Clinica nu are program intre 21 decembrie - 7 ianuarie 2025

Reacții după implant dentar: Complicații posibile

reactii implant dentar

Pierderea dinților are un puternic efect asupra confortului psihologic. Pe lângă faptul că masticația, digestia și igiena au mult de suferit, pacienții care și-au pierdut unul sau mai mulți dinți de pe arcadă nu se mai simt bine în pielea lor. Ei sunt cei care, de multe ori, rămân într-un con de umbră.

Pentru toți cei care se află în această situație, medicii recomandă un implant dentar. Are o durată de viață îndelungată și o rată mare de succes. Totuși, mulți pacienți amână vizita la stomatologie din cauza faptului că sunt speriați. În realitate, lucrurile sunt diferite. Există anumite reacții pentru implantul dentar, reacții comune și normale în primele zile, ușor de gestionat. Descoperă, pe parcursul acestui articol, care sunt principalele reacții după implantul dentar, care sunt complicațiile și când ar trebui să consulți un specialist.

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este un dispozitiv medical de mici dimensiuni, sub forma unui șurub, care se introduce în osul maxilar ori mandibular. Rolul acestuia este de a înlocui rădăcina dintelui pierdut. Se realizează, de regulă, din titan pentru a oferi rezistență și durabilitate timp îndelungat.

posibile complicatii ale implantului dentar

Ce reacții pot apărea după implantul dentar?

Sigur vrei să știi cât persistă durerea după implantul dentar. Ei bine, durerea este o reacție normală, care nu ar trebui să te panicheze, mai ales că poate fi controlată cu ajutorul medicamentelor prescrise în cabinet. Despre recuperarea după implantul dentar, reacții normale și complicații discutăm în rândurile următoare.

Reacții normale după implant dentar

Se recomandă antiinflamatoare și un antibiotic după implant dentar pentru a gestiona cu ușurință reacțiile din primele zile. Sunt reacții normale, care nu ar trebuie să te sperie. Cele mai comune sunt:

  • Durere și disconfort: Durerea trebuie să fie una moderată în primele 24-48 de ore. Treptat, disconfortul trebuie să se diminueze semnificativ după primele 3-5 zile. Pentru a gestiona corect această perioadă, se prescrie o rețetă cu analgezice și antibiotic;
  • Inflamație și umflături: E normal ca în primele 2-3 zile, zona afectată să fie vizibil umflată. Această umflătură se poate observa atât în jurul gingiilor, cât și în jurul obrajilor, buzelor sau ochilor. Totuși, inflamația de la nivel intern poate dura mai mult, până la 7 zile;
  • Sângerare: E normal să sângerezi în primele 24 – 48 de ore după intervenție, dar trebuie să te aștepți ca această sângerare să se diminueze pe parcursul acestui interval. De regulă, sângele apare atunci când îți clătești gura sau îți periezi dinții;
  • Vânătăi: Vânătăile sunt normale și pot fi mai mici sau mai extinse. Totul depinde de rezistența fiecărui pacient în parte. În orice caz, vânătăile sunt normale și dispar treptat în maximum 2 săptămâni.

Complicații posibile după un implant dentar

Spuneam mai sus că implantul dentar are o rată mare de succes. Acesta este și motivul pentru care se consideră că vorbim despre cea mai eficientă metodă de a înlocui dinții lipsă. Cu toate acestea, există cazuri (extrem de rare, cei drept) în care pot apărea diferite complicații, iar pacienții se pot confrunta cu diferite simptome de respingere a implantului dentar, cu infecții sau alte probleme. Este important ca acestea să fie identificate în timp util pentru a nu se agrava. Iată despre ce vorbim:

  • Infecții: O infecție la implantul dentar se manifestă prin durere persistentă, umflături extinse, febră, secreții purulente și un gust neplăcut în gură. Riscul poate fi diminuat semnificativ dacă asculți cu sfințenie recomandările medicilor;
  • Eșecul implantului: Succesul planului de tratament are la bază osteointegrarea – un proces care urmărește fuziunea dintre os și implant. Există cazuri (extrem de rare) în care osteointegrarea eșuează. Implantul nu se fixează și devine mobil;
  • Probleme cu sinusurile: Dacă simți presiune în zona sinusurilor atunci când apleci capul, dacă te confrunți cu congestie nazală persistentă, dureri de cap, gust și miros neplăcut în gură, s-ar putea ca sinusurile să fi fost afectate. Această problemă necesită o evaluare de specialitate;
  • Periimplantită: Pe fondul unei igiene orale precare, care permite acumularea bacteriilor, implantul poate fi afectat de periimplantită – o boală care afectează țesuturile din jurul acestora;
  • Leziuni la nivelul testului sau nervilor: Amorțeala sau senzația continuă de furnicături sunt cele mai comune simptome în rândul celor care se confruntă cu leziuni la nivelul țesuturilor sau nervilor. Se ajunge aici din cauza deteriorării vaselor de sânge.
cum previi complicatiile implantului dentar

Cum să previi complicațiile după implant dentar

Pentru a preveni complicațiile, orice pacient trebuie să înțeleagă că o bună comunicare cu echipa medicală poate garanta succesul implantului dentar. Pentru început, medicii îți vor cere să prezinți cu sinceritate istoricul medical. Apoi, există o serie de recomandări de care ar fi bine să ții cont după inserarea implantului:

  • Renunță la vicii: Fumatul și alcoolul pot provoca numeroase complicații grave, influențând direct capacitatea organismului de a se adapta, de a se vindeca;
  • Creează-ți o rutină de îngrijire: Igiena orală adecvată te ține departe de riscuri și complicații;
  • Mergi regulat la control: E imperativ să ajungi la clinică în intervalul stabilit cu echipa medicală.

Când să consulți medicul după un implant dentar

Timpul de vindecare diferă de la un pacient la altul, deci este recomandat să urmezi cu strictețe instrucțiunile primite în cabinet. Nu ezita să apelezi la ajutorul echipei medicale de fiecare dată când ai nelămuriri și mai ales atunci când anumite simptome te îngrijorează. O intervenție rapidă poate preveni complicațiile.

Așadar, există reacții normale și simptome specifice complicațiilor după implantul dentar. E important să le deosebești și să ceri ajutor de specialitate în timp util.

Întrebări frecvente

Cât durează recuperarea după un implant dentar?

În general, recuperarea durează între 3 și 6 luni, timp în care implantul fuzionează cu osul. Evită să pui presiune pe implant în această perioadă. Este o etapă sensibilă. 

Pot implanturile dentare să fie respinse de organism?

În cazuri rare, implantul este respins de organism, de regulă, atunci când pacientul dezvoltă o reacție alergică sau suferă de anumite boli care afectează puternic sistemul imunitar.

Cine nu este un bun candidat pentru implanturi dentare?

Există anumite categorii de pacienți cărora li se recomandă alte metode de înlocuire pentru dinții lipsă. Aici ne referim mai ales la persoanele care suferă de anumite afecțiuni sistemice (diabet) sau de boli autoimune.

Implantul dentar poate provoca reacții alergice?

Implanturile sunt realizate din materiale biocompatibile – de regulă, titan. E puțin probabil să dezvolți o alergie la titan.

Data articol: 3 octombrie 2024
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te