Clinica nu are program intre 21 decembrie - 7 ianuarie 2025

Proteza scheletată: Superioară sau inferioară – Preț și recomandări

Într-o lume ideală, lipsa dinților de pe arcadă nu trebuie să reprezinte o normalitate. În primul rând, nu este sănătos să îți petreci tot restul vieții cu spații edentate. Și vorbim aici atât despre probleme digestive, cât și despre probleme precum: migrări dentare, igienă deficitară, resorbție osoasă etc. Apoi, mai există și problema esteticii. Sigur nu te simți confortabil atunci când zâmbetul tău este neîngrijit. Nu îți place să petreci timp în societate, te izolezi și devii ușor singuratic – departe de privirile curioșilor.

Foarte multe persoane care se află într-o astfel de situație optează pentru implant dentar. Totuși, există și situați în care, din diferite motive, se recomandă proteza dentară pe implanturi sau protezele care se prind cu ajutorul unor sisteme speciale. În cele ce urmează, vei descoperi mai multe detalii despre proteza scheletată. Sigur ai auzit despre această variantă, dar s-ar putea să nu cunoști îndeaproape subiectul. Citește până la final! S-ar putea să-ți prindă bine.

Ce este proteza dentară scheletată?

În cabinetul medicului stomatolog există mai multe tipuri de proteze dentare. În cazul de față vorbim despre proteza dentară scheletată – un tip de proteză care poate fi detașată, deci parțial mobilă, formată din dinți falși, o bază care imită bine gingia și o structură metalică ce are rol de susținere. Tocmai pentru că poate fi detașată, această proteză dentară poate fi igienizată cu ușurință acasă, în fiecare zi. Este un mare avantaj pentru cei care înțeleg cât de importantă este igiena. Vom explora și acest aspect pe parcursul articolului.

Deși pacienții sunt tentați să creadă că o astfel de proteză este inconfortabilă, în realitate este bine tolerată de organism. În plus, fiind o lucrare de dimensiuni reduse, nu poate atrage atenția, făcându-se remarcată printr-o imagine inestetică. Important de menționat este și faptul că, în funcție de nevoi, există două tipuri principale de proteze scheletate:

  • Proteză scheletată superioară – Elementele metalice se fixează pe cerul gurii
  • Proteză scheletată inferioară – Elementele metalice se fixează în spatele dintilor

Avantajele și dezavantajele protezei scheletate

Așa cum este normal, protezele dentare prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Acesta este principalul motiv pentru care sunt recomandate pentru anumite categorii de pacienți și contraindicate în cazul altora. Mai mult decât atât, echipa medicală va analiza cu atenție situația ta și te va ajuta să iei o decizie bine documentată, potrivită la modul real problemei cu care te confrunți.

Avantajele protezei scheletate

La capitolul avantaje, ne este foarte clar că durata planului de tratament este considerabil mai mică față de implanturile dentare. Adăugăm aici și alte avantaje pe care trebuie să le cunoști. Ne referim la:

  • Aspect estetic plăcut;
  • Confort în timpul vorbirii și masticației;
  • Preț scăzut comparativ cu implanturile dentare;
  • Ușurință în curățare și igienizare (datorită posibilității de detașare);
  • Durabilitate (materialele din care se realizează acum protezele sunt cu mult mai rezistente comparativ cu anii trecuți).

Dezavantajele protezei scheletate

Bugetul face de multe ori diferența. Dacă vrei să beneficiezi de o proteza scheletată cu preț corect, trebuie să cunoști și dezavantajele. Sunt câteva puncte interesante de menționat aici:

  • Costuri mai mari comparativ cu alte tipuri de proteze dentare;
  • Procedura este contraindicată în cazul pacienților edentați total;
  • Disconfort în primele zile (disconfortul durează o scurtă perioadă, după care pacientul se acomodează și beneficiază de tot confortul de care are nevoie pe tot parcursul zilei).

Când este recomandată proteza scheletată?

Încă de la început menționam faptul că proteza scheletată este o proteză parțială, deci se prinde și este susținută de dinții naturali rămași pe arcadă. Aceasta ar fi prima situație în care echipa medicală, după o analiză minuțioasă, poate recomanda un plan de tratament specific. De altfel, există și alte situații în care proteza scheletată este indicată pentru unii pacienți:

  • Atunci când pacientul suferă de anumite probleme de coagulare;
  • Atunci când structura osoasă nu permite inserarea implantului dentar;
  • Atunci când, din diferite motive, pacientul nu își permite un plan de tratament specific implantului dentar;
  • Atunci când pacientul a efectuat terapie specifică anumitor boli – radioterapie sau chimioterapie.

În orice caz, este important ca decizia finală să se ia doar în prezența medicului specialist, în urma consultațiilor și investigațiilor specifice.

