IMPORTANTA CURATARII INTERDENTARE

tuburi pasta de dinti

Statisticile arata ca romanii nu sunt prietenosi cu instrumentele de baza pentru igiena orala – conform cifrelor de vanzari de anul trecut, un roman cumpara un tub de pasta de dinti pe an si isi schimba periuta o data la doi ani – ceea ce plaseaza restul „recuzitei” pentru o dantura sanatoasa, precum si vizitele periodice la medicul stomatolog intr-un punct destul de indepartat fata de aria de interes a poporului nostru. Iar curatarea interdentara zilnica este la fel de importanta ca si perierea pentru ca reuseste sa igienizeze locuri ale danturii greu accesibile periutei.

Alegeti instrumentul potrivit!

Cel mai popular instrument pentru curatarea interdentara este ata, dar exista si alte dispozitive pe piata (periile interdentare, scobitorile medicale, aparatele cu ata dentara etc.) din care puteti alege in functie de buget, dexteritate, probleme ale danturii (daca aveti dintii foarte apropiati, incalecati sau foarte rari), diverse aspecte practice sau, pur si simplu, in functie de criteriul estetic. Totusi, inainte de a alege unul din aceste instrumente, este indicat sa cereti sfatul medicului stomatolog pentru ca este singurul care va poate recomanda, in cunostinta de cauza, cel mai sanatos mod de curatare interdentara.

Acest proces este extrem de important pentru ca reuseste sa indeparteze resturile alimentare si placa bacteriana cu mai multa precizie decat periuta de dinti, prevenind instalarea tartrului si a bolilor gingivale. O singura sesiune de curatare interdentara pe zi este suficienta, doar ca trebuie facuta cu simt de raspundere si cu atentie, pentru a nu vatama tesuturile interdentare sau gingia. Daca intampinati probleme in primele zile de curatare interdentara, cereti medicului stomatolog indrumari pentru perfectionare in practicarea acestui obicei sanatos.

CURATARE INTERDENTARA

Inainte sau dupa periaj?

In principiu, nu conteaza daca folositi ata dentara inainte sau dupa periaj, important este sa alocam 2-3 minute in fiecare zi pentru curatarea interdentara. Ideal ar fi ca acest proces sa aiba loc la sfarsitul zilei, dupa periaj, ca parte a igienizarii complete a cavitatii bucale inainte de somn; insa, de cele mai multe ori, suntem atat de obositi in acest moment, incat exista riscul foarte ridicat sa nu facem curatarea cu rigurozitatea necesara. Astfel incat ar trebui sa incercam sa gasim un moment pentru curatarea interdentara in cursul programului nostru de peste zi. Acest proces trebuie sa devina un obicei.

Curatarea interdentara nu este rezervata doar adultilor, ci si copiii trebuie s-o practice inca de la cele mai fragede varste, adica de cand dantura lor se poate lauda cu doi dinti alaturati care se ating. Este adevarat, cei mici vor trebui ajutati in acest proces, pentru ca abia in jurul varstei de 11-12 ani isi vor dezvolta dexteritatea astfel incat sa duca la bun sfarsit o curatare interdentara corecta singuri.

Si nu uitati de dintii din spate! E adevarat: nu se vad si sunt greu de curatat. Dar sunt la fel de importanti pentru o dantura sanatoasa si functionala.

Data articol: 23 august 2016
clinic@llldental.ro

Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2, 020898

formular de programare
contact
formular de programare

Prinde ofertele lunii martie!

Beneficiezi de reduceri semnificative pe tot parcursul lunii martie 2023. Vezi ofertele

Contacteaza-ne