Radiografie panoramica
Radiografia dentara panoramica este un instrument folosit adesea in stomatologia moderna, atat in vederea stabilirii unui diagnostic, cat si a unui plan de tratament. Aceasta ne permite sa obtinem o imagine de ansamblu a intregii cavitati bucale si sa depistam probleme si afectiuni care nu ar putea fi descoperite in urma unui examen obisnuit.
Ce este radiografia panoramica dentara?
Exista mai multe tipuri de radiografii dentare si este firesc sa va intrebati ce inseamna radiografie panoramica. Cunoscuta si sub denumirea de ortopantomografie, radiografia panoramica este o metoda de investigatie ce permite vizualizarea in ansamblu a dentitiei (tuturor dintilor) si a elementelor maxilo-faciale inconjuratoare (osul maxilar si mandibula, sinusul maxilar, articulatiile temporo mandibulare).
Tipuri de radiografii panoramice
Medicul stomatolog, in urma evaluarii clinice, poate recomanda efectuarea uneia din cele 4 tipuri de radiografie panoramica:
- Incidenta standard;
- Incidenta ortogonala (evidentiaza mai bine spatiile interdentare);
- Incidenta fara umbre (evidentiaza mai bine molarii de minte);
- Pediatrica (doar pentru copii, cu scopul principal de a vizualiza mugurii dintilor permanenti).
Cum se desfasoara radiografia panoramica?
Radiografia panoramica este o investigatie stomatologica simpla, rapida si nedureroasa. Nu necesita o pregatire speciala. Vi se va cere doar sa indepartati orice bijuterie, ochelari sau alte obiecte metalice care ar putea afecta calitatea imaginilor si sa purtati un sort de plumb al carui rol este acela de a va proteja restul corpului de radiatii.
Veti fi ajutat sa va asezati in pozitia corecta in fata aparatului (in picioare, cu spatele drept, barbia sprijinita pe un suport special si mainile pe manerele laterale), iar intre dinti va fi pozitionat un obiect steril. Pozitionarea corecta a dintilor si a capului este foarte importanta pentru obtinerea unei imagini clare. Aparatul va efectua apoi o rotatie completa in jurul capului, iar rezultatul va putea fi vizualizat imediat pe monitorul digital. Sunt necesare doar 10-20 de secunde pentru a captura imaginea.[1][3]
Cat costa o radiografie panoramica dentara?
Pretul unei radiografii panoramice poate varia de la o clinica la alta, in functie de aparatura folosita, dar si de alte criterii. Daca vreti sa aflati cat costa o radiografie panoramica dentara la LLL Dental, veti gasi aici lista completa cu tarifele percepute la clinica noastra stomatologica din Bucuresti.
Avantajele sistemului folosit de LLL Dental
In cadrul clinicii LLL Dental dispunem de aparatul radiologic ultraperformant PAX DUO 3D, unitate specializata combo, de la producatorul Vatech Imaging Devices, lider mondial in echipamente radiologice. Aparatul imbina in acelasi timp atat radiologia panoramica digitala, cat si computerul tomograf volumetric dentar Cone-Beam. Dispunem astfel de cea mai moderna modalitate de diagnostic radiologic.
- Doza extrem de scazuta de radiatii (cu pana la 80% mai putin comparativ cu concurenta);
- Confort pentru pacienti;
- Inalta calitate si definitie a imaginii (ultra high definition);.
- Sistem avansat de autofocus si reducere a vibratiilor – asigura o imagine fidela in orice conditii, eliminand miscarea;
- Sistem avansat de reducere a artefactelor de imagine (metal artifact removal technology);
- Timp redus al manoperei – in mai putin de un minut, obtinem o imagine de inalta calitate ce va intra automat in baza noastra de date, fiind accesibila de oriunde din clinica;
- La cerere, va putem trimite prin e-mail imaginea in format digital high-definition, obtinand astfel un cost scazut, atat pentru medici, cat si pentru pacienti.
Intrebari frecvente
-
Care sunt dezavantajele radiografiei panoramice?
O radiografie panoramica ne permite sa obtinem o imagine de ansamblu a cavitatii orale, insa nu si informatii precise si detaliate despre fiecare dinte sau tesuturile moi. Mai trebuie sa precizam ca o radiografie panoramica ofera o imagine usor deformata, rezultata din proiectia unui corp tridimensional pe un plan (bidimensional) si nu permite intotdeauna masurari precise ale dintilor si maxilarului. In cazul in care sunt necesare informatii detaliate, vi s-ar putea recomanda alte tipuri de radiografii dentare.[3]
-
De cate ori pe an se poate efectua o radiografie panoramica dentara?
Radiografiile panoramice se realizeaza doar la indicatia medicului stomatolog, insa se pot efectua oricand este necesar. Frecventa acestora depinde de starea dumneavoastră actuala de sanatate orala, de varsta dumneavoastră, de riscul de imbolnavire si de semne si simptomele pe care le prezentati. Va vom putea spune daca aveti nevoie de o radiografie panoramica dupa revizuirea istoricului medical si realizarea unui examen clinic.[2]
-
Cat de sigura este radiografia dentara panoramica?
Unul dintre avantajele radiografiei panoramice este acela ca utilizeaza cu pana la 80% mai putine radiatii decat cele clasice. Doza de radiatii fiind atat de scazuta, este considerata sigura atat pentru adulti, cat si pentru copii.[1]
Radiografia panoramica dentara este o investigatie simpla, rapida si nedureroasa, dar care ne poate oferi informatii importante despre starea sanatatii orale a unui pacient. Va asteptam la LLL Dental oricand aveti de nevoie de o radiografie panoramica in Bucuresti. Dispunem de propriul serviciu de radiologie dentara, dotat cu tehnica de ultima generatie, care ne permite sa efectuam radiografiile necesare in cadrul propriei clinici, fara a fi necesar ca dumneavoastra sa va deplasati in locatii diferite. De asemenea, va punem la dispozitie o gama larga de servicii stomatologice, la standarde foarte ridicate.
[1] “Dental Panoramic X-Ray: Cost, Procedure and What to Expect.” Dentaly.org, 16 June 2022, www.dentaly.org/us/panoramic-dental-xray/. Accessed 2 Sept. 2022.
[2] “Dental X-Rays – American Dental Association.” Mouthhealthy.org, 2022, www.mouthhealthy.org/en/az-topics/x/x-rays. Accessed 2 Sept. 2022.
[3] RSNA, America. “Panoramic Dental X-Ray.” Radiologyinfo.org, 2022, www.radiologyinfo.org/en/info/panoramic-xray. Accessed 2 Sept. 2022.