Punte dentară: Tipuri, indicații și alternative

Primul plan al ortodontistilor care folosesc modelul dentar in timpul programarii stomatologice cu un pacient

Lipsa dinților de pe arcadă, fie ca ne referim la cea inferioară ori la cea superioară, afectează atât sănătatea generală a pacientului, cât și starea de bine. Așa apar problemele de masticație, dificultățile în a rosti corect cuvintele, problemele digestive și, de multe ori, depresia. E important să te simți bine cu tine și să faci tot ce îți stă în putință pentru a trăi sănătos.

Din fericire, trăim cele mai bune vremuri de până acum. Datorită tehnologiilor moderne și medicilor specializați, zonele edentate pot fi reabilitate cu succes. Azi ai posibilitatea de a beneficia de o punte dentară pe implanturi care să înlocuiască dinții pierduți. Află, din rândurile următoare, care sunt principalele tipuri de punți dentare, care sunt indicațiile pentru acestea și alternativele.   

Ce este o punte dentară?

O punte dentară este o restaurare dentară fixă, o lucrare dentară recomandată pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Aceasta se sprijină pe dinții naturali adiacenți ori pe implanturi, funcționând exact ca o punte. Pentru că este realizată din materiale tolerate foarte bine de organism, rezistente și estetice, puntea dentară are un aspect natural (imită bine dinții naturali), poate fi personalizată în funcție de propriile particularități ale pacientului și se potrivește foarte bine cu forma și culoarea dinților sănătoși de pe arcadă. Trebuie să menționăm că dinții de sprijin (dinții stâlpi) trebuie șlefuiți înainte pentru a crea loc coroanei dentare.

Indicații pentru utilizarea punților dentare 

Doar un medic îți poate spune dacă ai nevoie de o punte dentară cu extensie sau o punte dentară clasică. Se face un control de specialitate, se fac radiografii, se analizează calitatea osului și starea măselelor de sprijin și doar apoi se ia o decizie. Iată care sunt, de regulă, indicațiile pentru utilizarea punților dentare:

Lipsa unuia sau mai multor dinți de pe arcadă: Puntea dentară poate înlocui mai mulți dinți lipsă, cu condiția ca aceștia să fie consecutivi. Astfel că echipa medicală îți poate recomanda o punte dentară pentru 2 dinți sau o punte dentară pentru 3 dinți, oferind danturii un aspect natural și armonios.

Existența unor contraindicații pentru implanturile dentare: La modul ideal, orice dinte pierdut ar putea fi înlocuit cu un implant dentar. Totuși, nu oricine poate beneficia de un astfel de tratament. Există chiar și motive medicale la mijloc. În acest sens, se recomandă punțile dentare.

De asemenea, punțile dentare pot fi indicate pentru a închide spațiile interdentare inestetice sau pentru a preveni migrarea dinților vecini. Înainte de toate, pacienții trebuie să înțeleagă că pentru a susține puntea dentară, dinții vecini trebuie să fie puternici și sănătoși (fără carii, infecții, fisuri etc). Aceștia vor fi pregătiți (șlefuiți ușor) pentru a fi îmbrăcați cu coroanele dentare. Coroana dentară va ancora puntea.

Implant dentar, radacini artificiale ale dintelui in maxilar

Tipuri de punți dentare 

Există mai multe tipuri de punți dentare, ceea ce înseamnă că alegerea potrivită ține cont de o serie de factori, precum: complexitatea cazului, numărul de dinți lipsă, preferințele estetice ale pacientului etc. Avantajul aici este că medicina a evoluat suficient de mult încât să ofere tratamente personalizate pentru fiecare pacient. Iată care sunt principalele tipuri de punți dentare utilizate:

Punte dentară clasică

Aceasta este cea mai comună punte dentară. Are la cele două capete dinții de sprijin și pe mijloc corpul de punte. Dinții stâlpi se prelucrează înainte, întreaga lucrare sprijinindu-se pe aceștia.

Punte dentară cu extensie sau prelungire

La puntea clasică se adaugă o extensie – de regulă, 1 sau 2 coroane dentare ce se întind în lateralul dinților stâlpi. Este un tip de punte dentară folosit foarte rar în momentul de față, considerându-se că dinții stâlpi pot fi suprasolicitați.

Punte dentară Maryland

Puntea Marylend se fixează pe dinții de sprijin cu ajutorul unor aripi adezive. Dinții nu se mai șlefuiesc înainte, dar rezultatul final poate fi, în unele cazuri, mai puțin estetic. Puntea Maryland este recomandată pentru dinții din față.

