Mușcătura corectă a dinților. Cum arată și de ce este importantă

muscatura corecta a dintilor

Te-ai întrebat vreodată care este legătura dintre mușcătura corectă a dinților și starea ta generală de sănătate? Chiar dacă pare un subiect mai puțin important, e nevoie doar de o vizită la clinica stomatologică pentru a înțelege cât de important este acest aspect.

O mușcătură corectă asigură funcționalitatea danturii, dar și estetica de care oricine are nevoie. În caz contrar, ai nevoie de ajutor de specialitate. Mai concret, medicul ortodont îți va recomanda un aparat dentar. Mai multe detalii despre cum arată și de ce este importantă mușcătura corectă poți afla din acest articol. Citește-l până la final!

Cum arata mușcătura corecta a dinților?

Mușcătura dentară poate fi numită și ocluzie dentară și înseamnă atingerea dintre dinții de sus și cei de jos. Putem recunoaște chiar și în oglindă o ocluzie corectă după 3 repere: maxilarul cuprinde mandibula atunci când se închide gura, în zona măselelor, dinții de sus îi ating pe cei de jos, în partea vizibilă (partea din față), dinții de sus se află în fața celor de jos. Detaliem chiar acum:

Alinierea corectă a dinților

Spuneam că dinții superiori se suprapun peste cei inferiori. Astfel, forțele masticatorii se distribuie în mod uniform, protejând dinții de uzura excesivă. În același timp, obrajii sunt protejați, la fel și buzele. Reține că e important ca măselele din partea de sus să se încadreze în șanțurile măselelor din partea de jos.

Lipsa spațiilor și aglomerărilor

Distribuirea corectă a forțelor masticatorii este dată și de lipsa spațiilor interdentare sau aglomerărilor. Pe lângă acest aspect, o astfel de problemă poate conduce în timp la imposibilitatea de a-ți curăța corect dinții.

Funcționalitate

Pe lângă prevenirea uzurii dinților, o ocluzie corectă contribuie la o bună digestie. Dacă procesul de masticație se realizează corect, putem reduce din start problemele digestive. În plus, s-a dovedit de foarte multe ori că una dintre cauzele durerilor de cap și a problemelor articulare este ocluzia incorectă.

Aliniere estetică

Cine nu iubește să zâmbească, să se bucure la maximum de momentele frumoase? O aliniere simetrică a dinților înseamnă un zâmbet armonios și deosebit de estetic. Ce înseamnă simetrie? E simplu: dinții trebuie să fie aliniați pe arcadă, nu în afara acesteia.

De ce este importantă o mușcătură corectă

O mușcătură sau o ocluzie corectă este ideală atât pentru sănătatea orală, cât și pentru calitatea vieții, pentru starea ta de bine. Iată care sunt principalele 4 motive:

  • Funcționalitate: Dacă dinții sunt aliniați perfect pe arcadă, alimentele vor fi mestecate, înghițite și digerate corespunzător;
  • Sănătate orală: Dacă dinții sunt corect aliniați, se previne acumularea de tartru și uzura excesivă;
  • Estetică: E lesne de înțeles că dinții frumoși și corect aliniați conferă un zâmbet armonios;
  • Prevenirea problemelor de sănătate: Există o serie de probleme asociate cu ocluzia incorectă, de la dureri de cap până la alte afecțiuni. Vom detalia undeva mai jos în acest articol.
aparat dentar pentru corectarea muscaturii

Cum poți corecta o mușcătură incorectă

Doar un medic ortodont îți poate recomanda un aparat dentar pentru corectarea mușcăturii, în urma unui consult de specialitate. Astfel, primul pas către un zâmbet perfect este acela de a programa o întâlnire cu specialiștii. În funcție de complexitate cazului, medicul îți va recomanda cea mai bună opțiune de tratament. Vestea bună este că medicina a evoluat atât de mult încât există o rezolvare pentru fiecare caz în parte. Atenție, planul de tratament diferă în funcție de natura problemei și de complexitatea cazului. Nu te aștepta să primești aceleași recomandări pe care le-a primit și un membru apropiat al familiei pentru o problemă similară! Iată care sunt principalele opțiuni de corecție:

Aparat dentar

Cum există mai multe tipuri de aparate dentare, în urma consultului, ți se va recomanda cea mai bună opțiune. Rolul acestor aparate este de a-ți oferi o dantură sănătoasă și estetică. Atenție, durata purtării aparatului dentar se stabilește doar de către echipa medicală. În schimb, pacientul alege dacă preferă un aparat dentar mai discret (din ceramică, de exemplu) sau unul clasic ori colorat.

Există și posibilitatea de a purta un aparat dentar mobil, doar că aici depinde de complexitatea cazului. De regulă, aparatele dentare mobile, cele invizibile, care se scot din gură înainte de masă, sunt recomandate în cazul corecțiilor ușoare.

Elastice pentru corectarea ocluziei incorecte

În cazul tratamentului cu aparat dentar fix, se recomandă purtarea elasticelor. Acestea se atașează pentru a exercita o presiune constantă asupra dinților și pentru a menține oasele maxilare în poziția corectă. Și în acest caz, durata purtării elasticelor este recomandată doar de către medic. Nu uita că fiecare pacient are propriile particularități, deci tratamentul cu aparat dentar diferă categoric de la o persoană la alta.