Tipuri de proteze scheletate

Protezele scheletate sunt de mai multe feluri, tocmai pentru a se potrivi mai multor tipuri de pacienți. Planul de tratament se realizează personalizat, în funcție de nevoile specifice. Astfel, la o primă discuție putem aduce în prim-plan protezele cu prindere pe culise sau capse, protezele cu croșete turnate și protezele telescopate. Detaliem mai jos:

  • Protezele cu prindere pe culise sau capse: Pentru a realiza acest tip de proteză scheletată, dinții de susținere sunt acoperiți cu coroane dentare metalo-ceramice. Așa se poate atașa sistemul de prindere care, atenție, este vizibil doar în momentul în care proteza este detașată. Cel mai mare avantaj în cazul de față este stabilitatea. Protezele scheletate cu capse sau culise facilitează masticația și vorbirea;
  • Protezele cu croșete turnate: Croșetele sunt niște piese care se atașează la structura metalică a protezei scheletate. Cu ajutorul acestora se poate realiza ancorarea de dinții naturali. Croșetele turnate au niște brațe metalice rezistente. Totuși, un astfel de sistem nu se poate utiliza împreună cu implanturile dentare;
  • Protezele telescopate: În cazul de față, protezele se prind prin intermediul unor telescoape. Un telescop se poziționează la nivelul dintelui de sprijin. Un alt telescop se poziționează în structura metalică a protezei. Astfel, când proteza este aplicată, cele două piese se îmbină perfect, de unde și denumirea de telescop. În cazul în care nu există dinți naturali pe arcadă, se poate insera implantul dentar.

Compararea protezei scheletate cu alte tipuri de proteze

Confortul, estetica, stabilitatea și costurile asociate sunt principalii factori pe care orice pacient îi analizează înainte de a lua decizia finală. E normal să fie așa, mai ales că azi există mai multe alternative. Sigur că trebuie să ai în vedere părerea medicului, părerea specialiștilor înainte de toate. De ce? Pentru că în situația dată, doar un specialist te poate ajuta cu adevărat.

Proteza dentară scheletată vs. proteza fixă pe implanturi

Proteza fixă pe implanturi este potrivită pacienților care și-au pierdut toți dinții de pe arcadă sau pacienților cărora dinții naturali nu mai pot fi salvați. Vorbim aici mai ales despre cei care suferă de parodontoză în stadiu avansat. Comparativ cu proteza scheletată, proteza fixă pe implanturi are un cost mult mai ridicat. De asemenea, trebuie menționat faptul că proteza fixă pe implanturi nu poate fi detașată acasă pentru curățare.

Proteza dentară scheletată vs. Proteza parțială din acrilat

O variantă mult mai ieftină este proteza parțială din acrilat. Aici, pacientul trebuie să știe că, deși este mai accesibilă la preț comparativ cu proteza scheletată, aceasta este mai predispusă la fracturi și mai puțin estetică. Reține că prețul pentru proteza scheletată își justifică avantajele. O să analizăm mai jos în articol și acest aspect.

Proteza dentara scheletata

Întreținerea și îngrijirea protezei scheletate

Proteza scheletată se îngrijește cu rigurozitate. În caz contrar, pacienții se pot confrunta cu infecții serioase. Principiul este destul de simplu: proteza dentară, ca dinții naturali, este afectată în timp de bacterii. De ce ai vrea să investești într-o proteză estetică și funcțională dacă nu îți dorești să ai grijă de ea? Iată câteva sfaturi:

  • Clătește-ți gura cu apă de gură sau cu apă simpla după fiecare masă;
  • Spală-te pe dinți de două ori pe zi. Proteza se detașează și se curăță cu o pastă de dinți prietenoasă cu materialele din care este confecționată – fără compuși abrazivi sau pastă de dinți cu efect de albire. De asemenea, este recomandat să folosești o periuță de dinți moale;
  • Ține proteza într-o soluție specială timp de 5-10 minute în fiecare zi;
  • Mergi la controalele periodice stabilite împreună cu echipa medicală.

Costurile protezei scheletate

Dacă ai ajuns până aici, sigur îți dorești să beneficiezi de o proteză scheletată superioară cu preț avantajos. Reține că cel mai important pas pe care trebuie să-l faci este acela de a sta de vorbă cu specialiștii. Mai întâi, e imperativ să știi dacă ești sau nu pacientul potrivit pentru acest tip de proteză. La LLL Dental, proteza scheletată cu sisteme speciale de prindere costă 8.000 RON, în timp ce proteza scheletată cu sisteme speciale de prindere pe implant costă 12.000 RON.

Așadar, proteza scheletată poate fi o alegere excelentă pentru pacienții cu buget limitat, pentru cei care își doresc să beneficieze de o soluție stabilă, durabilă și discretă. Nu uita că pentru a te bucura pe deplin de avantajele acestei proteze, este esențial să urmezi cu seriozitate câteva recomandări: planificarea planului de tratament de către un medic cu experiență, menținerea igienei orale, prevenirea complicațiilor prin vizite regulate la stomatologie.

Data articol: 5 decembrie 2024
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te