INTERVIU DR. CLAUDIU LUPASCU, LLL DENTAL – RESTART ECONOMY
Vom fi grav afectați din cauza scăderii încasărilor la zero
Dr. Claudiu Lupascu este fondatorul clinicii dentare LLL Dental si medicul coordonator al acesteia. In prezent, activitatea clinicii sale este inchisa conform ordonantelor militare emise de Guvern. Anul trecut, aceasta a generat o cifră de afaceri de 980.000 de euro si a avut 30 de angajati. Pentru 2020, Dr. Lupascu se asteapta la o contractie de 40% din cifra de afaceri si nu este foarte optimist in privinta profitului: “nu ne dorim decat să fie o pierdere suportabila”.
Am discutat cu Dr. Claudiu Lupașcu despre impactul pe care il va avea criza actuala asupra activitatilor clinicii sale si ce masuri considera acesta ca ar trebui implementate de Guvernul Orban, dar si ce ar trebui sa faca ceilalti antreprenori pentru a minimiza efectele economice ale pandemiei de coronavirus.
Vom fi grav afectati din cauza scaderii încasarilor la zero pe perioada in care suntem inchisi prin ordonanta militara. Si dupa redeschidere urmeaza o scadere drastica a incasarilor, comparativ cu anul trecut. Privim cu speranta anul ce vine, caci acesta poate ne va face mai puternici si mai intelepti. Mai prosperi, nici vorba!
Dr. Lupascu se asteapta ca oamenii sa evite să mearga la cabinetele de stomatologie imediat dupa ridicarea starii de urgenta si relaxarea restrictiilor datorita perceptiei, nejustificate in opinia sa, referitoare la posibilitatea contaminarii cu coronavirus: “in cabinetele stomatologice serioase esti mai in siguranta decat in magazine, mijloace de transport, loc de munca. La noi se face pana si sterilizarea aerului după fiecare pacient”.
Colegii nostri sunt cea mai pretioasa resursa pe care am acumulat-o cu greu de-a lungul anilor si nu renuntam la ei asa usor!
Care sunt motivele pentru care redresarea economica in domeniul clinicilor stomatologice se va face cu dificultate, in opinia Dr. Lupașcu:
- Cresterea cheltuielilor si investitiilor in aparatura si consumabile pentru asigurarea sigurantei actului medical;
- Scăderea puterii de cumparare a populatiei;
- Orientarea pacientilor spre rezolvarea problemelor urgente si amanarea celorlalte;
- Lipsa de timp a pacientilor cu posibilităti crescute, implicati in situatii de criza la randul lor;
- Datorita noilor conditii, pregatirea personalului si a incaperilor si echipamentelor dureaza mai mult inaintea fiecărui pacient, astfel ca vor fi tratati mai putini pacienti intr-un interval de timp dat.
Ce masuri ar trebui să adopte Guvernul si mediul privat în opinia Dr. Claudiu Lupașcu
Dr. Lupascu crede ca masurile Guvernului trebuie sa includa un acces mult largit si simplificat radical la fonduri europene nerambursabile pentru IMM-uri, ridicarea graduala a restrictiilor in toate domeniile, cu pastrarea ajutorului pentru angajatii firmelor aflati în somajul tehnic. “Treptat se poate restrange si acest ajutor in mai multe etape, pe masura ce economia reporneste. Spre exemplu, statul poate suporta indemnizatia de somaj tehnic pentru maxim 75% dintre angajatii firmelor inca 2 luni după incetarea starii de urgenta, apoi doar pentru maxim 50% in urmatoarele 3 luni”, este de parere Dr. Claudiu Lupascu. De asemenea, executivul nu trebuie să renunte la investitii, sa lase banii sa se rostogoleasca in economie, considera acesta.
In ceea ce priveste mediu privat, Dr. Lupascu le recomanda antreprenorilor sa prioritizeze protectia angajatilor si a clientilor fata de posibilitatea infectarii cu coronavirus si implementarea unui nou mod de a gandi toate fluxurile de business care sa tina cont de noile pericole si teama pe care o creaza ele. Un alt sfat este adoptarea unei atitudini de corectitudine si promptitudine în plati, dar si in privinta incasarilor. Disponibilizarea personalului trebuie să fie privita ca ultima si cea mai nefericita solutie de salvare, considera acesta. Interviul a fost acordat pentru Digital Business (https://digital-business.ro/).