Frica de dentist – Cum să scapi de dentofobie

De ce îți este frică mai mult? De acul folosit pentru anestezie, de bisturiu, de tratament în sine sau de perioada de recuperare? Dacă frica de dentist te ține departe de zâmbetul mult visat, înseamnă că trebuie să-ți iei inima în dinți, să accepți ajutorul medicilor și să fii deschis către o nouă perspectivă. Lucrurile nu stau chiar așa cum îți imaginezi.
Da, e clar că dentofobia este o problemă reală. Cercetătorii și specialiștii în domeniu au confirmat această afirmație în repetate rânduri. Cu toate acestea, dentofobia este o problemă care îți poate influența negativ viața, pe mai multe direcții… și totul pleacă de la zâmbet. Află, din rândurile următoare, cum să scapi de dentofobie.
Ce este dentofobia?
Dentofobia sau fobia de dentist poate afecta persoanele de orice sex, la orice vârstă. Este o stare de anxietate, care se instalează atunci când persoanele în cauză se gândesc să meargă sau ajung în cabinetul medicului dentist. Este o problemă reală care, din păcate, îi ține pe mulți departe de un zâmbet frumos și sănătos. Nu, nu trebuie și nici nu este sănătos să dai skip următorului control stomatologic. Tratamentul fricii comune de dentiști este planificat individual. [1] Trebuie să citești în continuare pentru a afla mai multe detalii!
Cauzele fricii de dentist
Pentru a găsi cea mai bună modalitate de a scăpa de dentofobie, trebuie să identificăm, pentru început, cauzele fricii de dentist. Care este motivul pentru care ai ajuns în stadiul de a privi cu anxietate orice clinică dentară? Conștient sau nu, există un motiv. Iată cele mai comune cauze:
- Istoricul familial: Riscul de a dezvolta frică de dentist crește dacă unul dintre părinți se luptă cu aceeași tulburare. De asemenea, este posibil să ai o stare de anxietate mult mai puternică decât alte persoane în cazul schimbărilor genetice (mutații);
- Senzație de jenă: Este foarte posibil să te simți ciudat că medicul dentist sau igienist este atât de aproape de fața ta. [2] De asemenea, s-ar putea să simți îngrijorare cu privire la felul în care arată dinții sau se simte mirosul respirației;
- Sentimentul de neajutorare: Experiența de a sta pe scaun cu gura deschisă pentru o lungă perioadă te poate face să te simți inconfortabil;
- Influență: Este foarte posibil ca, auzind pe cineva că vorbește despre frica sa de dentist, să te cuprindă și pe tine un fior, să se declanșeze aceeași fobie;
- Experiențe negative anterioare: Pacienții care au trecut prin experiențe neplăcute în trecut pot dezvolta dentofobie. Aceste experiențe pot include: procedurile dentare eșuate, dureroase, cu complicații sau teama de a merge la dentist din copilărie. De aici și importanța de a opta pentru o clinică adaptată nevoilor pacienților anxioși, care are stomatologie pentru copii, cu personal empatic și răbdător;
- Sunete și mirosuri specifice: Unele persoane se pot simți inconfortabil imediat ce simt mirosurile specifice din cabinet (dezinfectant, de exemplu) sau aud sunetele de foraj. E ca scârțâitul cretei pe tablă;
- Sensibilitate la vărsătură: Unele persoane nu suportă, pur și simplu, să aibă obiecte în gură. Asta duce la anxietate și temeri legate de desfășurarea procedurilor.
Simptomele dentofobiei
Ai anxietate de dentist? Nu știi? Îți prezentăm simptomele pentru a-ți structura o imagine cât mai clară despre această problemă. Iată cum arată anxietatea din cabinetul de stomatologie:
- Amânarea procedurilor, chiar și atunci când acestea sunt urgențe;
- Anxietate care se manifestă prin frică și senzație de gol în stomac înainte de vizita la cabinet;
- Insomnie sau somn agitat cu o noapte înainte de programare;
- Gânduri care te neliniștesc cu privire la următoare vizită la dentist sau la procedurile pe care urmează să le faci;
- Teamă excesivă în timpul vizitei la dentist;
- Senzație de disconfort în cabinet;
- Accelerarea ritmului cardiac, tremurat și transpirație excesivă, tensiune musculară, stări de greață sau leșin în timpul programărilor la dentist sau înainte de a intra în clinică;
- Plâns sau, mai rău, atac de panică în timpul vizitelor la dentist;
- Hipervigilență, în sensul că urmărești fiecare mișcare a medicului, încercând să anticipezi durerea sau disconfortul;
- Evitarea discuțiilor despre stomatologie.
Impactul dentofobiei asupra sănătății orale
Frica de dentist (dentofobia) are un impact puternic asupra sănătății dentare și generale. Te afectează pe toate planurile – de la aspectul estetic, la confortul psihologic și integrarea în societate.
