Erupție dentară la bebeluși: Simptome și durată

primii dinti la bebelusi

Dacă perioada colicilor te-a luat prin surprindere, ar fi bine să te pregătești temeinic pentru erupția dentară. Deși este un proces natural în dezvoltarea fiecărui copil, erupția dinților de lapte vine adesea cu un val de provocări: disconfort, durere, irascibilitate, schimbări în rutină și, bineînțeles, multe nopți nedormite pentru întreaga familie.

La naștere, fiecare bebeluș are deja 20 de dințișori formați, ascunși în gingii. Apariția lor – adică străpungerea gingiei – este o etapă firească și esențială. Dinții de lapte nu doar că ajută la mestecat, dar contribuie și la conturarea trăsăturilor faciale și la dezvoltarea corectă a vorbirii. Când apar primii dinți? Ce simptome sunt de așteptat și când ar trebui să căutăm un cabinet de stomatologie pentru copii? Cât durează procesul de erupție dentară la bebeluși și cum pot părinții să-i ajute să treacă mai ușor prin această perioadă? Află toate informațiile esențiale în articolul nostru.

Erupția dentară: Când apar primii dinți la bebeluși?

Dinții de bebeluși sau dinții de lapte sunt adesea subestimați. Mulți părinți trăiesc cu falsa impresie că modul de îngrijire al acestora nu va influența erupția dinților definitivi. În realitate, dințișorii de lapte au un rol esențial în conturarea zâmbetului viitorului adult. De ce? Pentru că dinții permanenți apar în loc rădăcinilor dinților de lapte, iar procesul este cât se poate de simplu: oasele maxilare primesc, în timpul masticației, stimuli de creștere și dezvoltare. Dacă dinții de lapte nu sunt aliniați corespunzător sau lipsesc prematur, dezvoltarea maxilarului poate fi afectată, ceea ce favorizează apariția dinților înghesuiți, a alinierilor incorecte și a altor probleme ortodontice.

Astfel, părinții trebuie să urmărească atent când ies dinții la bebeluși. De regulă, erupția dentară începe pe la 4-7 luni, dar există și cazuri în care primul dințișor de lapte poate să străpungă gingia mai devreme, pe la 3 luni sau mai târziu, după un an. Fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare, iar aceste diferențe sunt perfect normale. Reține și faptul că dințișorii de lapte pot erupe mai devreme la fetițe decât la băieței.

Ordinea apariției dinților de lapte

Dinții la bebeluși nu cresc în aceeași ordine, deci nu există o rețetă universal valabilă pentru toți. Deși, la modul general, dinții erup în perechi, există și cazuri în care aceștia străpung gingia pe rând. Pe maxilarul inferior ar trebui să vezi primul dințișor și apoi pe maxilarul superior. Iată cum arată ordinea apariția dinților de lapte:

  • Incisivul central de jos: la 6-10 luni
  • Incisivul central de sus: la 8-12 luni
  • Incisivul lateral de jos: la 10-16 luni
  • Incisivul lateral de sus: la 9-13 luni
  • Caninii de sus: la 16-22 luni
  • Caninii de jos: la 17-23 luni
  • Molarul de sus: la 13-19 luni
  • Molarul de jos: la 14-18 luni
  • Al doilea molar de jos: la 23-31 luni
  • Al doilea molar de sus: la 25-33 luni
simptomele eruptiei dentare

Simptomele erupției dentare

Apariția primilor dinți la bebeluși poate fi însoțită de primele episoade de febră. Dacă până acum ați reușit să evitați astfel de reacții — fie datorită unui sistem imunitar puternic, fie pentru că vaccinurile sau virozele nu au provocat simptome intense — este posibil ca de această dată lucrurile să fie diferite. Iată care sunt cele mai comune simptome pentru erupția dentară:

Schimbări în comportamentul celui mic

Este foarte probabil să-l observi pe cel mic introducându-și frecvent degețelele sau jucăriile în guriță. De asemenea, atingerea repetată a obrajilor sau a urechilor poate fi un alt indiciu că începe erupția dentară. Salivația abundentă este și ea un semn des întâlnit în această perioadă.Totuși, toate aceste comportamente pot indica și faptul că bebe reacționează la noile senzații, că își descoperă corpul și, în general, membrele. Este important să analizezi atent și celelalte simptome pentru a diferenția lucrurile.