Puntea dentară Cantilever

Această punte dentară se recomandă atunci când de pe arcadă lipsește un singur dinte. Aceasta se ancorează pe un singur dinte stâlp. Este o soluție ideală pentru persoanele cu buget redus, dar rezultatul final nu durează la fel de mult precum opțiunile clasice.

Puntea dentară amovibilă

Aceasta este adesea privită drept o opțiune temporară, fixându-se pe dinții vecini cu ajutorul unor croșete metalice. Este cu mult mai puțin confortabilă decât punțile dentare prezentate mai sus și necesită o atenție deosebită în ceea ce privește igiena dentară.

Punte dentară pe implanturi

Dacă ai nevoie de o punte dentară pentru 4 dinți sau de o punte dentară pentru 6 dinți, s-ar putea să fii candidatul ideal pentru soluțiile moderne din stomatologie. Puntea dentară pe implanturi are o stabilitate mult mai mare, contribuind la conservarea oaselor maxilare. Este o soluție ideală pentru pacienții care vor rezultate favorabile pe termen lung, dar costul este mai ridicat spre deosebire de opțiunile prezentate mai sus. Pentru cele mai estetice rezultate, în etapa protetică se folosesc coroane din ceramica si zirconiu, Coroana Emax se realizează din ceramică presată, un material premium folosit în stomatologie.

Avantaje și dezavantaje ale punților dentare 

Ca orice soluție de restaurare dentară, puntea dentară are atât aspecte pozitive, cât și aspecte negative. Analizăm ambele părți și tragem concluzia mai târziu.

Avantajele punților dentare

Restabilirea funcționalității dinților: Cu ajutorul punții dentare, pacienții pot mesteca alimentele normal, pot vorbi și pot avea o viață socială;

  • Îmbunătățirea esteticii: Datorită tehnologiilor de ultimă generație și materialelor de calitate, punțile dentare pot fi realizate în așa fel încât să se potrivească armonios cu forma și culoarea dinților naturali. Coroana din zirconiu este o alegere foarte bună;
  • Îmbunătățirea stării de bine: Un zâmbet frumos și armonios contribuie enorm la starea generală de bine. Oamenii mulțumiți cu propria imagine se declară mult mai fericiți;
  • Prevenirea deplasării dinților: Pentru că spațiul edentat este umplut, se previne deplasarea sau schimbarea poziției dinților rămași pe arcadă.

Dezavantaje ale punții dentare

  • Dinții naturali necesită o minimă preparație (șlefuire) pentru a susține puntea dentară;
  • În lipsa igienei riguroase, bacteriile pot pătrunde sub puntea dentară;
  • Bacteriile acumulate sub puntea dentară pot conduce în timp la apariția cariilor;
  • Puntea dentară nu este potrivită pentru orice pacient edentat. Pacienții cu dinți sensibili, de exemplu, nu pot beneficia de un astfel de tratament;
  • Puntea dentară poate rezista mulți ani dacă se respectă regulile de igienă. Cu toate acestea, nu vorbim despre o soluție permanentă, pe viață. La un moment dat, aceasta va trebui înlocuită.

Îngrijirea și întreținerea punților dentare 

Pentru a prelungi durata de viață a punții dentare, pacienții trebuie să facă mici schimbări în rutină. Sunt schimbări care țin de igienă și obiceiuri vicioase. Iată despre ce este vorba:

  • Spală-te pe dinți de două ori pe zi, timp de două minute, folosind o periuță medie și o pastă de dinți cu fluor. De asemenea, se recomandă utilizarea metodelor alternative de curățare pentru a elimina resturile alimentare din spațiile mai greu accesibile și pentru a elimina bacteriile: periuță interdentară, ață dentară, duș bucal și apă de gură antiseptică;
  • Nu uita de vizitele regulate la stomatologie! De asemenea, se recomandă să programezi o întâlnire cu specialiștii dacă observi modificări în zona corpului de punte sau alte schimbări. Medicul stomatolog va analiza cazul tău și va propune, în timp util, cele mai bune soluții de tratament;
  • Evită alimentele crocante sau lipicioase care se pot lipi de corpul punții;
  • Evită să-ți rozi unghiile, să ții pixul în gură când te concentrezi și să scrâșnești din dinți.
Tanar dentist si asistenta sa la serviciu

Punte dentară vs implant dentar 

Deși puntea dentară este o soluție optimă pentru multe categorii de pacienți, prin comparație, implantul dentar oferă mai multe avantaje:

  • Este o soluție durabilă. S-a dovedit de-a lungul timpului că implantul dentar are o durată de viață chiar și de peste 30 de ani dacă este îngrijit cu seriozitate;
  • Pentru că este inserat în os, implantul dentar previne pierderea țesutului osos și menține sănătatea maxilarelor;
  • Implantul dentar nu necesită șlefuirea dinților vecini, deci contribuie la conservarea dinților sănătoși.

