebuie să menționăm că există cazuri în care tratamentul medicamentos nu este suficient. Astfel, se impun intervențiile chirurgicale pentru a înlătura polipii și tratarea infecțiilor de ordin fungic. Fiecare pacient beneficiază de un plan personalizat de tratament, adaptat propriilor nevoi. Vorbim aici despre tratamente eficiente, adaptate după cele mai noi cercetări din domeniu. Cum există tratament laser parodontoză, există remedii și pentru sinuzita maxilară.
Complicațiile sinuzitei maxilare
Nu neglija simptomele sinuzitei maxilare! Netratată corespunzător, aceasta poate conduce la o serie de complicații, cele mai comune fiind: meningită, nevralgie, septicemie, abcese, tromboflebita venelor oculare și osteomielita oaselor frontale.
Prevenirea sinuzitei maxilare
Prevenția este cea mai ieftină modalitate de a rămâne sănătos, departe de complicații și dureri inutile. Deși există cazuri în care nu poți preîntâmpina neprevăzutul, sinuzita maxilară poate fi prevenită cu ajutor câtorva trucuri simple. Trebuie doar să adopți următoarele măsuri:
- Mergi la alergolog pentru a-ți gestiona corect alergiile;
- Mergi la medic pentru a-ți trata astmul bronșic;
- Spală-te regulat pe mâini;
- Evită contactul cu persoanele care prezintă semne de gripă sau răceală;
- Evită fumatul, inclusiv fumatul pasiv;
- Evită să te expui factorilor poluanți;
- Folosește un umidificator în camera în care dormi pentru a regla nivelul umidității de la interior;
- Dacă medicul îți recomandă, clătește-ți regulat nasul cu ser fiziologic.
Așadar, sinuzita maxilară este o problemă comună în rândul pacienților de toate vârstele. Dacă ai observat unul dintre principalele simptome menționate mai sus, recomandarea medicilor este de a programa cât mai urgent o primă consultație de specialitate. Sinuzita maxilară nu trece de la sine.