Proteze dentare mobile moderne: Preț și indicații

Când îți pierzi total sau parțial dinții, viața ta pare că se schimbă de la o zi la alta. Parcă nu mai ai aceeași energie, parcă nu îți mai dorești să te vezi cu prietenii ori să mergi la diferite evenimente. Îți este tot mai greu să mănânci, să te bucuri de ceea ce vezi în oglindă și să zâmbești.

Sunt multe cauze care te pot aduce aici – față în față cu pierderea dinților. Ceea ce trebuie să reții este că există diferite metode prin care îți poți redobândi încrederea și zâmbetul – de la proteza dentară pe implanturi până la proteza mobilă. În rândurile următoare, ne vom focusa întreaga atenție asupra protezelor mobile moderne. Află care sunt prețurile și indicațiile din acest articol.

Ce sunt protezele dentare mobile moderne?

Proteza dentară mobilă este un dispozitiv medical care are drept scop înlocuirea dinților pierduți de pe arcadă. Comparativ cu protezele fixate pe implanturi și, în general, cu lucrările dentare fixe, aceasta poate fi îndepărtată acasă pentru curățare. Dacă optezi pentru proteze dentare mobile de ultimă generație, fii convins că acestea vor imita aspectul natural al dinților și, totodată, vor restaura și aspectul gingiei. În urma extracțiilor, gingiile suferă anumite modificări. O proteză dentară poate fi soluția salvatoare pentru orice pacient care nu își permite să achite costul necesar pentru o dantură fixă pe implanturi.

Materiale și tehnologii utilizate în protezele dentare mobile moderne

Pentru a realiza proteze dentare mobile moderne, specialiștii folosesc cele mai bune materiale și cele mai noi tehnologii disponibile la momentul actual. Pentru a aprofunda subiectul, vom analiza fiecare componentă a acestui dispozitiv medical:

Baza protezei dentare

Orice proteză dentară are nevoie de o bază. Aceasta este realizată din material acrilic roz. De ce roz? Pentru a imita culoarea gingiei naturale. Baza oferă suportul necesar pentru dinții naturali și, mai mult decât atât, are rolul de a distribui uniform presiunea în timpul masticației.

Dinții artificiali

Protezele dentare mobile includ și această parte – dinții artificiali. Aceștia pot fi realizați din ceramică sau zirconiu. Mai există și varianta dinților din acril. Scopul final este de a crea o imagine cât mai naturală. Trebuie să știi că acrilul, deși este cea mai accesibilă opțiune, nu este la fel de rezistent precum zirconiul sau ceramica.

Elemente de retenție

Se numesc așa deoarece au rolul de a asigura stabilitate protezei dentare. Aceste elemente de retenție pot fi diferite în funcție de caz, de la croșete metalice (se atașează pe dinții naturali, după ce se șlefuiesc) până la capse (se atașează pe coroane dentare speciale).

Alte elemente

În funcție de particularitățile fiecărui caz, medicul poate recomanda și alte elemente suplimentare pentru susținerea protezelor dentare mobile. Un exemplu aici poate fi reprezentat de sistemele de amortizare, care reduc presiunea asupra gingiei.

Tipuri de proteze dentare mobile moderne

Ca o primă informație, trebuie să știi că proteza dentară fără implant poate fi de două feluri: totală sau parțială. Proteza dentară totală înlocuiește toți dinții de pe arcadă. Aceasta se sprijină pe gingie și pe osul maxilar. În contrast, proteza parțială înlocuiește doar câțiva dinți lipsă de pe arcadă și se fixează în jurul dinților sănătoși cu ajutorul croșetelor sau capselor. Dacă te interesează subiectul, trebuie să menționăm aici și alte categorii importante:

  • Proteze dentare elastice: Acestea sunt realizate dintr-un material flexibil, scopul principal fiind de a asigura o senzație naturală atunci când sunt purtate. Pentru că sunt deosebit de flexibile, acestea sunt mai puțin predispuse la fisuri sau rupturi. Se ajustează ușor și se potrivesc rapid în cavitatea bucală
  • Proteze dentare scheletate: Baza acestora este realizată din material metalic. Marele avantaj este oferit de croșete sau de capse, care asigură o retenție sigură. Putem adăuga aici și faptul că sunt ușoare și confortabile, mai puțin dureroase la început (atunci când pacientul trece prin perioada de acomodare).
Tipuri de proteze dentare mobile moderne

Indicații pentru utilizarea protezelor dentare mobile

Protezele dentare mobile sunt recomandate pacienților care și-au pierdut total sau parțial dantura, cei care nu își permit costul implanturilor, celor care le sunt contraindicate intervențiile chirurgicale sau care suferă de anumite afecțiuni ce nu pot fi asociate cu implantul dentar. Reține totuși că cea mai bună opțiune pentru tine va veni la recomandarea medicului stomatolog, în urma unui control de specialitate.

Beneficiile protezelor dentare mobile moderne

Protezele dentare mobile îți pot oferi o serie de beneficii despre care îți va povesti și echipa medicală. Ar fi păcat să rămâi pentru tot restul vieții cu dinți lipsă, neîncrezător, speriat de propria imagine pe care o vezi în oglindă. Iată care sunt beneficiile:

  • Îmbunătățirea masticației: Odată ce optezi pentru proteze dentare moderne, fii convins că vei mesteca mult mai bine alimentele. Ce urmează? Îmbunătățirea nutriției, digestiei și stării de bine;
  • Îmbunătățirea dicției: Ai observat că de ceva vreme nu mai poți articula corect cuvintele? Se întâmplă așa din cauza spațiilor edentate. Proteza dentară te va ajuta la îmbunătățirea vorbirii;
  • Creșterea stimei de sine: Îți va fi mult mai ușor să bifezi toate întâlnirile, fie că ne referim la prânzurile în familie, la cina între prieteni ori la petrecerile și evenimentele corporate;
  • Cost accesibil: Trebuie să menționăm aici costul. Mulți pacienți caută proteze dentare mobile cu prețuri accesibile.

