Retainer – Care este rolul aparatului de contenție?

dentist care detine Retainer

De ce ai ajuns la ortodonție? Cel mai probabil, medicul ți-a recomandat un aparat dentar pentru a corecta poziția dinților pe arcadă. Mușcătura corectă a dinților nu are doar un impact estetic asupra zâmbetului, ci contribuie la o masticație eficientă, o digestie sănătoasă, o igienizare corespunzătoare a dinților și, în general, la menținerea sănătății orale.

Este important de știut că tratamentul ortodontic, tratamentul cu aparat dentar, nu se încheie odată cu îndepărtarea acestuia. După această etapă urmează o fază la fel de importantă: retenția. Aceasta se realizează cu ajutorul unui retainer (sau aparat de contenție), care are rolul de a menține dinții în poziția corectă, obținută în urma tratamentului ortodontic. Care este mai exact rolul acestuia și de ce este esențial în menținerea rezultatelor pe termen lung? Găsești răspunsul în acest articol.

Ce este un retainer?

Aparatul de contenție, cunoscut și sub denumirea de retainer dentar, este un dispozitiv medical folosit în ultima etapă a tratamentului ortodontic. Rolul acestuia este de a menține dinții în poziția corectă, obținută prin purtarea aparatului dentar. Retainerul acționează prin stabilizarea ligamentelor, asigurând alinierea stabilă și de durată. În acest fel, rezultatele tratamentului ortodontic sunt păstrate, iar zâmbetul devine cel mai frumos accesoriu al pacientului.

Tipuri de aparate de contenție / retainere

Urmează să porți un retainer ortodontic? Atunci e bine să știi că există două variante: retainerul fix și retainerul mobil. Ambele joacă un rol esențial în menținerea dinților în poziția corectă, obținută în urma tratamentului ortodontic. Îți prezentăm mai jos detalii despre fiecare:

Aparat de contenție fix (retainer)

Pentru dinții de pe arcadă inferioară se recomandă, de cele mai multe ori, un retainer fix. Asta nu înseamnă că nu poate fi folosit și pe arcada superioară. Acesta este un arc, care se fixează pe fața posterioară a dinților. Nu creează disconfort, ba chiar pacientul poate uita că-l poartă după câteva zile.

Gutiera de contenție (aparat mobil de contenție)

Spre deosebire de contenția fixă, gutiera de contenție (sau aparatul mobil de contenție) nu este atașată permanent de dinți. În funcție de evoluția tratamentului ortodontic, aceasta poate fi purtată continuu pentru o anumită perioadă. Ulterior, medicul poate recomanda purtarea gutierei doar câteva ore pe zi sau doar pe timpul nopții. Aceste recomandări sunt personalizate și adaptate fiecărui pacient.

stomatolog care prezinta un instrument de tratament ortodontic alliniere clare pentru dintii problematici

Importanța purtării retainerului

Pe parcursul tratamentului ortodontic, aparatul dentar pune o presiune ghidată pe cele două arcade, determinând alinierea corectă a dinților. Odată ce acest aparat este îndepărtat, deci după finalizarea planului de tratament, presiunea dispare și apare un fenomen firesc – dinții au tendința de a reveni în poziție inițială. Aici intervine rolul retainerului.

Retainerul este aplicat în cabinet, de către un medic ortodont, imediat după îndepărtarea aparatului. De ce este important? Pentru că va ține dinții în noua poziție până când țesuturile din jur se adaptează la noul context. Din păcate, riscul de recidivă este foarte mare, atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților. Așa că ar fi bine să nu subestimăm importanța purtării retainerului. Sârma de contenție ar rolul său.

Cât timp trebuie purtat un retainer?

Deși poate părea un aspect minor, contenția dentară reprezintă o etapă esențială în cadrul tratamentului ortodontic. De obicei, aparatul de contenție fix se poartă câțiva ani, în timp ce gutiera, varianta mobilă, se poartă aproximativ 12 luni. Totuși, acestea sunt doar niște cifre. Este important ca medicul să facă o evaluare amănunțită a rezultatelor înainte de a stopa utilizarea retainerului. La fiecare control stomatologic, echipa medicală îți va furniza informații prețioase cu privire la perioada în care vei purta retainerul.

Un alt aspect important de menționat este utilizarea corespunzătoare a gutierei de contenție. Deoarece poate fi ușor îndepărtată, copiii și adolescenții tind să o neglijeze, deși este recomandat să fie purtată minimum 8 ore pe zi.

Când se înlocuiește retainerul?

Deși retainerul poate fi utilizat pe întreaga durată a perioadei de contenție fără a necesita înlocuiri frecvente, există situații clare în care acesta trebuie schimbat. Retainerul se înlocuiește atunci când:

  • Prezintă semne vizibile de deteriorare;
  • Firul de contenție s-a slăbit;
  • Aparatul nu mai corespunde poziției actuale a dinților.
stomatolog care arata cum sa aiba grija de ingrijirea bucala si dentara

Îngrijirea și întreținerea aparatului de contenție

Îngrijirea și întreținerea aparatului de contenție nu ar trebui să îți afecteze rutina de acasă. Deși presupune câteva obiceiuri noi, te vei adapta ușor, mai ales că deja ai trecut printr-o perioadă îndelungată de purtare a aparatului dentar. Iată câteva recomandări:

Îngrijirea aparatul de contenție fix

Îngrijirea aparatului de contenție fix este similară atât cu cea a unui aparat dentar clasic, cât și cu regulile obișnuite de igienă orală:

  • Periaj zilnic, de două ori pe zi sau, la modul ideal, după fiecare masă;
  • Utilizarea pastei de dinți cu fluor;
  • Îndepărtarea resturilor alimentare prinse între dinți cu ajutorul dușului bucal;
  • Clătirea cu apă de gură antibacteriană.

Îngrijirea gutierei de contenție

Gutiera de contenție se detașează ușor, deci poate fi igienizată cu rigurozitate. Ar fi bine să o speli cu o periuță moale și săpun. Nu se recomandă pasta de dinți deoarece aceasta poate zgâria suprafața fină a acesteia. Aparatul de contenție se îndepărtează înainte de masă și, foarte important, se igienizează înainte de fiecare purtare.

Așadar, fie că este fix sau mobil, retainerul previne revenirea dinților în poziție inițială. Consultă-te cu medicul ortodont!

Data articol: 5 May 2025
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te