Cu toate acestea, implantul dentar are dezavantajele lui, printre acestea menționăm:

  • Prețul pentru implantul dentar este mai mare comparativ cu puntea dentară;
  • Spre deosebire de puntea dentară, plasarea implantului dentar necesită intervenție chirurgicală;
  • Timpul de vindecare este cu mult mai lung în cazul implantului dentar.

Materiale utilizate pentru punțile dentare 

Materialul din care se realizează puntea dentară influențează atât aspectul estetic al lucrării, cât și durabilitatea acesteia. Acum există mai multe materiale disponibile în cabinetele stomatologice, cele mai intens folosite fiind următoarele:

Punți dentare realizate din materiale metalo-ceramice

Compoziția cuprinde un schelet metalic, realizat de obicei din aliaj crom-cobalt sau crom nichel acoperit cu un strat realizat din material ceramic. Cel mai mare avantaj aici este rezistența. Și prețul s-ar putea să te încânte.

Punți dentare realizate din ceramică

Compoziția este realizată integral din material ceramic, ceea ce înseamnă că vorbim despre cea mai estetică opțiune disponibilă. Ceramica este un material care imită bine naturalețea dinților și, mai mult decât atât, nu provoacă alergii.

Punți dentare realizate din zirconiu

Zirconiul este un alt material îndrăgit în stomatologie. În cazul de față, compoziția este un schelet realizat din oxid de zirconiu. Avantajul este dat de rezistență. Dinții din zirconiu sunt rezistenți la forțele masticatorii mari.

Punți dentare din acril sau din plastic

Punțile dentare temporare se realizează, de cele mai multe ori, din acril. Pentru că au caracter temporar, sunt mult mai ieftine, dar rezistența este considerabil redusă.

Punți dentare din metal

Acestea sunt vechile punți dentare. Deși au o rezistență foarte bună, sunt considerate total învechite. În cazul de față, estetica lasă de dorit.

Durata de viață a unei punți dentare 

Durata de viață a punții dentare depinde în mare măsură de calitatea dinților stâlpi, de calitatea materialelor folosite și de felul în care aceasta este îngrijită. Pacienții care nu sar peste controalele stomatologice regulate, cei care adoptă o rutină de îngrijire a dinților riguroasă și complexă se pot bucura de noua imagine a danturii chiar și peste 10 ani. De reținut: odată cu trecerea timpului, osul edentat începe procesul de resorbție, deci puntea dentară trebuie schimbată.

Prețul unei punți dentare și factori care influențează costul

Poți discuta despre puntea dentară și prețul acesteia la prima consultație de specialitate, după ce echipa medicală va evalua cazul tău și îți va sugera o serie de propuneri personalizate. De ce este prețul diferit de la un pacient la altul? Pentru că există anumiți factori care îl influențează: numărul spațiilor edentate, materialul din care este fabricată puntea sau dacă dinții pe care se ancorează sunt dinți naturali sau implanturi dentare.

Prin urmare, puntea dentară reprezintă o soluție eficientă și accesibilă pentru restaurarea funcționalității și esteticii zâmbetului în cazul pierderii unuia sau mai multor dinți consecutivi. Consultă-te cu echipa medicală în vederea luării celei mai bune decizii pentru zâmbetul tău!

Întrebări frecvente

Este necesară puntea dentară dacă spațiul edentat nu este vizibil?

Da, puntea dentară este necesară chiar dacă spațiul edentat este în spate și nu poate fi observat în timpul vorbirii. Lipsa unui dinte poate cauza probleme de masticație, modificări ale mușcăturii, migrări ale dinților sănătoși etc.

Se poate înlocui o punte veche?

Da, chiar este recomandat să se înlocuiască punțile dentare vechi care prezintă deteriorări.

Se poate repara o punte dentară?

Uneori, punțile dentare se pot repara temporar, dar recomandarea ar fi ca acestea să fie schimbate atunci când prezintă deteriorări.

Data articol: 6 februarie 2025
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te