Clinica nu are program intre 21 decembrie - 7 ianuarie 2025

Fațete dentare Compozit

Fie că ne place sau nu să recunoaștem, aspectul estetic contează foarte mult în societate. Un zâmbet frumos, de exemplu, ar putea să-ți deschidă mai multe uși. La fel și încrederea în propria persoană. Când îți începi ziua mulțumit de imaginea pe care o prezinți celor din jur, surprinzător sau nu, lucrurile încep să se lege. E clar că dantura are un impact major în viața socială, iar rolul stomatologiei moderne este de-ați veni în ajutor, îmbunătățind considerabil imaginea pe care o vezi zilnic în oglindă.

fatete dentare compozit

Dacă îți dorești să corectezi anumite defecte de formă sau culoare, indiferent că vorbim despre întreaga dantură ori despre un singur dinte, poți opta pentru fațete dentare. Acestea acoperă partea vizibilă a dinților cu probleme, îmbunătățindu-le atât aspectul, cât și funcționalitatea. Probabil ai auzit despre ele și știi că există și posibilitatea de a opta pentru fațetele din compozit. Află, din rândurile următoare, care sunt avantajele acestora, cât costă, dar și cum pot fi comparate cu alte alternative de restaurare dentară.

Ce sunt fațetele dentare din compozit?

Ce sunt fațetele dentare din compozit?

Înainte de a vorbi despre avantaje și alte detalii importante, e bine să știi ce sunt fațetele din compozit. Ei bine, acestea sunt realizate în cabinet, folosind un material special (rășină compozită), pentru a se corecta anumite defecte de formă, volum sau culoare. Se aplică pe suprafața exterioară a dintelui, în mai multe straturi, întregul proces fiind unul destul de complex, deoarece necesită o modelară atentă a formei și dimensiunilor.

4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Când se recomandă fațetele din compozit?

La modul general, fațetele dentare sunt recomandate pacienților care prezintă anumite modificări de culoare, care au dinții înghesuiți sau care prezintă anumite spațieri inestetice, dar și pacienților care au dinții ciobiți, tociți sau uzați. Cu toate acestea, fațetele din compozit sunt considerate mai puțin rezistente față de celelalte opțiuni disponibile în momentul de față (fațete dentare din ceramică sau fațete dentare din zirconiu). Astfel, compozitul se folosește doar pentru defecte minore, pentru modificări de culoare, mici fisuri sau ciobituri, în timp ce restaurările majore se realizează cu ajutorul variantelor moderne de tratament.

Procedura fațetelor dentare din compozit

Fațetele dentare din compozit se pot aplica destul de rapid, uneori pe parcursul unei singure ședințe. Totuși, înainte de toate, se va analiza cavitate bucală și se va stabili un plan personalizat de tratament. Procedura în sine începe cu o mică șlefuire a smalțului, dar există și posibiltatea de a opta pentru fațete fără șlefuire. Se va discuta despre acest aspect încă de la prima consultație, atunci când, în baza examinării, se va alege cea mai bună variantă. Fațetele sunt realizate din rășină compozită, iar după preparare, materialul va fi aplicat în straturi, chiar în cabinet. Ulterior, va fi modelat, pentru a se ajungă la forma și dimensiunile dorite. Fațeta dentara din compozit se șlefuiește și se fixează pe dintele natural cu ajutorul adezivilor speciali.

Avantajele și dezavantajele fațetelor dentare din compozit

Pentru ca totul să fie mult mai clar, e important să pui în balanță atât avantajele fațetelor din compozit, cât și dezavantajele acestora. La capitolul avantaje, putem aminti următoarele:

  • Rapiditate în execuție: Pot fi aplicate pe dinți într-o singură vizită la stomatologie;
  • Preț bun: Fațetele compozite sunt cu mult mai ieftine față de celelalte opțiuni disponibile;
  • Pregătirea minimă a dinților: Nu este necesar să se îndepărteze o cantitate mare de smalț pentru a se aplica fațetele dentare.

Privind dintr-o altă perspectivă, fațetele compozite prezintă câteva dezavantaje importante:

  • Nu sunt la fel de rezistente, comparativ cu ceramica sau zirconiul;
  • Se pot fractura sau ciobi mult mai ușor față de fațetele din zirconiu sau ceramică;
  • Compozitul se poate păta în timp, iar aspectul poate deveni unul ușor îmbătrânit.

Prețul fațetelor dentare din compozit

În ceea ce privește prețul fațetelor din compozit, e clar că acesta este cu mult mai mic, spre deosebire de celelalte alternative disponibile. O fațetă din compozit fotopolimerizabil realizată extemporaneu costă 1000 de lei, în timp ce prețul fațetelor dentare (din ceramică sau zirconiu) pornește de la 1800 de lei. Diferența constă în rezistență și estetică.

Alte alternative pentru fațetele dentare

Alte alternative pentru fațetele dentare

Pentru că dezavantajele fațetelor din compozit țin de rezistență și aspect, este recomandat să ai în vedere și celelalte opțiuni disponibile: fațetele din ceramică Emax și fațetele din zirconiu. În momentul de față, acestea sunt cele mai recomandate opțiuni de restaurare dentară. Hai să le analizăm pe rând:

Ceramica oferă un aspect estetic deosebit. Din acest motiv, majoritatea pacienților optează pentru fațete dentare Emax. Se realizează din ceramică presată, cu ajutorul tehnicilor computerizate CAD CAM. Sunt ultra-subțiri, translucide și rezistente.

Zirconiul este un alt material folosit intens în stomatologia modernă. Cei care mizează pe calitate și rezistență vor alege mereu fațete dentare din zirconiu.

Ce alegi între fațete din compozit și fațete ceramice?

Dacă trebuie să alegi între fațetele din compozit și cele din ceramică, cel mai probabil ai fi tentat să alegi prețul mai mic. Pe de altă parte există câteva comparații pe care ar trebui să le cunoști:

  • Fațetele din compozit au nevoie de o întreținere mai frecventă. Acestea se pot fisura, păta sau ciobi mult mai ușor;
  • Fațetele din compozit au o durată de viață mai scurtă, spre deosebire de cele din ceramică, care pot rezista mai mult de un deceniu;
  • Fațetele din compozit pot fi realizate într-o singură ședință, îmbunătățind aspectul estetic al zâmbetului. Cu toate acestea, fațetele ceramice sunt considerate cele mai estetice.

Și totuși…ce alegi între compozit și fațete ceramice sau din zirconiu? În primul rând, doar în urma consultației poți afla dacă fațetele dentare, indiferent de tipul lor, sunt recomandate pentru cazul tău clinic. Mai mult, există anumite defecte de poziționare care necesită alte proceduri și tratamente de specialitate.

Așadar, fațetele dentare din compozit se pot aplica rapid pe dinții naturali și pot trece testul timpului pentru câțiva ani. Totuși, e bine de știut că stomatologia modernă folosește astăzi alternative mult mai rezistente și durabile. Compozitul este recomandat acum doar pentru modificări minore sau urgențe pe termen scurt. Ești nemulțumit de aspectul zâmbetului tău? Programează o întâlnire cu noi și vezi care este cea mai potrivită opțiune de tratament pentru tine.

programează-te