6 mituri in stomatologie – interviu cu Dr. Claudiu Lupascu

dental stomatologie

Revista TABU: Ca orice alt domeniu al medicinei si stomatologia este plina de mituri, dezvoltate in timp dintr-o intelegere gresita a acestui domeniu sau dintr-o interpretare eronata a unor experiente traite.

Noi demontam aici doar cateva dintre ele, insa lista lor este cu siguranta mai lunga, asa incat recomandarea noastra este sa apelati la stomatologul dumneavoastra ori de cate ori aveti dubii si vreti sa aflati care este adevarul in ceea ce priveste un anumit aspect din aria stomatologiei.

Nu uitati ca sanatatea orala o poate influenta pe cea a intregului organism. Nu lasati miturile eronate care au aparut de-a lungul timpului sa va impiedice sa beneficiati de tratamentul corect la momentul potrivit.

Top mituri in stomatologie

Dr.Claudiu Lupascu: Cele mai frecvente mituri pe care le-am intalnit in cariera de stomatolog si in care multi dintre pacienti cred sunt: detartrajul iti strica dintii, daca mi-am scos nervul nu o sa ma mai doara dintii, o sa-mi pierd dintii pentru ca am parodontopatie, mi-am imbracat dintii si nu mai trebuie sa ma spal pe dinti, analgezicele ma pot scapa de durerea de dinti si extractia dentara este foarte dureroasa. Inainte de a le lua pe fiecare in parte sa le demontam, tin neaparat sa precizez ca toate aceste ipoteze sunt false.

Mit 1: Detartrajul strica dintii

Detartrajul nu strica dintii, intrucat acesta este o procedura stomatologica prin care se indeparteaza tartrul, adica placa bacteriana si resturile alimentare din cavitatea bucala, fara a se interveni in niciun fel asupra dintilor. Tartrul este responsabil in cea mai mare proportie de halena bucala (mirosul neplacut al respiratiei) si de aparitia bolilor parodontale, deci indepartarea lui nu poate decat sa ajute la mentinerea sanatatii dentare.

Exista, intr-adevar, posibilitatea ca dupa o astfel de procedura sa apara o usoara sensibilitate dentara, dar aceasta va disparea dupa cateva zile. Recomandam evitarea consumului de alimente si lichide calde sau reci si utilizarea unei paste de dinti cu fluor.

Mit 2: Tratamentul endodontic duce la lipsa durerii la nivelul dintelui tratat

Tratamentul endodontic (scoaterea unui nerv) al unui dinte va duce la lipsa perceptiei durerii la nivelul dintelui respectiv, insa, de multe ori, durerea pe care pacientul o simte in dreptul unui dinte poate sa fie cauzata de alte afectiuni din sfera oro-maxilo-faciala, iar simpla indepartare a nervului unui dinte nu va face ca aceasta durere sa inceteze.

Pentru corecta diagnosticare a afectiunii care genereaza durerea respectiva, este intotdeauna bine sa va adresati unui medic stomatolog. Nu uitati ca stabilirea unui diagnostic este prima etapa in tratarea oricarei afectiuni, indiferent de natura acesteia.

Mit 3: Parodontoza nu se poate trata

Parodontoza reprezinta, intr-adevar, forma avansata de imbolnavire tesuturilor care sustin dintii (osul si gingia). Parodontoza se poate opri din evolutie prin instituirea tratamentului, prin invatarea, exersarea si practicarea unei igiene riguroase.

Tratamentul in parodontoza este complex si variaza in functie de fazele bolii, de la un simplu detartraj pentru indepartarea factorului favorizant numarul 1, respectiv tartrul, pana la interventii chirurgicale de aditie osoasa si reconstructie a tesuturilor afectate. Daca se urmeaza insa tratamentul si sfaturile medicului stomatolog, sansele de reusita pot fi foarte mari.

Nu trebuie nici sa va temeti ca tratarea parodontozei va presupune neaparat efecturarea unor proceduri invazive. De exemplu, ca alternativa la chirurgia parodontala cu lambou in cazurile avansate, recomandam tratamentul Parodontal Laser (LLL) – o procedura minim invaziva ce stimuleaza regenerarea tesuturilor parodontale prin activarea celulelor proprii organismului si reatasarea gingiei de dinti.

