Se poate face CT sau RMN dacă ai implant dentar?

dinti metalici rmn

Vremurile în care zâmbetul nu reprezenta o prioritate au apus. Acum ne interesează foarte mult aspectul fizic, acum suntem mult mai conștienți și am învățat că putem trăi în armonie doar atunci când ne simțim cu adevărat bine – sănătoși, puternici și frumoși. E adevărat că și tehnologia a avansat enorm și că există planuri personalizate de tratament chiar și pentru situații deosebit de complexe. Implanturile dentare, aparatele dentare și dinții metalici sunt termeni cu care ne-am obișnuit cu toții.

Adevărata provocare apare atunci când medicul ne recomandă un CT sau un RMN pentru a investiga cauzele problemelor cu care ne confruntăm și care, de multe ori, ne pot pune viață în pericol. De ce este o provocare? Pentru că, conștient sau nu, apare și întrebarea „se poate face CT daca ai implant dentar?”. Adevărul este că în stomatologia modernă se folosesc doar materiale biocompatibile, materiale prietenoase cu organismul uman, care au rolul de a-ți salva starea de sănătate, nu de a te ține pe loc. Află mai multe detalii din rândurile următoare.

Tomografia și lucrările dentare

Pentru început, trebuie să știi că CT (Tomografie Computerizată) și RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) sunt două tehnici de imagistică precise, utilizate în medicină pentru a obține imagini concrete din interiorul corpului uman. Practic, cele două metode ne ajută să diagnosticăm o serie largă de afecțiuni, de la tumori sau leziuni până la boli pulmonare, boli cardiovasculare sau malformații congenitale.

Există contraindicații și ne referim aici la persoanele care poartă stimulatoare cardiace, la persoanele care au clipsuri sau sternuri, la cele care au fragmente metalice în corp sau chiar la persoanele care au tatuaje colorate. De asemenea, înainte de a fi supus razelor, echipa medicală te va ruga să îndepărtezi inelele, cerceii și toate accesoriile metalice. Cu toate acestea, se poate face RMN daca ai dinți metalici, dacă porți aparat dentar sau dacă ai implanturi dentare. Vom detalia în continuare.

Se poate face CT sau RMN dacă ai implant dentar?

Continuăm discuția despre tomografia dentară și începem cu pacienții care au implant dentar. Unii pacienți cred că implanturile sunt incompatibile cu aceste investigații. Se consideră că metalul prezent în corpul implantului ar putea influența negativ câmpul magnetic, ceea ce ar putea conduce la o calitate slabă a rezultatelor sau, și mai rău, la deplasarea implanturilor sau deteriorarea țesuturile. Nu e cazul să te alarmezi! Aceste convingeri fac referire la alte metale, precum fierul și nichelul, nu la materialele biocompatibile, cele folosite la realizarea implanturilor moderne. Titanul sau zirconiul, de exemplu, cele care sunt folosite cu precădere de către marii producători de implanturi sunt materiale feromagnetice, deci nu interferează cu investigațiile RMN. De asemenea, îți poți face fără griji o radiografie panoramică.

RMN implant dentar

Se poate face RMN dacă ai dinți metalici?

Referitor la dinții metalici, există câteva precizări. O să vorbim în continuare despre coroane metalo-ceramice și pivoți. În general, coroanele dentare moderne, cele care au în compoziție și metal, nu pot distorsiona calitatea imaginii. De ce? Pentru că aliajele moderne au o sensibilitate magnetică destul de slabă. La fel se întâmplă și în cazul pivoților, mai ales că majoritatea optează pentru pivoți din sticlă. Pivoții sunt, de fapt, niște elemente de fixare. Sunt realizați din sticlă sau diferite aliaje. Totuși, cantitatea de metal folosită este minimă, deci nu poate afecta rezultatele. Cu toate acestea, este important să cunoști compoziția metalică pentru a anunța echipa medicală. Coroanele metalice vechi, de exemplu, pot distorsiona calitatea imaginilor.

RMN cu aparat dentar

Ajungem, într-un final, și la pacienții care poartă aparat dentar. Să știi că se poate face RMN cu aparat dentar. E o veste grozavă, așa-i? Totuși, e important de menționat și faptul că, în unele cazuri, pacienții sunt informați cu privire la îndepărtarea acestuia, iar aici ne referim la cazurile în care pacienții sunt suspectați de o problemă gravă în zona capului sau a gâtului. De ce? Pentru că aparatul dentar poate produce mici anomalii vizuale, care interferează cu calitatea imaginii. Totuși, informația generală, cea pe care trebuie să o cunoască toți pacienții, este aceea că majoritatea aparatelor ortodontice moderne sunt inofensive, deci sigure pentru astfel pentru tomografii – nu vor impacta calitatea imaginilor și nici nu vor crea leziuni la nivelul țesuturilor.

În final, orice pacient trebuie să se informeze corect, din surse sigure. Unde găsești cele mai bune informații? În cabinetul medicului specialist. Atât medicul stomatolog, cât și echipa medicală care se va ocupa de CT sau RMN îți pot oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a te simți sigur și confortabil. Nimeni nu își dorește să-ți pună viața în pericol, deci aceste discuții se vor purta automat, în momentul în care ai nevoie de o astfel de investigație. Ar fi bine ca, înainte de toate, să-ți iei și câteva notițe. E important să știi ce materiale conțin implanturile, coroanele, pivoții sau elementele care compun aparatul dentar.

Data articol: 5 august 2024 (ultima actualizare: 16 ianuarie 2025)
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te