Inflamația și durerea gingivală

Din păcate, odată ce dinții se apropie de suprafață, se instalează durerea. Dacă gingia înainte de erupția dentară are o culoare rozalie, în momentul în care dintele mai are foarte puțin până iese la suprafață, aceasta se înroșește, se inflamează. În acest moment, bebe va experimenta stări de irascibilitate și plâns, de multe ori, inconsolabil.

Iritabilitatea

Disconfortul creat de erupția dentară declanșează starea de iritabilitate a bebelușului. Acesta poate să plângă frecvent, fiind greu de liniștit chiar și prin intermediul metodelor care, până de curând, făceau minuni la voi în casă.

Inapetența

Din cauza presiunii de la nivelul gingiilor, bebelușul poate să refuze hrana, mai ales când a ajuns în etapa de diversificare, deci când primește mâncare solidă. Este normal să îi scadă pofta de mâncare, dar trebuie să monitorizezi atent această etapă. Bebelușul trebuie să rămână hidratat.

Tulburări de somn

Așa sunt primii ani din viața de părinte: treziri frecvente, cântece de leagăn și nopți nedormite. Durerea asociată cu erupția dentară poate afecta somnul celui mic. Asta înseamnă că se va trezi frecvent și, uneori, îți va fi dificil să îl adormi. Este doar o etapă.

Episoade febrile

Adăugăm și febra printre principalele simptome ale dinților de bebelusi, deșii unii medici nu consideră că are vreo legătură. Termometrizează-l pe cel mic și asigură-te că febra nu depășește 38°C! Atenție, febra nu trebuie să dureze mai multe zile, ci să scadă de la o oră la alta.

Scaune moi

Consistența scaunelor bebelușului se poate modifica în timpul erupției dentare. Diareea se numără printre cele mai comune simptome.

Erupții cutanate în jurul gurii

Pe măsură ce încep să erupă dințișorii de lapte, vei observa că bebelușul salivează din ce în ce mai mult. Salivația excesivă poate irita pielea sensibilă din jurul gurii, pe bărbie și în zona gâtului, provocând erupții cutanate. Pentru a preveni aceste iritații, este recomandat să menții zona uscată și să aplici o cremă special concepută pentru bebeluși.

Durata procesului de erupție dentară

Cât durează durerea de dinți la bebeluși? Cât timp va avea gingii inflamate? Ei bine, erupția dentară este un proces de durată – un proces firesc și esențial pentru dezvoltarea micuțului tău. De cele mai multe ori, erupția începe în jurul vârstei de 6 luni, cam odată cu diversificarea și continuă până la 2-3 ani. În toată această perioadă episoadele de liniște vor fi alternate cu cele de iritabilitate deoarece dinții vor apărea treptat. Durata erupției dentare este de aproximativ 18 luni.

Remedii pentru disconfortul cauzat de erupția dentară

Dacă ești la primul bebe, sigur vrei să afli ce poți face pentru a-i ameliora disconfortul cauzat de erupția dentară. Iată ce poți face pentru cel mic:

  • Masaj gingival: Masajul se realizează ușor, cu degetul curat sau, cel mai bine, folosind un tifon cu apă rece;
  • Dietă specială: Îl poți hrăni pe bebe cu alimente mai reci dacă sunteți deja obișnuiți cu iaurtul, cu piureurile de fructe sau de legume;
  • Jucării de dentiție pentru bebeluși: Găsești astfel de jucării atât pe site-urile de profil cât și pe rafturile magazinelor specializate. Pentru a-i oferi alinare, se recomandă să le ții în frigider pentru cel puțin jumătate de ceas;
  • Geluri speciale sau analgezice: Gelurile speciale și, mai ales, analgezicele se administrează doar la recomandarea pediatrului sau medicului stomatolog, în urma unui control stomatologic.