Tabu_septembrie_pag93

Mit 4: Mi-am imbracat dintii, deci nu mai trebuie sa ma spal pe dinti

Niciun alt mit nu este mai nociv decat acesta. Dintii cu lucrari – fie ele coroane, fatete sau incrustatii dentare – trebuie ingrijiti la fel de mult, daca nu chiar mai mult decat dintii naturali. Lipsa igienei va favoriza dezvoltarea placii bacteriene si a tartrului, lucru care va duce la aparitia patologiei parodontale si la compromiterea suportului lucrarii respective. Asa ca ata dentara, periuta de dinti si apa de gura trebuie folosite de cel putin doua ori pe zi, indiferent daca aveti sau nu lucrari dentare. Nu neglijati nici importanta controlului stomatologic periodic

Daca aveti intrebari legate de tehnica de periaj corecta, modul de folosire a atei dentare ori tipul de periuta de dinti sau pasta de dinti pe care ar trebui sa le utilizati, nu ezitati sa i le adresati medicului dumneavoastra stomatolog. Acesta va poate ajuta sa va stabiliti o rutina de ingrijire a dintilor si gingiilor care sa va ajute sa aveti un zambet frumos si sanatos.

Mit 5: Analgezicele ma pot scapa de durerea de dinti

Analgezicele ma pot scapa de durerea de dinti – poate fi o solutie o data, insa cu siguranta nu este una viabila pe termen lung. Analgezicele pot rezolva pe moment durerea, insa nu vor elimina si cauza acesteia. Atata vreme cat cauza durerii nu este depistata si inlaturata, durerea va reveni, existand posibilitatea inrautatirii situatiei de la un episod la altul. Si, pe masura ce durerea devine din ce in ce mai intensa, nici analgezicele nu isi vor mai face efectul.

In concluzie, daca vreti sa scapati definitiv de durerea de dinti, singura solutie la care puteti apela este sa va mergeti la un control stomalogic pentru a afla care este cauza durerii si pentru a putea beneficia de tratamentele dentare de care aveti nevoie.

Mit 6: Extractia dentara este foarte dureroasa

Aceasta era o realitate acum 30 sau 40 de ani, mai ales in perioada cand anestezicele erau o raritate. Insa stiinta stomatologica a evoluat foarte mult, atat din punctul de vedere al tehnicilor folosite, cat si din punctul de vedere al instrumentelor utilizate. 

Asa incat acum vorbim despre extractia atraumatica a unui dinte ca fiind cea mai buna modalitate de scoatere a acelui dinte pentru ca lezeaza cel mai putin osul alveolar, protejandu-l de trauma in vederea unui viitor implant.

Anestezia dentara reprezinta si ea un instrument foarte util, care poate transforma vizita la dentist intr-o experienta mult mai confortabila, nu doar atunci cand vine vorba de extractii dentare, ci si de alte proceduri stomatologice. Tipul de anestezie care se va folosi se stabileste in functie de particularitatile fiecarui caz, tinandu-se cont de mai multi factori. De regula, pentru extractii dentare se apeleaza la anestezia locala, topica sau prin infiltratii.[1]

Asadar, daca teama de durere v-a facut pana in prezent sa amanati vizita la stomatolog, va asigur ca extractiile dentare au incetat de mult timp sa mai reprezinta o experienta dureroasa.

Concluzia este simpla – nu credeti in mituri! Cereri sfatul profesionistilor, caci ei vor sti cel mai bine ce vi se potriveste. Si aveti grija de zambetul dumneavoastra – este cel mai de pret accesoriu pe care il puteti avea!

Dr. Claudiu Lupascu, medic specialist in Implantologie, Parodontologie, Stomatologie Generala, Radiodiagnostic Dentar

Surse de informare: 

  1. Ghoshal, Malini. „What You Need to Know about Dental Anesthesia” Healthline Media, 13 Dec. 2019, www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/dental-anesthesia#side-effects.

Dr. Claudiu Lupascu medic specialist in Implantologie, Parodontologie, Stomatologie Generala, Radiodiagnostic Dentar,
Data articol: 1 octombrie 2014
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te