Gingivita la copii – Tratament pentru gingii inflamate la copii
Primul gând în fiecare dimineața și ultimul înainte de somn al fiecărui părinte este propriul copil. Sănătatea micuților este prioritatea numărul unu în fiecare familie. Atunci când prichindelul este fericit și părinții lui se simt bine. Parcă nimic nu mai contează atunci când știi că puiul tău se dezvoltă armonios, atunci când nimic nu îi strică pofta de joacă.
Gingivita la copii este o problemă comună în rândul părinților. Fie că vorbim despre dințișorii de lapte sau despre cei permanenți, sănătatea orală reprezintă unul dintre aspectele esențiale ale dezvoltării generale. O igienă corectă nu doar că previne afecțiunile de ordin dentar, dar are și un puternic impact asupra dezvoltării emoționale și sociale.
Rolul părinților este acela de a educa și ghida copiii către obiceiuri sănătoase, inclusiv atunci când vine vorba despre îngrijirea danturii. E important ca în fiecare familie să existe o rutină clar stabilită, ca părinții să supravegheze copiii când se spală pe dinții și, bineînțeles, să devină un exemplu bun de urmat. Există stomatologie pentru copii, deci medici specializați în problemele micuților. Gingiile inflamate la copii pot reprezenta primul semn al unei igiene deficitare. Ce este mai exact gingivita și cum se tratează? Ai toate informațiile necesare în acest articol.
Gingivita la copii
Gingivita este o inflamație a gingiei în jurul unuia sau mai multor dinți. Deși este considerată cea mai ușoară afecțiune dentară atât în rândul copiilor, cât și adulților, aceasta nu trebuie neglijată. Severitatea inflamației depinde mult și de vârsta copilului. Putem vorbi despre gingii inflamate la copii sub 2 ani, la bebeluși, școlari și preșcolari sau adolescenți. Reține că gingivita este o afecțiune frecventă în rândul copiilor, dar care este reversibilă atunci când este tratată în stadii incipiente.
Cauzele gingivitei la copii
Sigur ai auzit despre gingii inflamate la bebeluși. Este ceva firesc, dat fiind faptul că dințișorii de lapte apar prin erupție. Totodată, există o serie de factori care pot favoriza acumularea de placă bacteriană – principalul motiv pentru care apare gingivita. Detaliem mai jos principalele cauze ale acestei afecțiuni în rândul copiilor:
Erupția dinților
Apariția dințișorilor de lapte vine la pachet cu o stare de irascibilitate, cu plâns, cu nevoia de afecțiune și uneori cu febră în rândul bebelușilor. Nici părinții nu trec prin această perioadă fără să se simtă ca într-un adevărat carusel. Pentru ei, această perioadă înseamnă nopți nedormite, modificarea programului, oboseală și, de multe ori, senzație de neputință. Pe de altă parte, vorbim despre o etapă absolut firească și, până la urmă necesară. În mod natural, pentru ca un dințișor să iasă, gingia este străpunsă. E normal să apară inflamația și uneori o mică sângerare.
Placa bacteriană
Atunci când resturile alimentare intră în contact cu saliva, se formează placa bacteriană – o peliculă albicioasă sau galbenă. Riscul cel mai mare este între 9 și 14 ani din cauza hormonilor de dezvoltare, dar trebuie să reții și faptul că principalul factor de risc aici este igiena deficitară.
Malocluzia dentară
Mușcătura incorectă solicită mai mult o anumită parte a danturii, favorizând astfel depunerile de placă bacteriană și tartru. Dacă părinții nu iau măsuri la timp, va apărea gingivita. Netratată, aceasta poate conduce în timp și la alte afecțiuni, precum boala parodontală.
Aparatul dentar
Încă de la vârsta de 7 ani, copiii pot purta aparat dentar. Este datoria părinților să meargă la un consult ortodontic înainte de a împlini această vârstă pentru a stabili dacă are sau nu nevoie de corecții în ceea ce privește alinierea dinților. Aparatul dentar fix poate cauza gingivită dacă nu alegi un medic specializat și dacă amâni controalele periodice. De aceea, se recomandă ca înainte de a fi montat să se trateze cariile.
Factori de risc pentru gingivita la copii
Am stabilit că gingiile roșii la copii reprezintă principalul semn al gingivitei. Hai să vedem care sunt factorii de risc:
- Igiena orală deficitară: Periajul incorect sau lipsa acestuia favorizează dezvoltarea tartrului;
- Alimentație: O dietă bogată în dulciuri și băuturi carbogazoase favorizează, de asemenea, dezvoltarea tartrului;
- Respirație pe gură: Alergiile sau deviațiile de sept sunt principalele motive pentru care mulți prichindei respiră mai mult pe gură. Aceasta respirație pe gură permite uscarea gingiilor;
- Schimbări hormonale: Aceste schimbări hormonale sunt absolut firești, doar că și ele favorizează sensibilizarea gingiilor;
- Sistem imunitar slăbit: Copiii cu o imunitate slabă sunt mult mai vulnerabili în fața infecțiilor și inflamațiilor;
- Factori genetici: Există studii care au demonstrat faptul că o predispoziție familială poate crește riscul de gingivită;
- Vizite neregulate la stomatologie: Lipsa controalelor stomatologie împiedică identificarea problemelor în stadiu incipient de dezvoltare. Chiar și dințișorii de lapte trebuie controlați.
