Mușcătura inversă: Cum poți corecta ocluzia inversă?

muscatura ocluzie inversa

Dacă nu ți s-a spus până acum, e momentul să afli că mușcătura incorectă a dinților influențează direct starea de sănătate a zâmbetului tău. Pentru că de cele mai multe ori nu este o problemă ușor de remarcat de către partenerul de conversație, mulți pacienți preferă să nu facă nimic în acest sens. Partea și mai neplăcută este aceea că o astfel de problemă apare încă din copilărie, atunci când dinții cresc, iar părinții nu merg cu cei mici la un consult de specialitate.

Nu e o rușine să porți aparat dentar, mai ales acum când, grație tehnologiei, există o mulțime de variante disponibile în cabinet. Mușcătura inversă trebuie și poate fi corectată. Trebuie doar să ceri ajutorul specialiștilor. Află mai multe detalii din acest articol.

Ce este ocluzia inversă?

Prin ocluzie inversă ne referim la o închidere anormală a dinților atunci când cele două maxilare se unesc. Dacă în mod normal, dinții de sus se suprapun ușor peste cei inferiori, în cazul de față ocluzia este inversată. Din fericire, această problemă poate fi corectată cu ajutorul specialiștilor, alegând unul dintre cele mai potrivite tipuri de aparate dentare. Iată și câteva simptome care ar trebui să te trimită cât mai rapid la un specialist:

  • Disconfort sau durere la nivelul maxilarelor;
  • Tensiune musculară;
  • Uzura anormală a dinților;
  • Dificultăți în a pronunța anumite cuvinte;
  • Dificultăți în a deschide sau a închide gura.

Tipuri de ocluzie inversă

În urma controlului de specialitate, echipa medicală îți poate recomanda un aparat dentar pentru corectarea mușcăturii fie că malocluzia afectează total dantura ori doar o parte din această. Pentru a înțelege mult mai bine riscurile la care te expui dacă nu ceri ajutor de specialitate, clasificăm ocluzia inversă în două mari categorii și analizăm pe rând consecințele.

Mușcătura inversă anterioară

Pacienții cu mușcătură inversă anterioară pot observa, dacă se uită în oglindă, că dinții frontali din partea de jos (incisivii și caninii) se suprapun peste cei din partea de sus. Pe lângă faptul că o astfel de problemă afectează estetica zâmbetului, pe termen lung, poate influența negativ masticația și dicția.

Mușcătura inversă posterioară

În acest caz, premolarii și molarii inferiori se suprapun peste cei superiori. O astfel de problemă conduce în timp la uzura prematură a dinților, la mari dificultăți de masticație și probleme cu dicția.

Care sunt cauzele mușcăturii inverse?

Cauzele mușcăturii inverse pot fi de mai multe feluri, de la genetică până la diferiți factori de mediu. Important este să acționăm rapid, mai ales că în cabinetele medicilor ortodonți există atât posibilitatea de a opta pentru aparatul dentar la copii, cât și la adulți. Detaliem mai jos cauzele:

  • Factori genetici: Un bun exemplu aici poate fi prognatismul mandibular –  atunci când mandibula este mai mare decât maxilarul;
  • Factori de mediu: Obiceiul de a întrerupe limba între arcade, de a ține buza între dinți sau de avansa constant mandibula, de a suge degetul sau de utiliza pe termen lung biberonul;
  • Modificări apărute în primii ani de viață sau mai târziu: erupția dentară, traumatisme sau leziuni la nivelul maxilarelor.

Metode de corectare a ocluziei inverse

Problemele de ocluzie dentară se pot rezolva doar în cabinetul stomatologic. Nu există remedii pe care le poți încerca acasă. Așadar, în urma consultației, echipa medicală îți va propune cel mai bun plan de tratament.

Tratament nonchirurgical

Medicul realizează un camuflaj ortodontic pentru a modifica decalajul dintre cele două arcade. Acest tratament se va realiza doar după ce echipa medicală va stabili cu exactitate cauza mușcăturii inverse.

Tratament chirurgical

E mult mai ușor să corectezi mușcătura în copilărie. Mai târziu, când oasele maxilare s-au dezvoltat complet, se poate impune un tratament chirurgical. Practic, echipa medicală va poziționa dinții corect prin intervenție chirurgicală, urmând să se recomande purtarea aparatului dentar.

Tratament ortodontic

Deși se poate recomanda un aparat dentar la adulți, este de preferat ca astfel de probleme să se rezolve timpuriu. Totuși, vârsta nu reprezintă un impediment. Trebuie doar să te aștepți la o perioadă mai îndelungată de tratament.

De la ce vârstă este recomandată corectarea ocluziei inverse

Ocluzia deschisă poate fi corectată la orice vârstă, mai ales în primii ani de viață. Este important ca fiecare părinte să privească cu responsabilitate dințișorii de lapte. Chiar dacă aceștia nu rămân definitiv pe arcade, dictează modul în care vor crește dinții permanenți. Astfel, se recomandă o vizită la medicul ortodont încă din primii ani de viață. E mult mai confortabil și ușor să rezolvăm o astfel de problemă la vârste fragede. Dezvoltarea completă a maxilarelor este un factor decisiv în calitatea rezultatelor.

Riscuri asociate cu mușcătura inversă

Chiar dacă mulți privesc mușcătura inversă ca pe o problemă estetică minoră, pe termen lung, aceasta poate conduce la complicații. Cele mai importante sunt:

  • Dificultăți la masticație;
  • Dificultăți la vorbire;
  • Uzura prematură a dinților;
  • Dureri de cap;
  • Probleme cu respirația;
  • Dezvoltarea anormală a oaselor (maxilar și mandibulă);
  • Scăderea stimei de sine;
  • Dureri articulare.

Așadar, ocluzia inversă poate fi identificată încă din primii ani de viață și este ideal să se intervină la timp. Cere ajutorul specialiștilor pentru a evita complicațiile!

Data articol: 4 octombrie 2024 (ultima actualizare: 16 ianuarie 2025)
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te