FUMATUL – UN OBICEI VICIOS SI EXTREM DE NOCIV PENTRU DANTURA
Starea de sanatate a dintilor nostri este foarte dependenta de stilul nostru de viata. Sunt anumite obiceiuri vicioase care fac foarte mult rau danturii noastre si pe care ar trebui sa le eliminam din viata noastra. Unul dintre cele mai periculoase obiceiuri pentru dantura este fumatul. Desi fumatul este mult mai cunoscut pentru afectiunile pe care le da in sfera aparatului respirator sau al celui cardio- vascular, el are efecte nefaste si asupra aparatului dento- maxilar. Impactul fumului de tigara asupra gingiilor, parodontiului sau chiar asupra structurii dentare este, in mod evident, unul negativ.
Retractii gingivale, fisuri dentare, patologie parodontala, depapilarea limbii, hipercheratinizarea mucoaselor, cancere orale sau ale gatului sunt doar cateva dintre efectele negative pe care fumul de tigara le produce prin substantele chimice pe care le contine. Totodata, fisurile aparute in smalt, precum si retractiile gingivale dau o sensibilitate dentara crescuta.
In afara de modificarile parametrilor fiziologici ai cavitatii bucale, fumatul aduce si un mare prejudiciu esteticii dentare, substantele rezultate in urma arderii tutunului fiind deosebit de aderente si avand capacitatea de a colora chiar si suprafetele dentare sanatoase. Respiratia este de asemenea afectata de o halena (respiratie urat mirositoare) persistenta, specifica fumatorului. Din pacate, fumul de tigara este nociv atat fumatorului, cat si nefumatorilor care se expun pasiv la el.
Vestea buna pentru fumatori este ca, de cele mai multe ori, lucrurile se pot imbunatati considerabil daca se renunta la fumat. Daca nu se intampla acest lucru, fumatorii trebuie sa stie ca pentru ei, igiena orala trebuie sa fie mult mai riguroasa decat pentru nefumatori si, de asemenea, vizitele de rutina si pentru curatare profesionala trebuie sa se intample la fiecare 3 luni, adica mai des decat pentru un nefumator.
In ceea ce priveste manoperele stomatologice, fumatul reduce probabilitatea reusitelor atunci cand vine vorba de interventii parodontale, chirurgicale sau protetice. Pentru a spori sansele de succes ale interventiilor parodontale, precum si pentru a creste longevitatea sau stabilitatea implanturilor endo-osoase, este de asemenea recomandat sa se renunte la fumat.
Adoptati un stil de viata sanatos, caci in felul acesta va veti proteja si zambetul, care este cel mai de pret accesoriu pe care il puteti avea!