Gutiera de contenție

După finalizarea tratamentului ortodontic, se recomandă o gutieră de contenție. Scopul purtării acesteia este de a menține dinții în poziția adusă de aparatul dentar. Inițial se poartă tot timpul, iar spre final, se recomandă purtarea acesteia doar pe timp de noapte. O să ți se explice totul în cabinet, atunci când vei primi primul set de gutiere. Atenție, acestea se schimbă la un interval de timp stabilit de către echipa medicală.

Tratament chirurgical

În cazuri mult mai complexe, se recomandă un tratament chirurgical – o intervenție care are drept scop repoziționarea oaselor maxilare și mandibulei. După intervenție, se recomandă purtarea aparatului dentar.

Probleme comune asociate cu o mușcătură incorectă

Din păcate, o mușcătură incorectă sau o malocluzie poate conduce în timp la o serie de probleme. Printre cele mai frecvente, regăsim următoarele:

  • Disconfort la masticație;
  • Disconfort în timpul vorbirii;
  • Probleme cu dicția;
  • Modificarea fizionomiei;
  • Dificultăți în a realiza o igienă corectă;
  • Predispoziție la carii și alte afecțiuni gingivale;
  • Dureri de cap;
  • Afecțiuni temporo-mandibulare.

Tipuri de mușcături incorecte

Știai că există mai multe tipuri de mușcături incorecte? E important să le recunoști, să conștientizezi riscurile la care te expui și să ceri ajutorul profesioniștilor. Malocluzia poate fi corectată chiar și la adulți. Trebuie doar să înțelegi care sunt riscurile la care te expui și cât de importantă este sănătatea orală.

Mușcătura inversă

Una dintre cele mai comune probleme cu care pacienții ajung la cabinet este mușcătura inversă. Dacă în mod normal, dinții de pe arcada de sus ar trebui să îi acopere ușor pe cei din partea de jos, regula se schimbă în cazul de față și nu într-un sens bun. Mandibula se află mai în față decât maxilarul, ceea ce înseamnă că dinții de jos sunt poziționați în fața celor de sus. Practic, poziția acestora este inversată. Nu este o problemă fără rezolvare. Ți se va recomanda aparat dentar pentru o anumită perioadă.

Mușcătura adâncă

Da, în mod ideal, dinții din partea de sus se suprapun ușor peste cei din partea de jos, iar măselele se ating perfect. În cazul de față, mandibula este poziționată mult mai în față, deci dinții din partea de sus sunt cu mult mai în fața celor din partea de jos. S-ar putea să fii conștient de această problemă, dar un medic ortodont îți va recomanda imediat un plan de tratament.

Mușcătură deschisă

Mușcătura deschisă poate fi recunoscută ușor dacă te duci chiar acum în fața oglinzii. În cazul de față, dinții frontali din zona superioară nu intră deloc în contact cu cei frontali din zona inferioară. Mai concret, atunci când închizi gura, dinții de sus se ating cu cei de jos doar în spate, în zona măselelor. În schimb, în partea din față rămâne o zonă deschisă.  

Cauzele mușcăturii incorecte

Pentru mulți părinți, dinții de lapte nu reprezintă un factor de interes. Percepția părinților și bunicilor noștri este una cât se poate de greșită – dinții de lapte cad și apoi cresc cei sănătoși. La modul general, așa este doar că, felul în care erup primii dințișori va influența direct poziția dinților definitivi. Din acest motiv se recomandă ca părinții să meargă cu cei mici la stomatologie încă din primii ani de viață. Imaginează-ți cât de ușor ți-ar fi fost ție să nu mai porți aparat dentar acum pentru că ai purtat, pe o scurtă perioadă, în copilărie. Trecem acum la cauze și le notăm pe cele mai importante. Iată de ce s-ar putea să suferi de malocluzie:

  • Factori genetici: Nu ne putem pune împotriva geneticii, dar putem corecta astfel de probleme timpuriu;
  • Dezvoltare anormală: Există posibilitate ca oasele maxilare să se dezvolte anormal. De aceea insistăm asupra controalelor;
  • Obiceiuri nesănătoase: Rosul unghiilor, rosul creioanelor, suptul degetului sau al biberonului pe termen lung sunt obiceiuri nesănătoase, oricât de inofensive ar părea la prima vedere;
  • Pierderea prematură a primilor dințișori: Un astfel de scenariu ar trebui să trimită de urgență părinții la stomatologie. Pe termen lung, cei mici ar putea avea de suferit;
  • Traumatisme: Fracturi sau alte luxații trebuie tratate cu responsabilitate. Dacă ai trecut recent printr-un astfel de episod, ar fi cazul să apelezi la ajutorul specialiștilor.

Așadar, o mușcătură corectă contribuie atât la o bună sănătate orală, cât și la estetica zâmbetului. Pentru a corecta malocluiza, medicii recomandă, de cele mai multe ori, aparate dentare fixe sau mobile. Rolul acestora este de a pune presiune asupra dinților pentru a-i aduce în poziție corectă. Nu amâna corectarea mușcăturii! Pe termen lung, o astfel de problemă se poate agrava, facilitând apariția unor complicații grave.

Data articol: 4 octombrie 2024 (ultima actualizare: 16 ianuarie 2025)
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te