Fațete dentare avantaje și dezavantaje
Dacă ai o dantură sănătoasă, te poți considera un om norocos. Sănătatea orală contribuie la confortul nostru zilnic, la starea de bine și la modul în care ne privim în oglindă. Pe de altă parte, există foarte mulți pacienți care nu s-au confruntat cu complicații de-a lungul timpului, dar sunt nemulțumiți cu aspectul estetic al dinților de pe arcadă. Pentru ei, stomatologia modernă vine cu o soluție salvatoare: fațetele dentare. Acestea sunt foițe subțiri, de obicei realizate din ceramică sau zirconiu, care se aplică pe fața dinților, îmbunătățind aspectul estetic al zâmbetului. Vorbim, în continuare, despre o decizie importantă, ceea ce înseamnă că vei afla când sunt recomandate fațetele dentare, dar și care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale acestora.
Când se recomandă fațetarea dinților?
Fațetele dentare sunt o opțiune populară în domeniul esteticii dentare și sunt folosite pentru a corecta diferite defecte de formă, culoare sau volum. Astfel, acestea sunt recomandate în următoarele situații:
- Atunci când dinții prezintă fisuri, fracturi sau ciobituri ușoare, fără ca acestea să afecteze structura;
- Atunci când dinții au forme neregulate, sunt prea mici sau strungăreața este una deranjantă din punct de vedere vizual;
- Atunci când dinții prezintă colorații inestetice, care nu pot fi îndepărtate cu ajutorul altor proceduri;
- Atunci când dinții sunt poziționați incorect, dar problema nu este atât de gravă încât să fie nevoie de un alt plan de tratament.
Tipuri de fațete dentare
Pentru că există mai multe tipuri de fațete dentare, în urma consultației de specialitate, se va decide care este cea mai bună opțiune pentru zâmbetul tău.
Pentru zona frontală, se recomandă, de regulă, aplicarea unor fațete Emax. Acestea au devenit populare în rândul pacienților, datorită aspectului estetic de o naturalețe aparte.
Pentru zonele laterale, se poate recomanda aplicarea unor fațete din zirconiu, acestea fiind mai rezistente, spre deosebire de cele realizate din ceramică. Alegerea finală se va face doar în cabinet, la recomandarea echipei medicale.
Avantajele și dezavantajele fațetelor dentare
Fațetele dentare reprezintă cea mai eficientă si estetică variantă de restaurare dentară. Încă nu ești convins? Îți vom prezenta, în continuare, toate avantajele oferite de o astfel de decizie, dar și dezavantajele pe care ar trebui să le cunoști. E important să îți faci o imagine cât mai clară și să iei o decizie cât mai bună pentru zâmbetul tău.
Avantajele fațetelor dentare
Începem cu avantajele fațetelor dentare și îți amintim faptul că aceasta este cea mai puțin invazivă procedură dentară:
- Procedura se poate realiza destul de repede;
- Fațetele nu se decolorează și ne se pătează, așa cum se întâmplă în cazul dinților naturali;
- Fațetele pot schimba complet forma și poziția dinților;
- Atunci când este cazul, se poate acoperi un singur dinte cu probleme, iar aspectul estetic al zâmbetului nu va avea de suferit, ci va fi vizibil îmbunătățit. Deci, putem spune și că fațetele dentare au un aspect natural;
- Fațetele dentare protejează structura dinților naturali;
- Fațetele dentare nu necesită îngrijiri speciale;
- Materialele folosite pentru fațetarea dinților sunt rezistente și biocompatibile;
- Fațetele dentare se realizează cu precizie, fiind personalizate pentru fiecare caz clinic;
- Există o paletă largă de culori, deci fațetele se pot integra perfect pe arcadă;
- Fațetele dentare vor contribui și la restabilirea funcționalității dinților.
Dezavantajele fațetelor dentare
Atunci când ai în fața ochilor atât de multe avantaje, e greu să te răzgândești, mai ales că dezavantajele nu implică riscuri sau complicații. Totuși, e bine să știi că procedura este una ireversibilă. De ce? Înainte de aplicarea fațetelor, dinții naturali vor fi șlefuiți. Practic, se va elimina o cantitate mică de smalț pentru a face loc foițelor de ceramică. Procedura nu este deloc complicată, mai ales că noile tehnologii ne permit astăzi să eliminăm o porțiune minimă de smalț, menținând o atitudine conservatoare pentru dinții naturali. Reține că, fațetele dentare nu acoperă în întregime dintele, ci doar partea vizibilă. Din acest motiv, nu se va șlefui mai mult decât este nevoie. Vom discuta despre acest aspect încă de la prima întâlnire, atunci când vei afla, în detaliu, cum se pun fațetele dentare. Iată ce alte aspecte ar trebui să mai cunoști:
- Un zâmbet perfect implică un efort financiar considerabil. Cu toate acestea, nu putem considera prețul fațetelor dentare un dezavantaj. De ce? Pentru că, îngrijite cu atenție, acestea se mențin în starea inițială pentru mult timp. Majoritatea pacienților apelează la această soluție de restaurare dentară și o privesc ca pe o alegere pe viață;
- În cazul în care o fațetă dentară se ciobește sau se fracturează, aceasta trebuie înlocuită. Sigur, fațetele sunt rezistente, dar aici intervine și grija pacientului;
- Dinții naturali pot fi în continuare afectați de carii, chiar dacă sunt acoperiți de fațetele dentare. Aici intervine, din nou, grija pacientului. Obiceiurile de igienă orală trebuie respectate cu strictețe. La fel și controalele regulate la stomatologie.
Contraindicații pentru fațetele dentare
Știm cât de important este pentru tine să iei decizii bine informate. Drept urmare, pe lângă avantaje și dezavantaje, trebuie să știi că există și o serie de contraindicații pentru fațete dentare. E drept că acestea sunt concepute pentru a îmbunătăți estetica, dar nu și pentru a trata alte probleme, precum: carii, infecții sau boala parodontală. Pentru problemele ce pot fi remediate, fără a afecta structura dintelui, se va recomanda un plan de tratament, fațetele aplicându-se ulterior. De altfel, sunt contraindicate în cazul pacienților care suferă de bruxism sever. Această afecțiune, de multe ori inconștientă, este principala cauză care poate conduce la diferite probleme cu fațetele dentare.
Îngrijirea fațetelor dentare
Așa cum ai observat, fațetele dentare pot aduce numeroase beneficii zâmbetului tău, dar în lipsa igienei, acestea se pot deteriora în timp. Periază-ți dinții de două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor și o periuță moale. Nu ezita să folosești dușul bucal, apa de gură și ața dentară. În plus, pentru a preveni orice semn de deteriorare, încearcă să stai departe de traumatisme. Nu desface ambalajele cu dinții și nu pune presiune pe fațete! Acestea sunt rezistente, dar în astfel de situații se pot fisura.
În loc de concluzie, te invităm să faci o programare la o consultație de specialitate! Acum știi care sunt avantajele fațetelor dentare, ceea ce înseamnă că nu îți rămâne decât să iei decizia finală. Faci sau nu o schimbare în privința zâmbetului tău?