Pulpita acută: Cauze, simptome și tratament rapid

Știi să recunoști o urgență stomatologică? Poți face diferența între o afecțiune care mai poate aștepta și una care necesită intervenție imediată? De exemplu, pulpita acută este o afecțiune care nu trebuie ignorată. Nu, nu e suficient să iei calmante la întâmplare, sperând că durerea va trece de la sine, și nici nu e înțelept să amâni vizita la medicul dentist până în ultimul moment.
Pulpita dentară acută este o urgență stomatologică reală. Netratată la timp, poate duce la complicații serioase, greu de imaginat și extrem de dureroase. Care sunt cauzele și simptomele? Cum se tratează și, mai ales, cum o poți preveni? Dacă ți-am trezit curiozitatea, te invităm să afli toate răspunsurile în rândurile care urmează.
Ce este pulpita acută?
Îți amintești primele lecții de anatomie? Mai știi din ce este format dintele? În caz că ai uitat, noi suntem aici să-ți reamintim. Dintele este alcătuit din trei componente esențiale: coroana, rădăcina și camera pulpară.
- Coroana dentară: Este partea vizibilă – dintele cu care muști sau mesteci alimentele;
- Rădăcina: Este partea ascunsă în os. Aceasta are rolul de a ancora dintele în maxilar. Aceasta îi oferă stabilitate;
- Camera pulpară: Bingo! Aici trebuia să ajungem. Camera pulpară se află în interiorul dintelui și adăpostește pulpa dentară – un țesut moale care conține celule, nervi și vase de sânge. Camera pulpară este locul de unde pornește durerea.
Pulpita acută este o afecțiune serioasă, care necesită vizită de urgență la medicul stomatolog. Este cauzată de inflamația pulpei dentare – un țesut moale din interiorul dintelui, care conține nervi și vase de sânge. Inflamația afectează, în general, un singur dinte, dar se poate extinde.
Tipuri de pulpită acută
Tu ce știi despre pulpita dentară? Vorbim, pe parcursul acestui articol, despre o afecțiune comună, care debutează, de cele mai multe ori, cu o simplă sensibilitate dentară. Ar fi bine să înveți să o recunoști, iar aici trebuie să-ți faci foarte bine temele. De ce? Pentru că pulpita acută este de două feluri:
- Pulpită acută reversibilă: O inflamație ușoară. Pulpa dintelui nu este foarte afectată, deci poate fi salvată prin tratament;
- Pulpită acută ireversibilă: Pulpa dintelui este puternic afectată și nu mai poate fi salvată. Inflamația și durerea sunt puternice.
Cauzele pulpitei acute
Cum ajungi aici? Care sunt cauzele pentru pulpita acută? Surprinzător sau nu, totul poate porni de la o banală carie dentară – o carie netratată la timp, desigur. Punem pe lista cauzelor traumatismele și detaliem totul mai jos:
Cariile dentare
Orice carie netratată poate provoca pulpită acută. Inițial, care nu provoacă durere, ceea ce îi face pe mulți să o considere neimportantă. Total greșit. Odată cu trecerea timpului, caria avansează și ajunge să afecteze structura dintelui, deci ajunge la pulpa dentară.
Traumatismele
Traumatismele dentare, cum ar fi luxațiile sau fracturile, reprezintă urgențe stomatologice și trebuie tratate cât mai rapid. În astfel de cazuri, camera pulpară poate fi expusă și ajunge să se infecteze. E bine de știut că traumatismele nu apar doar în urma loviturilor sau accidentelor. Există și factori mai puțin evidenți care pot afecta dinții în timp. Printre aceștia se numără bruxismul și eroziunea dentară.
Simptomele pulpitei acute
Există câteva simptome pentru pulpita acută și este important să le recunoști. Cu cât le depistezi mai devreme, cu atât intervenția va fi mai simplă și mai eficientă. Cel mai important semnal de alarmă este durerea. Durerea cauzată de pulpita reversibilă este mai ușoară și apare, de regulă, în timpul masticației. În schimb, durerea asociată cu pulpita ireversibilă poate apărea oricând pe parcursul zilei și, cu siguranță, nu o poți ignora. Cea din urmă este mai severă. Alte simptome comune sunt:
- Sensibilitate dentară – la contactul cu alimente calzi, reci, dulci sau picante;
- Inflamație;
- Febră (doar în cazul pulpitei ireversibile);
- Respirație cu un miros persistent și gust deranjant (doar în cazul pulpitei ireversibile);
- Noduli umflați (doar în cazul pulpitei ireversibile).
