Periajul corect al dinților: Ghid complet

Știi deja cât de important este să te speli zilnic pe dinți. Ai tot auzit povești cu zâna măseluță în copilărie, nu? Și până la urmă, mesajele sunt peste tot: la TV, în online, în cercul de prieteni și, evident, la medici. Unde te poziționezi? Chiar știi cum se realizează corect periajul dentar? Igiena orală trebuie să reprezinte o prioritate pentru tine și pentru familia ta. Prin periaj, se elimină placa bacteriană, diminuându-se riscul de a se forma tartru. Dacă nu te speli pe dinți, dimineața și seara, aceste depuneri cauzate de resturile alimentare care intră în contact cu bacteriile din gură vor conduce în timp la probleme serioase.
Periajul incorect conduce la carii dentare. De aici la inflamații și tot așa. Spălatul pe dinți nu se face pe grabă. Ia-ți câteva minute pentru tine, citește acest articol și învață cum se realizează periajul corect al dinților.
Cum se realizează un periaj corect al dinților?
Înainte de toate, trebuie să știi că un periaj dentar corect durează cel puțin două minute. Te-ai cronometrat vreodată? Să știi că, potrivit statisticilor, nu mulți adulți respectă regula celor 120 de secunde. De aici prima problemă. Iată care sunt pașii:
Folosește ață dentară
Ața dentară nu ar trebui să lipsească din rutina de îngrijire orală, dar adevărul este că, de cele mai multe ori, lipsește cu desăvârșire. Află că ața dentară poate ajunge în spații foarte înguste, între dinți, acolo unde periuța normală nu poate ajunge. Curăță fiecare dinte cu mișcări ușoare pentru a nu răni gingia și bucură-te de rezultate! Prin folosirea regulată, măcar la periajul de seară, vei elimina cu mult riscul bolilor gingivale.
Pregătește pasta și periuța de dinți
Pasta de dinți se alege în funcție de preferințe sau, cel mai bine, la recomandarea medicului. Mergi la orice clinică dentară în București și lămurește-te! Mulți pacienți au nevoie, de exemplu, de o pastă de dinți cu fluor. Alții, care sunt sensibili, poate au nevoie de o pastă de dinți pentru gingii ușor inflamabile sau pentru una fără arome. După ce ai terminat cu ața dentară, urmează pasul în care umezești periuța și aplici un strat subțire din pasta de dinți aleasă – cea potrivită nevoilor tale.
Periajul dentar
Odată ce vei citi următoarele rânduri, îți vei da seama unde greșești. De ce? Pentru că periajul dentar nu se realizează așa, la întâmplare. Iată cum arată tehnica de periaj, integrată în rutina ta completă:
- Curăță măselele de sus, timp de 20 de secunde, cu mișcări circulare și scurte. Ține periuța la un unghi de 45° spre gingie;
- Întoarce periuța și curăță bine exteriorul dintelui – de la gingie spre vârf;
- Continuă mișcarea, în sensul acelor de ceasornic, până ajungi în cealaltă parte și repetă pentru suprafețele interioare;
- Nu uita să cureți dinții din față și pe partea din spate, cu aceleași mișcări blânde;
- Curăță suprafețele cu care muști. Premolarii și molarii sunt cei mai expuși forțelor masticatorii;
- Finalizează prin a peria limba, obraji și cerul guri. Așa te asiguri că toate bacteriile vor fi eliminate. La fel și mirosurile neplăcute.
- Nu uita să folosești periuța de dinți cu blândețe. Dacă apeși prea tare în timpul periajului, te vei irita și, eventual, vei răni gingiile. [1]
Clătește-ți gura
Așteaptă câteva secunde până să îți clătești gura, asta dacă vrei să te bucuri de efectele substanțelor precum fluorul. Poți scuipa excesul de pastă de dinți și după ce aștepți puțin poți clăti cu apă.
Folosește apă de gură și duș bucal
Pentru o rutină completă, se recomandă dușul bucal și apa de gură. Dușul bucal elimină resturile alimentare, cele prinse în spații înguste, iar apa de gură te ajută să elimini bacteriile și să menții o respirație frumos mirositoare. Așteptă puțin după periaj și clătește-ți apoi gura cu apă de gură. Ar fi fine să nu consumi nimic timp de 30 de minute.
Foarte important – Pentru a-ți proteja dinții, nu îi peria imediat după ce ai consumat alimente sau băuturi care conțin mulți acizi. Exemplele includ băuturile răcoritoare, cum ar fi sifonul și băuturile pentru sportivi, bomboanele acre, sucurile de citrice și fructele citrice. Acidul din acestea poate înmuia smalțul. [2]
Tipuri de periuțe de dinți
Știai că există mai multe tipuri de periuțe de dinți? Alegerea potrivită pentru tine poate schimba cu mult rezultatul. Așa că, la următorul control stomatologic ai putea să ceri mai multe detalii.
Periuțele de dinți manuale
Sunt periuțele de dinți clasice, pe care le cunoaștem cu toții. Se găsesc în diverse forme, atât în farmacii, cât și în supermarket-uri ori alte magazine fizice sau online și, de regulă, au prețuri accesibile. În funcție de dimensiune și duritate acestea se împart în:
- Periuțe moi sau soft: Sunt ideale pentru pacienții cu dinți și gingii inflamate;
- Periuțe medium: Sunt recomandate pacienților adulți cu dinți sănătoși;
- Periuțe dure: Nu se recomandă, în general, deoarece pot provoca leziuni serioase.