Afectarea sănătății dentare
Dacă tot amâni vizitele la stomatologie, problemele existente se vor agrava în timp. Așa e firesc, așa se întâmplă și totul poate să pornească de la simplele carii dentare. Poți ajunge mai târziu la gingivite, alte inflamații, boli parodontale sau, cel mai rău, la mobilitate dentară și pierderea dinților.
Afectarea sănătății generale
Să presupunem că ai o carie pe care tu o consideri minoră. În realitate, aceasta poate fi mult mai mare și, netratată la timp, va evolua. Orice punct de carie evoluează. Am stabilit acest aspect mai sus. Caria produce inflamații și, mai târziu, infecții. Orice infecție din cavitatea bucală poate afecta tot organismul dacă nu este tratată.
Creșterea nivelului de anxietate
Știi ce e întâmplă atunci când tot eviți vizitele la stomatologie? Te învârți în cerc. Cu cât întârzii mai mult, cu atât starea de anxietate se va accelera. De ce? Pentru că și tu conștientizezi că pot apărea complicații, iar eventualele intervenții vor fi mai dificile.
Cum să depășești frica de dentist
Avem o definiție clară, avem simptome, cauze și știm care este impactul fricii de dentist asupra sănătății generale. Află, citind în continuare cum scapi de frica de dentist. Pentru început, este important să găsești o clinică, deci un medic, care să-ți ofere confort, să mergi la stomatologie cu drag. Vom explora acest subiect mai jos. Momentan ne concentrăm pe câteva mici trucuri, dar nu înainte de a stabili că nu există pastile pentru frica de dentist, ci doar tratament pentru anxietate.
Tehnici de relaxare
Ia-ți un timp pentru tine înainte de programare. Fă ceea ce-ți place și, ulterior, apelează la meditație și respirație profundă controlată. Te ajută mult. Este important să te relaxezi cât mai mult înainte de a porni spre clinică
Ia un prieten cu tine
Poți ruga un prieten sau un membru al familiei să te însoțească. Potrivit studiilor, prezența unei persoane de sprijin în apropiere vă poate ajuta să te simți mai în siguranță și mai relaxat. [3] Pentru mulți, este important să poată identifica o figură familiară în timpul unui exces de anxietate.
Asigură-te că ajungi devreme
Dacă te grăbești să ajungi la programare, te vei agita. Ce înseamnă asta? Stres inutil și anxietate puternică. Planifică-ți plecarea mai devreme, ia-ți timp pentru a te bucura de o plimbare relaxantă. În plus, dacă ajungi mai devreme, ai posibilitatea de a discuta cu personalul de la recepție pentru a-ți mai domoli gândurile.
Medicație
Am pus acest sfat pe ultimul loc pentru că ar fi bine să încerci, mai întâi, cu cele menționate mai sus. Cu toate aceste, există tehnici de sedare care se realizează înainte de procedură pentru pacienții anxioși. Doar așa medicul poate efectua tratamentul corespunzător.
Alegerea unui dentist pentru persoanele cu dentofobie
Este important să alegi un medic empatic, răbdător și deschis la comunicare. Asta face diferența. Tu ai nevoie de explicații clare și un ritm de lucru adaptat nivelului tău de anxietate, iar el are nevoie să cunoască toate aceste detalii. Nu ezita să îi adresezi întrebări! Conversația trebuie să fie sinceră.
Așadar, frica de dentist este o problemă comună în rândul pacienților, dar vestea bună este că se poate trata. Poți scăpa de dentofobie cu ajutor de specialitate!
Întrebări frecvente
Este normal să îți fie frică de dentist?
Da, frica de dentist este foarte frecventă, deși variază ca intensitate. Nu ești singur în barcă.
Cum știu dacă am dentofobie și nu doar emoții normale?
Dacă amâni constant vizitele fără a avea motive bine întemeiate și ai reacții intense este foarte posibil să te confrunți cu dentofobia.
Este posibil să merg la dentist fără să simt frică?
Da, dar în timp, prin expunerea treptată la experiențe pozitive.
Copiii pot suferi de dentofobie?
Da, chiar și cei mici pot suferi de dentofobie. Au nevoie de un mediu prietenos pentru a depăși stările de anxietate.
Bibliografie
[1] NP Istanbul Hospital Editorial Board (2023, February 08), What is Dentophobia (Fear of Dentists)? npistanbul.com, https://npistanbul.com/en/what-is-dentophobia-fear-of-dentists
[2] Cleveland Clinic (2022, March 22), Dentophobia (Fear of Dentists) clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22594-dentophobia-fear-of-dentists
[3] Dr. H. Brett Friedman (2019, May 13), 7 Simple Tricks for Overcoming Dental Anxiety Forever, https://www.havredegracecosmeticdentist.com/, https://www.havredegracecosmeticdentist.com/tricks-for-overcoming-dental-anxiety/