Fațete dentare din Zirconiu vs Ceramica: Ce alegi?

fatete din zirconiu vs ceramica

O dantură neîngrijită, cu diferite colorații, ciobituri, fisuri, spațieri sau înghesuiri îți va afecta atât starea de sănătate, cât și starea de bine și confortul psihologic. Din fericire, această problemă se poate rezolva cu ajutorul fațetelor dentare. Dacă te întrebi ce sunt fațetele dentare, dar și care poate fi cea mai bună opțiune pentru zâmbetul tău, atunci ai ajuns în locul potrivit. În acest articol, vei descoperi care sunt principalele caracteristici ale fațetelor dentare din zirconiu și ceramică. La final, vei afla și cum să iei o decizie potrivită cu nevoile tale.

Când sunt recomandate fațetele dentare?

O fațetă dentară este o foiță subțire de material (ceramic sau zirconiu), realizată în laborator cu ajutorul tehnicii CAD CAM, care se aplică pe suprafața exterioară a dintelui, oferindu-i o estetică deosebită. Aceasta este considerată a fi cea mai eficientă soluție pentru corectarea dinților, cu rezultate rapide, mai ales acum, când estetica dentară a evoluat considerabil. Mai există și fațete dentare realizate din compozit, acceptabile doar ca o soluție provizorie.

Pacienții cărora li se recomandă fațete dentare se confruntă cu diferite colorații dentare, cât și cu probleme de poziționare a dinților. De altfel, fațetele sunt recomandate și pentru dinții cu forme inestetice, pentru dinții tociți sau ciobiți.

Fie că optezi pentru fațete dentare din zirconiu sau pentru fațete dentare din ceramica, trebuie să știi că întreaga procedură va începe doar după ce dinții naturali vor fi tratați corespunzător. Nu se aplică fațete dentare pe dinții cariați sau care prezintă anumite infecții.

fatete dentare din ceramica

Fațete dentare din ceramică

Foarte mulți pacienți optează pentru fațete dentare din ceramică Emax, un material recomandat mai ales pentru cei care își doresc să aibă un zâmbet cât mai natural. Fiind un material translucid, ceramica imită bine aspectul dinților naturali, dar hai să analizăm, pe rând, avantajele și dezavantajele acestui tip de fațete dentare!

Avantajele fațetelor dentare din ceramică:

  • Estetică deosebită, fiind recomandate mai ales pentru dinții din zona frontală;
  • Rezistență;
  • Varietate de opțiuni în ceea ce privește culoarea.

Referitor la dezavantajele fațetelor din ceramică, putem menționa faptul că acestea nu au aceeași rezistență, comparativ cu cele din zirconiu, dar vom dezbate, pe larg, acest subiect mai jos.

Fațete dentare din zirconiu

În timp ce unii pacienți preferă fațetele dentare Emax, alții optează pentru fațete dentare din zirconiu. Acestea din urmă sunt populare datorită caracterului durabil. Iată câteva caracteristici importante:

Avantajele fațetelor dentare din zirconiu:

  • Rezistență remarcabilă;
  • Potrivite pentru zonele frontale dar si pentru zonele în care se realizează procesul de masticație;
  • Diversitate în ceea ce privește opțiunile de culoare.

Dezavantajele fațetelor din zirconiu țin doar de transluciditate, dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin estetice.

Fațete dentare din zirconiu vs ceramică. Ce alegi?

Până la urmă ce alegi? Fațete dentare din zirconiu sau ceramică? Află că decizia finală se va lua în urma consultației. De regulă, medicul este cel care recomandă pacientului cea mai bună soluție pentru îmbunătățirea aspectului dinților. Sigur că se va lua în calcul inclusiv bugetul de care dispui, dar și preferințele tale în materie de estetică dentară.

Ambele opțiuni sunt foarte bine tolerate de organism, ușor de aplicat și purtat. Cu toate acestea, dacă ar fi să facem o comparație, am încadra fațetele din ceramică în categoria celor mai estetice opțiuni de restaurare dentară. Am putea spune și că zirconiul este indicat pentru zonele cu forțe masticatorii mari (la bărbații cu mușcătura puternica), fiind un material cunoscut pentru rezistența superioară, dar care este mai opac față de opțiunea prezentată mai sus. Datorită opacității mai mari, zirconiu poate fi opțiunea ideală în cazul în care culoarea finală a dinților fațetați vrem să fie semnificativ diferită față de culoarea dinților naturali. Pe de altă parte, ceramica este un material rezistent, iar zirconiul poate oferi rezultate foarte plăcute ochiului.

fatete dentare din zirconiu

Prețul fațetelor dentare din zirconiu și ceramică

De regulă, pentru a te bucura de un rezultat cât mai estetic, se recomandă fațetarea a minim 4 – 6 dinți pentru fiecare arcadă. În poza de deasupra, dinții vizibili fațetați sunt, la arcadă superioară, în număr de 10. În ceea ce privește costul total, trebuie să știi că prețul pornește de la aproximativ 1800 de lei pentru o fațetă dentară. Aici se pot adăuga și diferite alte tratamente pentru îndepărtarea cariilor sau infecțiilor dentare, detartraj etc.

Cum se îngrijesc fațetele dentare din ceramică și zirconiu?

Odată ce ai făcut alegerea potrivită zâmbetului tău, nu îți rămâne decât să îți îngrijești corespunzător dinții. Ținând cont că fațetele dentare acoperă doar partea din exterior a dinților, deci partea vizibilă a acestora, fără o igienă orală adecvată, poți întâmpina din nou probleme de ordin stomatologic. Creează-ți o rutină din a-ți curăța dinții de două ori pe zi, dar și din a programa o consultație la clinica noastră de două ori pe an. În acest fel, vei putea prelungi cu mult durata de viața a coroanelor dentare.

În loc de încheiere, te invităm să faci chiar acum o programare la clinică pentru a afla dacă și tu ai nevoie de fațete dentare. Alege opțiunea care ți se potrivește și bucură-te de o nouă imagine pe care s-o vezi zilnic în oglindă!

Data articol: 11 ianuarie 2024
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te