Pivot dentar: Tipuri, montare si avantaje
În ziua de azi, aspectul estetic este deosebit de importat. Este de ajuns doar să zâmbești și noile peroane pe care le întâlnești în diferite contexte sociale își pot forma o primă impresie despre tine, despre obiceiurile tale, dar și despre importanța pe care o acorzi îngrijirii personale.
De multe ori, problemele dentare apar pe fondul unei igiene orale precare, dar există și alte motive pentru care mulți pacienți ajung la stomatologie cu situații complexe. Partea bună este că tehnologia a evoluat atât de mult încât oricine se poate întoarce acasă cu un zâmbet estetic și complet funcțional. Astfel, procedura de inserare a pivotului dentar este una dintre cele mai comune recomandări pentru pacienții care prezintă carii sau fracturi coronare avansate la nivelul unuia sau mai multor dinți. Află, din acest articol, ce este un pivot dentar, cum și când se montează, dar și care sunt avantajele oferite.
Ce este un pivot dentar și când este necesar?
Un pivot dentar este un mic dispozitiv stomatologic – o tijă metalică, ceramică, din zirconiu sau fibră de sticla, utilizată atunci când la nivelul unui dinte există carii profunde sau fracturi avansate, cu condiția ca rădăcina dintelui să rămână întreagă. Pivotul se fixează în rădăcina naturală a dintelui, devenind un suport stabil pentru coroană dentară.
Doar în urma unui consult de specialitate poți afla dacă și tu ai nevoie de reconstrucția unui dinte cu pivot. De regulă, lista cu indicații este destul de mare, ceea ce înseamnă că recomandările în acest sens sunt destul de populare în rândul pacienților. Iată câteva motive pentru care se propune un astfel de tratament:
- Traumatisme sau fracturi grave;
- Uzură;
- Carii avansate;
- Malpoziție severă;
- Dinți devitalizați.
Diferența dintre pivot dentar și implant dentar
Pentru a înțelege cât mai bine ce înseamnă un dinte cu pivot, trebuie să facem diferența dintre acesta și implantul dentar. Atunci când un dinte este puternic deteriorat, dar încă prezintă o rădăcină sănătoasă, acesta poate fi salvat cu ajutorul unui pivot dentar. Pivotul va oferi un suport ferm pentru coroana dentară, fixându-se chiar in rădăcină.
La polul opus, un implant dentar este un mic dispozitiv medical care se montează direct in os si înlocuiește rădăcina naturală a dintelui, în urma extracției sau atunci când aceasta este puternic deteriorată și nu mai poate fi salvată.
Cu alte cuvinte, implantul dentar înlocuiește rădăcina naturală a dintelui, în timp ce pivotul o salvează. Ambele proceduri sunt recomandate doar de către medicul stomatolog, cel care va stabili, în urma consultației, care este cea mai bună opțiune pentru zâmbetul tău.
Tipuri de pivot dentar
Există mai multe tipuri de pivot dentar, iar o primă clasificare se poate împărți în pivoți dentari prefabricați și pivoți dentari turnați.
Pivot dentar turnat
Un pivot dentar turnat se realizează în laboratorul de tehnică dentară, conform amprentelor canelelor radiculare și se folosește doar atunci când rădăcina este sănătoasă. De regulă, un pivot dentar turnat este realizat dintr-un aliaj metalic (adesea cobalt-crom) – pentru refacerea dinților din partea laterală sau din zirconiu – pentru refacerea dinților laterali, dar și frontali. Atenție, pivotul dentar se inserează doar atunci când dintele urmează să fie acoperit de o lucrare protetică!
Pivot dentar prefabricat
Pivoții dentari prefabricați sunt disponibili într-o varietate de modele, ceea ce permite o potrivire exactă pentru fiecare caz clinic în parte. În ceea ce privește materialul folosit, putem împărți această categorie în două subcategorii:
- Pivoți metalici: Aceasta opțiune este destul de veche, comparativ cu noile alternative. Pivoții metalici se fixează, cu precizie, prin cimentare sau înșurubare;
- Pivoți fără structură metalică: De cele mai multe ori, pacienții optează pentru un pivot dentar din fibra de sticlă – o opțiune mult mai nouă, rezistentă, flexibilă și durabilă. Tot în această subcategorie, putem încadra și pivotul din fibră de carbon.
Pacienții care au nevoie de un pivot pentru măsea sau un stift dentar, optează, de regulă, pentru fibra de sticlă, dar aici este important să-ți reamintim despre expertiza medicului. Te confrunți cu o astfel de problemă? Programează o vizită la clinică și vom stabili care este cea mai bună opțiune de tratament pentru tine!
Procedura de inserare a pivotului dentar
Întreaga procedură de montare a pivotului dentar nu poate începe fără o consultație de specialitate. Pentru început, se va analiza cavitatea bucală și se va realiza un plan de tratament personalizat. Odată ce se ia decizia finală, urmează alte etape:
- Curățarea dintelui și îndepărtarea zonelor cu probleme. De cele mai multe ori, se realizează și un tratament endodontic pentru a se obtura canalul, totul sub anestezie locală;
- Pregătirea canalului pentru a realiza o formă potrivită pivotului dentar. Se creează un mic spațiu în interiorul rădăcinii;
- Fixarea pivotului cu ajutorul unui material special;
- Montoarea coroanei dentare, cea care va restabili forma și funcționalitatea dintelui.
Există două moduri prin care se poate insera pivotul dentar: o singură piesă care se montează la nivelul rădăcinii sau două piese – pivot și coroană dentară. Cea din urmă este și cea mai recomandată, oferind o mai bună stabilitate și durabilitate.
Avantajele pivotului dentar
Avantajele unui pivot dentar țin de conservarea dinților naturali, dar și de estetica îmbunătățită. Iată care sunt cele mai importante:
- Se salvează rădăcina naturală a dintelui;
- Se îmbunătățește masticația;
- Se îmbunătățește aspectul estetic;
- Costuri reduse, comparativ cu implantul dentar.
Contraindicații asociate pivotului dentar
Așa cum spuneam mai sus, doar medicul este cel care recomandă refacerea unui dinte cu ajutorul pivotului dentar. De ce? Pentru că există și contraindicații:
- Atunci când pereții rădăcinii nu sunt suficient de groși;
- Atunci când rădăcina este puternic deteriorată;
- Atunci când există chisturi la nivelul rădăcinii.
Durata de viață a pivotului dentar
Te întrebi cât rezista un pivot dentar? Află că durata de viață a acestuia depinde atât de modul de realizare a tratamentului, cât și de igiena orală. Dacă tratamentul este realizat corect, pivotul poate rezista ani buni, chiar și o viață, dar este important să acorzi o atenție deosebită periajului zilnic și să nu amâni controalele regulate la stomatologie.
Pe final, îți reamintim că alegerea celui mai bun plan de tratament ține doar de expertiza medicului. Dacă și tu te confrunți cu carii profunde, fracturi sau alte traumatisme, este recomandat să programezi cât mai rapid o întâlnire cu specialiștii. Vom analiza cazul tău și vom decide împreună dacă ai nevoie de un pivot dentar pentru a-ți salva rădăcina naturală a dintelui.