Costul protezelor dentare mobile moderne

Cât costă o proteză dentară mobilă? Ei bine, costul depinde de propriile necesități. E clar că o astfel de opțiune este mult mai accesibilă decât un implant. Totuși, prețul final depinde de câți dinți se înlocuiesc și de tipul protezei pentru care optează pacientul. Proteza scheletată, de exemplu, este mai costisitoare decât proteza realizată integral din acrilat. Consultă echipa medicală și ia o decizie ghidată de recomandările primite! Medicii știu întotdeauna care este cea mai bună soluție pentru zâmbetul pacienților.

Procesul de tratament cu proteze dentare mobile

Pentru a asigura confortul pacientului, echipa medicală va realiza întregul plan de tratament în mai multe etape. Iată care sunt acestea:

  • Consultația inițială: Presupune examinarea cavității bucale și recomandarea celor mai bune opțiuni de tratament; 
  • Planificarea tratamentului: În funcție de starea dinților rămași pe arcadă, în funcție de starea gingiei și de starea generală de sănătate a pacientului, se creionează un plan detaliat de tratament;
  • Extracții și tratamente: Dacă este necesar, se vor extrage dinții puternic deteriorați și se vor trata dinții care încă mai pot fi recuperați;
  • Amprentarea/Scanarea: Se realizează o scanare amănunțită pentru a obține o imagine detaliată a cavității bucale. Scopul final este de a modela proteze moderne, 100% compatibile;
  • Proba: Proteza se realizează în laboratorul de tehnică dentară. Ulterior, pacientul este invitat în cabinet pentru a proba. Dacă totul se potrivește perfect, putem spune că am ajuns la final. Dacă există anumite ajustări de făcut, pacientul trebuie să revină pentru o altă probă;
  • Controale regulate: Relația cu echipa medicală va fi una de lungă durată. De ce? Pentru că va fi nevoie să mergi regulat la controale pentru a analiza starea protezei, dar și starea gingiilor.
igiena protezei dentare mobile

Întreținerea și curățarea protezelor dentare mobile

Proteza dentară mobilă se curăță zilnic, cu o atenție deosebită. În caz contrar, riști ca aceasta să se deterioreze și să ajungi din nou pe scaunul medicului stomatolog. Iată ce trebuie să faci:

  • Îndepărtează proteza cu grijă: Pentru a evita accidentele, poți pune un prosop moale deasupra chiuvetei sau un vas cu apă;
  • Clătește proteza sub jetul de apă: Este necesar să faci acest pas pentru a îndepărta resturile alimentare;
  • Curăță proteza: Va trebui să cureți proteza cu o periuță moale și cu un detergent special. Nu folosi periuța obișnuită și pastă de dinți;
  • Clătește proteza: După curățare, va fi nevoie să pui din nou proteza sub jetul de apă;
  • Îngrijirea cavității bucale: Chiar dacă nu mai ai dinți pe arcadă, va trebui în continuare să-ți cureți gingiile, limba și cerul gurii atât după îndepărtarea protezei (noaptea), cât și înainte de a o reintroduce în gură.

De asemenea, se recomandă să pui proteza într-un pahar cu apă și substanță specială de curățare. În completare, va fi necesar să ajungi la stomatologie la un interval de timp bine stabilit împreună cu echipa medicală.

Alimentația și stilul de viață cu proteze dentare mobile

Nu trebuie să respecți anumite reguli stricte dacă porți proteză dentară mobilă. Totuși, vei observa că, în primele zile, îți va fi destul de greu să consumi alimente lipicioase, picante sau crocante. De ce? Pentru că gingiile tale au nevoie de o perioadă de acomodare. Va trece destul de rapid. Ca o mică recomandare, am putea adăuga și faptul că astfel de alimente nu ar trebui să facă parte din dieta zilnică. Le poți consuma ocazional.

În concluzie, protezele dentare mobile moderne pot ajuta pacienții să-și recapete încrederea, să zâmbească din nou și să privească fiecare zi cu bucurie. Întreabă echipa medicală dacă și tu ai nevoie de o proteză mobilă!

Întrebări frecvente

Poți dormi cu proteza dentară?

Se recomandă să scoți proteza dentară pe timpul nopții. Așa poți evita accidentele și poți lăsa maxilarul să se relaxeze.

Există riscuri asociate cu purtarea protezei dentare?

Mai degrabă există complicații, la care ajungi dacă nu respecți instrucțiunile primite în cabinet. Asigură-te că menții igiena orală și ca ajungi la timp pentru fiecare control programat.

Cât durează perioada de acomodare cu proteza dentară mobilă?

Depinde de la un caz la altul, dar, la modul general, am putea spune că durează câteva zile să te acomodezi.

Purtarea protezei dentare doare?

Nu, proteza dentară nu creează durere. Sigur, eliminăm din discuție perioada de acomodare, atunci când este foarte posibil să simți o senzație de disconfort. Dacă pe parcurs apar iritații, răni sau durere, trebuie să consulți de urgență echipa medicală.

Protezele dentare pot cădea atunci când vorbesc sau râd?

Dacă sunt ajustate corect, protezele dentare ar trebui să rămână pe poziții atunci când vorbești sau când râzi.

Data articol: 13 noiembrie 2024 (ultima actualizare: 16 ianuarie 2025)
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te