Tipuri de gingivită la copii
Dacă am clasifica tipurile de gingivită la copii în funcție de factorii declanșatori, am avea mai multe variante, anume:
- Gingivita asociată cu erupția dințișorilor de lapte;
- Gingivita asociată cu purtarea aparatului ortodontic;
- Gingivita asociată cu malocluzia.
Gingivita acută și cronică: caracteristici și simptome
Putem clasifica gingivita și în două mari categorii: gingivită acută și gingivită cronică. Analizăm ambele tipuri pe rând:
- Gingivită acută: Este cauzată de placa bacteriană și se manifestă prin dureri la nivelul gingiilor, ulcerații și sângerări. Se întâmplă destul de rar ca o gingie inflamată la bebe să indice prezența gingivitei acute. Există câteva forme comune ale gingivitei acute, acestea fiind: gingivita acută bacteriană, gingivita acută traumatică, gingivita acută virală, gingivita acută fungică.
- Gingivită cronică: Este cea mai frecventă formă de gingivită. Aceasta se manifestă prin roșeață, umflături și sângerare. Gingiile sunt mult mai sensibile, dar durerile sunt moderate comparativ cu durerile gingivitei acute.
Simptomele gingivitei la copii
Deși în faze inițiale, gingivita poate trece neobservată, existe câteva simptome specifice care se pot agrava pe măsură ce inflamația evoluează:
- Gingii inflamate: Țesuturile moi devin roșii, se umflă și sunt sensibile la atingere;
- Sângerare: Sângerarea gingivală apare în timpul periajului sau în tipul folosirii aței dentare;
- Halitoza: Și mirosul neplăcut din gură poate fi încadrat la capitolul gingivita și simptomele acesteia;
- Disconfort și durere: Cel mic îți poate semnala o senzație de durere la nivelul gingiilor, mai ales în timpul masticației.
Dacă toate aceste simptome nu sunt luate în serios, în timp, se poate ajunge și la sensibilitate dentară.
Semnele timpurii și impactul asupra sănătății generale
Cu puțină atenție la detalii, părinții pot depista gingivita încă de la primele semne. Există o listă cu câteva semne timpurii. Iată care sunt acestea
- Schimbarea culorii gingiilor de la rozalie la roșu intens;
- Umflarea discretă a gingiilor sau senzația de tensiune;
- Sensibilitate crescută la periaj sau la contactul cu alimente reci ori fierbinți;
- Sângerări ușoare în timpul periajului sau în timpul meselor.
Când să consulți medicul dentist?
Este important să ajungi cu cel mic la stomatologie încă de la primele semne. Pentru a trata corespunzător gingivita, este nevoie de un medic. În plus, trebuie să-ți reamintim despre vizitele regulate la stomatolog. Poate că în stadii incipiente nici nu îți dai seama cu ce urmează să confruntați în perioada imediat următoare, dar un medic poate observa, prin consult de specialitate, primele simptome specifice.
Importanța diagnosticării precoce
Diagnosticarea precoce este esențială pentru a preveni complicațiile. Reține că, în stadii incipiente, gingivita la copii este reversibilă, ceea ce înseamnă că se poate trata. De asemenea, putem adăuga pe listă și alte avantaje:
- Reducerea riscului de pierdere a dinților;
- Reducerea timpului petrecut pe scaunul medicului stomatolog;
- Reducerea costurilor cu tratamentul;
- Prevenirea problemelor estetice și funcționale ale danturii.
Tratamente și remedii pentru gingivită la copii
Există tratament pentru gingivita la copii. De regulă, medicul recomandă periajul profesional sau detartrajul pentru a elimina depozitele de tartru și placă bacteriană. Totuși, în unele cazuri, se poate recomanda un tratament medicamentos, chiar și cu antibiotic. Vorbim aici despre cazuri mai complexe în care tratamentul medicamentos este chiar necesar.
Pentru că gingivita este o problemă care trebuie tratată cu seriozitate, respectarea regulilor de igienă acasă și administrarea corespunzătoarea a medicamentelor prescrise trebuie să reprezinte o prioritate pentru fiecare părinte.
În concluzie, gingivita la copii este o problemă comună. Aceasta poate fi tratată cu ușurință dacă este depistată în stadii incipiente. Mergi cu cel mic la medic!