Dr. Manuela Lupascu – INTERVIU RADIO ROMANIA CULTURAL
De trei generatii cream zambete sanatoase si incercam sa fim cat mai aproape de voi prin toate mijloacele de comunicare posibile. Zilele trecute am stat de vorba cu Radio Romania Cultural despre ceea ce inseamna stomatologia pentru copii, despre vizitele la medicul stomatolog si despre importanta ingrijirii dentare inca de la varste fragede.
Radio Romania Cultural: Suntem in cabinetul doamnei doctor Manuela Lupascu, medic stomatolog, specialist in stomatologie generala si implantologie. Astazi discutam despre preventia si profilaxia cariei, atunci cand copilul are deja dantura definitiva.
Dr. Manuela Lupascu: Preventia inseamna, in primul rand, o igiena orala foarte buna: periaj dentar corect si constant, de doua ori pe zi, folosirea apei de gura si a atei dentare, care in copilarie este optionala, deoarece dintii temporari sunt rari, sunt spatiati, pentru a face loc celor definitivi.
Vizita periodica la cabinetul de stomatologie, pentru control, detartraj si periaj profesional de doua ori pe an este obligatorie pentru a pastra zambetul copilului nostru.
Sigilarile molarilor de 6 ani fac parte din masurile de preventie ale cariei dentare, pentru ca acest molar apare in spatele dintilor de lapte si coexista impreuna cu ei o perioada indelungata. Trebuie protejat de caria dentara prin perierea atenta a suprafetei lui si sigilarea cu materiale compozite in cabinetul dentar. Fluorizarile periodice in cabinetul stomatologic sunt benefice pentru intarirea smaltului dintilor si fac parte din preventia cariei dentare, astfel incat ce ne-a mai ramas de facut pentru a avea dinti sanatosi este alimentatia echilibrata, bazata pe aport de minerale si vitamine si mai ales, reducerea consumului de dulciuri si bauturi dulci si acidulate in acelasi timp. Acest consum de dulciuri intre mese va face cel mai rau copilului de varsta scolara, care acum isi poate procura singur aceste alimente.
Este recomandat, chiar si copiilor, ca dupa mese sa-si clateasca gurita cu apa sau apa de gura, florurata. Folosirea atei dentare se deprinde foarte usor. Se introduce printre dinti cu miscari verticale, de sus in jos pentru arcada de jos, de jos in sus pentru dintii de sus dar atentie, se va scoate dintre dinti prin miscari de tractiune orizontala. Niciodata in sens invers inserarii atei dentare, pentru ca daca vom face drumul in sus si acelasi drum in jos, vom scoate odata cu ata dentara pombe, lucrari si vom mobiliza dintii.
Radio Romania Cultural: Doamna doctor Manuela Lapascu, multi dintre copii, adolescenti mesteca guma de mestecat. Este bine sau nu este bine pentru dentitia lor?
Dr. Manuela Lupascu: Consider mestecarea gumei un obicei vicios. Prin mestecarea exagerata pe care o fac copii, isi hipertrofiaza muschii masticatori, deformanandu-si conturul fetei. Pe de alta parte, contactul permanent cu ceva dulce, va duce la cresterea atacului acid microbian asupra dintilor, respectiv cresterea riscului de carie.
Radio Romania Cultural: Sunt acum tot felul de gume cu xylitol, pentru curatarea dintilor: cat este adevar si cat este poveste?
Dr. Manuela Lupascu: Exista o curatare mecanica pe care guma o poate face, in lipsa de kit de curatare a dintilor. Copii nu se opresc numai la o mestecare rapida a gumei, cu efect de curatare mecanica, ci ei exagereaza jucandu-se si crescand riscul de carie si hipertrofie musculara, infara de faptul ca gumele au produsi sintetici, chimici, care dauneaza sanatatii in general.