Periuțele electrice
Tot mai populare în ultimii ani, periuțele electrice funcționează după conceptul atingerii de buton. Aceste periuțe pot facilita o curățare eficientă, mai ales pentru cei care au dificultăți în menținerea unei tehnici corecte. Sunt ideale pentru copii și vârstnici și, bineînțeles, pentru cei care vor să obțină o curățare rapidă, cu rezultate excelente. Partea și mai bună este că noile modele sunt prevăzute cu senzori și funcționează la pachet cu o aplicație mobilă care îți ghidează toată rutina. Unii oameni consideră că este mai ușor să își curețe bine dinții cu o periuță de dinți electrică. [3]
Periuțele interdentare
Acestea sunt concepute special pentru a curăța zonele greu accesibile. Sunt mici – cilindrice sau conice, deosebit de utile pentru persoanele cu spații interdentare mari și pentru pacienții care suferă de parodontoză.
Periuțele speciale
Pe lângă toate acestea, există și periuțe speciale, concepute pentru anumite nevoi. Cele mai bune exemple sunt:
- Periuțele pentru copii: Sunt mult mai mici și mai moi;
- Periuțele ortodontice: Sunt concepute pentru persoanele care urmează un tratament cu aparat dentar fix;
- Periuțe unghiulare: Concepute pentru a curăța mai bine zona molarilor posteriori.
Cât de des se schimbă periuța de dinți?
Periuța de dinți clasică și capetele periuțelor de dinți electrice se schimbă la 3 luni. Pe de altă parte, dacă cel mic e curios să afle cât timp se schimbă periuța de dinți, pentru el am avea un alt răspuns. Mai concret, există câteva situații care impun înlocuirea periuței de dinți mai devreme de cele 3 luni. Aici ne referim la:
- Schimbarea periuței după o răceală puternică sau după o infecție orală;
- Schimbarea periuței dacă aceasta a fost lăsată într-un loc contaminat;
- Schimbarea periuței dacă dinții sunt tociți.
Reține că, în cazul copiilor, periuța de dinți se schimbă des, la 1-2 luni. De asemenea, se recomandă și schimbarea periuței de dinți după igienizarea profesională.
Consecințele și afecțiunile cauzate de periajul incorect
Vorbim în continuare despre consecințe și afecțiuni cauzate de periajul incorect. Citește cu atenție rândurile următoare pentru a înțelege cât de important este să menții igiena orală corectă.
Consecințele periajului incorect
- Îndepărtarea ineficientă a plăcii bacteriene – În timp se va forma tartru și un mediu propice dezvoltării bacteriilor;
- Leziuni la nivelul gingiilor – În timp se vor retrage gingiile, vor apărea inflamațiile și sângerările gingivale;
- Eroziunea smalțului dentar – Smalțul erodat este mult mai predispus la carii;
- Halitoză – Placa bacteriană și resturile alimentare produc mirosul neplăcut din gură.
Afecțiunile cauzate de periajul incorect
- Cariile dentare – Se formează atunci când bacteriile produc acizii responsabili cu distrugerea smalțului;
- Gingivită – Este o afecțiune inflamatorie cauzată de acumularea plăcii bacteriene;
- Parodontita – Este o formă avansată de boală gingivală, care duce în timp la pierderea dinților;
- Sensibilitate dentară – Este rezultatul eroziunii smalțului, ceea ce înseamnă disconfort în contactul cu alimentele reci, fierbinți, dulci sau picante.
Așadar, periajul incorect poate avea consecințe grave asupra sănătății orale. Cere mai multe informații despre tehnica de periaj la următoarea vizită medicală.
Întrebări frecvente
Periuța electrică este mai bună decât cea manuală?
Poți folosi cu încredere ambele variante. Cea electrică este apreciată deoarece curăță mai rapid și este ideală pentru copii sau pentru persoanele cu mobilitate redusă.
Trebuie să mă spăl pe dinți după fiecare masă?
Nu este obligatoriu, dar clătirea cu apă și periajul de două ori pe zi sunt esențiale. – dimineața și seara, înainte de culcare.
Este dăunător periajul prea des?
Da, surprinzător sau nu, periajul obsesiv poate uza smalțul și irita gingiile.
Ce se întâmplă dacă nu mă spăl pe dinți o zi?
Se acumulează placă bacteriană și crește riscul de carii și inflamații.
Periajul elimină riscul apariției cariilor?
Nu complet, dar reduce semnificativ acest risc.
Bibliografie
[1] Heidi Godman (2024, September 7) What’s the right way to brush your teeth?, www.health.harvard.edu, https://www.health.harvard.edu/blog/whats-the-right-way-to-brush-your-teeth-202211232854
[2] Mayo Clinic (2023, July 27) When and how often should you brush your teeth?, https://www.mayoclinic.org/, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/brushing-your-teeth/faq-20058193
[3] NHS (2022, February 15) How to keep your teeth clean, https://www.nhs.uk/, https://www.nhs.uk/live-well/healthy-teeth-and-gums/how-to-keep-your-teeth-clean/