Nu confunda niciodată pulpita dentară cu un abces dentar, chiar dacă ambele pot implica o infecție. Deși o infecție poate duce la formarea unei pungi de puroi caracteristică abcesului, cele două afecțiuni pot apărea separat. Este important să știi cum să le diferențiezi.
Diagnosticarea pulpitei acute
Diagnosticul se pune în cabinet, după ce medicul stomatolog analizează cavitatea orală și rezultatul radiografiilor. Se mai pot face teste de sensibilitate (se verifică reacția la stimuli pentru a stabili gravitatea afecțiunii) și/sau teste de vitalitate (pentru a se stabili dacă pulpa mai este sau nu viabilă). Medicii recomandă să ajungi cât mai repede la cabinet pentru un diagnostic corect. Nu este o idee bună să îți administrezi singur un tratament bazat pe sfaturi primite de la prieteni sau pe informații găsite în grupurile de pe rețelele sociale.
Tratamentul rapid al pulpitei acute
Tratamentul pentru pulpita acută diferă în funcție de evoluția inflamației. Detaliem mai jos:
Tratament pentru pulpită reversibilă
Este un tratament simplu, care vizează tratarea cauzei. De cele mai multe ori, pacientul se prezintă la stomatologie cu o carie. O simplă obturație ar trebui să stopeze durerea.
Tratament pentru pulpită ireversibilă
În cazul acesta, va interveni medicul endodont. Dacă dintele poate fi salvat, pacientul va beneficia de un tratament endodontic, cunoscut și sub denumirea de tratament de canal – procesul prin care se îndepărtează nervul dintelui. Acesta presupune:
- Eliminarea pulpei dentare afectate;
- Curățarea temeinică a zonei;
- Umplerea spațiului rămas cu un material special.
Prevenirea pulpitei acute
Ca orice altă afecțiune dentară, pulpita acută poate fi prevenită, iar metodele nu îți sunt străine. Iată care sunt modalitățile de prevenție pentru pulpita acută:
- Igiena orală corectă: Periajul regulat și folosirea metodelor alternative de curățare (ață dentară, duș bucal și apă de gură) ajută la prevenirea cariilor. Caria dentară este principalul factor de risc;
- Vizite regulate la dentist: Dacă mergi periodic la control, echipa medicală va depista din timp orice problemă. Vei beneficia de tratament simplu și deloc costisitor, asta înainte ca mica ta problemă să se transforme într-o urgență stomatologică;
- Evită traumele dentare: Poartă protecție pentru dinți dacă practici activități de contact;
- Alimentație echilibrată: Consumul excesiv de zahăr și alimente acide deteriorează smalțul și favorizează apariția cariilor dentare.
Nu lăsa durerea să-ți acapareze ziua și planurile de viitor! Pulpita acută este o urgență stomatologică și trebuie tratată cu responsabilitate!
Întrebări frecvente
Pulpita acută poate fi tratată cu ajutorul calmantelor?
Poți lua calmante pentru a atenua durerea, doar că nu tratezi cauza. Mai mult, durerea va reapărea. Trebuie să te vadă un medic.
Pulpita acută dispare de la sine?
Nu. Pulpita acută este o afecțiune serioasă. Nu dispare de la sine, ba chiar se agravează și poate conduce la complicații, precum: infecții severe, complicații sistemice sau pierderea dinților.
Pulpita acută apare doar la adulți?
Nu. Pulpita acută poate afecta și copiii. Ei sunt cei mai predispuși la carii netratate.
Cum îți dai seama dacă durerea provine de la o pulpă inflamată sau are altă cauză?
Doar medicul stomatolog poate pune un diagnostic corect, în urma unei examinări și, dacă e nevoie, a unor investigații suplimentare.
Când trebuie să mergi la medic?
Contactează echipa medicală dacă durerea persistă de 2-3 zile.