Tulburări asociate erupției dentare

Chiar dacă erupția dentară este un proces natural, există cazuri în care sunt semnalate diferite abateri. Le numim așa pentru că ridică anumite semne de întrebare, pentru că semnalează o serie de probleme de sănătate. Cele mai des întâlnite astfel de tulburări sunt:

Erupția prematură

Erupția prematură poate fi de două feluri: natală și neonatală. Cea natală se referă la dentiția deja prezentă la naștere. Cea neonatală se referă la apariția dinților în primele 30 de zile de viață. Din păcate, dinții erupți prematur sunt sortiți pierderii sau extracției deoarece afectează alăptarea.

Erupția precoce

Erupția precoce se referă la dinții care apar mai devreme de 4 luni. De cele mai multe ori, indică o calcifiere accelerată și se recomandă o vizită la stomatologie, urmată de o serie de analize pentru a exclude riscul asociat cu boli genetice sau dezechilibre metabolice.

Erupția întârziată

Așa cum probabil se înțelege, erupția întârziată se referă la acei dințișori de lapte, corect formați, care se încăpățânează să străpungă gingia. Erupția întârziată nu trebuie privită doar ca pe o pură întâmplare. Aceasta poate fi asociată cu deficiențe de vitamina D, rahitism, sindrom Down, tulburări genetice, tulburări endocrine, hipotiroidism etc.

Erupția ectopică

Atunci când dinții erup într-o poziție incorectă, arcadele se dezvoltă anormal, deci necesită o evaluare de specialitate. Nu amâna prima vizită la stomatologie!

Anodonția

Există cazuri, destul de rare, în care unul sau mai mulți dinți lipsesc complet din cauza unor malformații. Dacă până la vârsta de 18 luni nu a apărut niciun dințișor pe arcadă, este recomandat să cauți o clinică stomatologică în București pentru un consult de specialitate.

ingrijirea dintilor de lapte

Îngrijirea dinților de lapte

Igiena dentară începe din primele luni de viață, chiar înainte de apariția dințișorilor. Poți folosi o compresă sterilă și puțină apă pentru a curăța gingiile bebelușului. Așa îl acomodezi cu rutina de îngrijire. Odată cu apariția primului dințișor, poți folosi o periuță din silicon pentru bebeluși pentru a curăța dințișorii și gingiile în fiecare zi.

Pasta de dinți se introduce începând cu vârsta de un an, dar trebuie să fie una special concepută pentru bebeluși. Reține că îngrijirea dinților de lapte se realizează cu blândețe, de două ori pe zi. Odată cu trecerea timpului, deci de la 3 ani, copilul va învăța să se spele singur pe dinți. Atenție, chiar și atunci trebuie supravegheat!

Când să consulți un specialist?

Trebuie să consulți echipa medicală dacă apar următoarele situații:

  • Primul dinte nu apare până la 12-14 luni;
  • Se instalează febra și alte simptome, precum: diaree, vărsături, letargie și semne de infecție la nivelul gingiilor;
  • Disconfort continuu care afectează profund alimentația bebelușului;
  • Poziționarea anormală a dințișorilor.

Așadar, erupția dentară la bebeluși este un proces natural, dar necesită o monitorizare atentă din partea părinților.

Data articol: 6 May 2025
Dr. Claudiu Lupașcu, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, este specialist în implantologie, parodontologie și imagistică dentară. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Dr. Lupașcu este dedicat practicii de stomatologie holistică și generală. Manager și medic coordonator, Dr. Lupașcu pune pasiunea pentru inovație și îngrijire personalizată în slujba pacienților săi.
4,9
+1.000 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
  • program extins – luni-vineri, 08-21:30
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te